Manhwa & Webtoons: Een Nieuwe Leeservaring

Manhwa en Webtoons zijn de nieuwste trends op het gebied van lezen. Net als stripboeken, manga’s, visual novels, doujinshi’s is het een leeservaring die zich vooral focust op het visuele aspect. En hoewel de termen manhwa en webtoon mogelijk nieuw zijn, iedereen is wel bekend met het medium stripboek. Vooral in Azië zijn manga en soortgelijken niet aan te slepen, ook onder volwassenen.

Het grote aanbod in (sub)genres in manga/manhwa (Koreaanse manga) speelt een grote rol waarom (jong)volwassene deze vorm van media blijven consumeren. Hier hebben we al eens over geschreven, dus mocht je een opfrisser nodig hebben, klik dan hier!

Wat zijn manhwa?

“Maar manhwa..” hoor ik je nu denken “wat is dat nou precies?”. Om het heel simpel te houden, zijn dit stripboeken die van oorsprong uit Zuid-Korea komen. De reden dat de woorden ‘manga’ en ‘manhwa’ erg op elkaar lijken, is dat beide hun oorsprong vinden in het Chinese woord ‘ manhua’ . Alle 3 de landen hebben een rijke geschiedenis die vaak met elkaar verbonden is. In het geval van Korea en Japan is dat niet altijd een al te vriendelijke geschiedenis.

Zo was Korea van 1910 tot 1945 volledig bezet door Japan. De Japanners regeerden daar met zeer brute hand en waren van plan de Koreaanse cultuur volledig te vernietigen en te vervangen met de Japanse cultuur. Zo werd ook de Koreaanse taal en het schrift verboden. Strips en comics werden dan ook uitsluitend gebruikt in het Japans, en waren vooral bedoeld voor het amusement (en de subtiele indoctrinatie) van kinderen. Nu, jaren later is Zuid-Korea alweer tientallen jaren een vrij land, maar de manhwa zijn gebleven.

Mahnwa anno 21e eeuw

Over de jaren zijn de manhwa’s, de genres, de schrijvers en de distributeurs alleen maar gegroeid. De invloed van de Japanse manga is nog steeds erg duidelijk te zien, maar de Zuid-Koreanen hebben duidelijk een hun eigen style ontwikkeld. Een groot verschil tussen beide is dat mahnwa (bijna) altijd in kleur zijn, en voornamelijk online via een smartphone of tablet worden gelezen. Japanse manga zijn zwart-wit en hoewel online manga lezen steeds populairder wordt, leest de overgrote meerderheid liever een fysieke manga.

Naver Webtoon

Tegenwoordig zijn de mahnwa niet meer weg te denken! Sterker nog, ook op internationaal vlak winnen ze steeds meer terrein. Een groot invloed hierin is het online platform Naver Webtoon. Ze startten in 2004 met een eigen platform voor de Koreaanse mahnwa, en zijn in 2014 uitgebreid met een internationale versie. Een slimme zet, want inmiddels is het één van de allergrootste online platformen voor het lezen van stripboeken. Mede dankzij de steun van enkele bijzondere partners zoals Stan Lee (dé man achter het gros van de superhelden comics en films) en Michelle Phan (een OG YouTube Beauty guru).

Daarnaast geeft het platform gebruikers ook de mogelijkheid hun eigen webtoons te maken en publiceren. Dit zorgt voor een oneindige hoeveelheid verhalen waar je in kunt duiken. Van lieflijke verhalen over vriendschap, tot de meest uitdagende romances. Vooral de doujinshi en fanfiction liefhebbers onder ons kunnen hun lol op met alle creaties op het platform.

Maar het zijn met name de originele content creaties die Naver Webtoon tot zo’n groot succes maken. Diverse verhalen zijn zodanig succesvol geworden dat ze nu worden omgezet in anime, vaak met behulp van anime streaming dienst Crunchyroll. Enkele recente voorbeelden zijn bijvoorbeeld Nobless, God of Highschool en Tower of Gods. Al deze anime zijn dus van oorsprong niet Japans, maar komen uit Zuid-Korea!

Start reading!

Ben je wel toe aan wat nieuw leesvoer of gewoon geïnteresseerd? De webtoons zijn het beste lezen via smartphone of tablet. Met name als je de Webtoon App download, deze vind je gewoon in de Appstore of Playstore. Eventjes een account aanmaken en voilà, laat het lezen maar beginnen!

Je kan zoeken op genre, series die al klaar zijn, op nieuw-opkomende toons, je noemt het maar! De app houdt verder automatisch bij waar je bent gebleven in een serie, dus als je tussendoor even een pauze moet nemen hoef je niet bang te zijn dat je vergeet waar je bent gebleven bent! Verder ook niet geheel onbelangrijk, de app en de comics zijn gratis (in het algemeen).

Er zitten wat betaalde functies in, bijvoorbeeld als je sneller toegang wil tot nieuwe chapters, maar het is niet nodig om gebruik te maken van het platform. Natuurlijk is het gebruikmaken van de betaalde functies altijd welkom, want hiermee steun je niet alleen het platform maar ook rechtstreeks de maker van de comic. Veel lees plezier!

Raquel
xxraquelgomez@hotmail.com

Raquel is een fulltime fangirl en is dan ook altijd druk bezig met het verzamelen van schattige merchandise. Verschillende culturen en de bijbehorende folklore vind ze helemaal geweldig. Verder ontkent ze dat ze gamen misschien toch iets te leuk vindt.

Geen reactie's

Geef een reactie