Besneeuwd landschap in Japan. Foto via Pixabay.

Mannen in de sneeuw gooien Tijdens Mukonage Matsuri

Elk jaar op 15 januari vindt er wel een heel bijzondere festival plaats in Niigata (een provincie in Japan), het Mukonage festival. Dit festival bestaat al meer dan 500 jaar en is ontstaan omdat lokale mannen ‘wraak’ wilde nemen op de mannen van buitenaf die hun vrouwen kwamen ‘stelen’. En hoe namen ze dan wraak? Door deze mannen van een door sneeuw bedekte heuvel af te gooien.

Gelukkig huwelijk

Tegenwoordig wordt het festival een tikje anders gevierd. Zo worden er slechts drie mannen naar beneden gegooid. Deze worden speciaal geselecteerd uit tientallen aanmeldingen. En iedereen is vrij zich aan te melden, zolang ze maar in dat jaar daarvoor getrouwd zijn.

De geselecteerde mannen worden op de dag zelf vervolgens naar beneden gegooid, alvorens ze de rest van de berg afrollen. Om uiteindelijk aan de voeten van hun vrouwen terecht te komen. Het idee is om hiermee de band tussen man en vrouw te versterken.

Smeerboel

Daarmee komen we echter nog niet aan het einde van het ritueel! Want even later verzamelt iedereen zich bij de nabijgelegen schrijn voor het volgende evenement; suminiri. Alle dorpsbewoners en eventuele bezoekers verzamelen zich rondom het vuur totdat alles eromheen bedekt is met een laagje as. Deze as wordt vermengt met de sneeuw en gebruikt om elkaars gezichten onder te smeren, uiteraard terwijl je elkaar feliciteert met een luide “omedetou” terwijl je dit alles doet.

Overigens kan iedereen die in de buurt staat het ‘slachtoffer’ worden van een flink smak as en sneeuw in het gezicht! Er ontstaan dan ook tal van grappige situaties en bijzondere sneeuwgevechten. En niet zonder reden. Dit alles doe je als een vorm van viering en gebed voor een perfecte gezondheid en veel voorspoed in het nieuwe jaar.

Wil je dit zelf meemaken? Boek gerust een tripje voor volgend jaar want Matsunoyama (waar het Mukonage festival gehouden wordt) biedt ook nog eens een hoop fantastische onsen!  Perfect om dus lekker in te relaxen. En de as van je gezicht te wassen…

Bron: 1, 2, 3, 4, 5.
Dit artikel – Mannen in de sneeuw gooien! – verscheen voor het eerst op 17 januari 2014 en is voor het laatst geüpdatet op 2 december 2021.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie