05 okt Matcha: Hoe wordt het groene goud gemaakt?
Matcha, ofwel Japanse groene thee kom je tegenwoordig overal tegen. In smoothies, cake, koekjes, cocktails you name it! En er zijn inmiddels ook heel veel soorten in de schappen te vinden, maar wat is matcha nu eigenlijk? Wij laten je in in een serie artikelen kennismaken met het groene goud uit Japan. Zo kom je te weten hoe matcha wordt gemaakt , hoe je matcha bereidt en wat je er allemaal mee kan doen. We beginnen
bij het begin: de productie! Dan begrijp je misschien meteen waarom de enige, échte Japanse matcha zo duur is.
Alleen de beste theebladeren
Matcha is gemalen groene thee die de Japanners al eeuwenlang gebruiken tijdens de theeceremonie. De blaadjes van deze thee komen, net als de blaadjes van zwarte thee, van de theevariant Camelia Sinensis.
Begin april ontstaan de knoppen waaruit de nieuwe blaadjes zullen groeien, tijd om de planten die ze gebruiken voor matcha in de schaduw verder te laten groeien onder een raamwerk van matten met rijststro, dat ze over de planten plaatsen. Dat houdt direct zonlicht tegen en stimuleert daarmee de aanmaak van bladgroenkorrels, die op hun beurt weer zorgen voor de intens groene kleur. De theeblaadjes groeien minstens drie weken onder het schaduwdak.
Op de 88ste dag na de eerste lente-dag, dat is elk jaar weer anders, maar altijd ergens begin mei, begint de eerste pluk. Dan plukt men met heel veel zorg en uiterste precisie de jongste blaadjes. De eerste pluk, ook wel bekend als first flush, is de absolute top in kwaliteit, smaak en frisheid volgens de kenners.
Stomen
Na de oogst is het nog niet klaar met de matcha, dan begint het proces eigenlijk pas echt. In tegenstelling tot Chinese groene thee wordt Japanse groene thee niet geroosterd, maar gestoomd. Dat stomen gebeurt bijna meteen na de oogst en duurt zo’n 15-20 seconden. Dat stopt het oxidatie-proces van de blaadjes en geeft de thee haar groene kleur en speciale smaak.
Na het stomen gaan de blaadjes in een hete luchtmachine met verschillende kamers om ze voorzichtig droog te blazen. Voordat ze helemaal droog zijn gaan ze door een machine die de steeltjes en de nerven van de blaadjes van elkaar scheidt. Daarna en drogen ze verder in een soort oven. Wat er over blijft heet tencha en dat is de basis voor matcha. De tencha slaan ze op lage temperatuur op om te rijpen.
Bladeren vermalen
Dan komen we aan bij het laatste stadium in het proces, het malen van de tencha. Dat deden ze vroeger met de hand in een stenen molen. Nu gaat het in een elektrische stenen molen, die maximaal 30-40 gram per uur maalt om de matcha niet te verhitten door wrijving. Het resultaat blijft hetzelfde, een ultra-fijn poeder van topkwaliteit!
Langzaam proces
Het hele proces duurt weken en doordat men maar zulke kleine hoeveelheden per keer vermaalt is het erg kostbaar om goede kwaliteit matcha te maken. Tegenwoordig vind je ook een hoop goedkopere varianten. Deze zijn vaak van vele malen mindere kwaliteit omdat het proces wordt versneld, er een ander soort thee wordt gebruikt, of er op andere manieren “gesmokkeld” wordt om de matcha goedkoper te kunnen producten. Laat je dus niet verleiden door goedkope aanbiedingen, vaak krijg je hier geen “echte” matcha bij!
Zelf ook eens proeven hoe die echte, goede, matcha smaakt? Dan kun je deze ook vinden in Nederland vinden bij winkels zoals Roppongi en AmazingOriental.
Geen reactie's