Kewpie Mayonaise op een rijtje. Foto via Pixabay.

Mayonaise op je Rijst

Een patatje met een lekkere klodder mayonaise of fritessaus, hier in Nederland (en België, laten we vooral de Vlaamse frieten niet vergeten!) lusten we dat maar al te graag. Of het nou bij de frikandel of op een broodje kroket gaat, of misschien eet je het ook wel bij krieltjes of kip, het maakt niet uit het hoort er gewoon bij!

Mayonaise op… Alles?

Kijk je naar het buitenland dan wordt er al snel ketchup over de frietjes heen gegooid. Gelukkig doet Japan hier niet aan mee en zijn ze net als wij gek op lekkere mayonaise! Fritessaus is minder populair in Japan maar de liefde voor mayonaise is ongekend groot. Misschien zijn ze er zelfs wel iets te gek op.

Zo verzinnen ze er de gekste mayonaise gerelateerde producten. Van mayonaise ijs tot een soort mais snacks waarin enorm veel mayo is verwerkt (mocht je het willen weten de snack heet Mayo Mania en wordt gemaakt door Frito-Lay). 

Het is zelfs zo erg dat er mensen zijn die het overal op doen (bijna 14% zegt zich hier vaak schuldig aan te maken). Een aantal favoriete (rare) combinatie’s zijn koude Chinese noedels met mayonaise, pasta met mayonaise, en wordt ook de sashimi er mee overgoten. En ook al vindt een ruime meerderheid van de Japanners dat het écht niet kan, het wordt het stiekem ook gewoon over de rijst gedaan (bron).

Kewpie Mayonnaise

De populariteit van mayonaise, en de Japanse variant zoals deze nu bestaat vind haar oorsprong zo rond 1925. Toen werd mayonaise voor het eerst geïntroduceerd in Japan en vrijwel meteen werd het opgepikt door (toen nog) Shokuhin Kogyo Co.. Zij produceerden een Japanse variant onder de naam Kewpie, met als mascotte de op dat moment razend populaire Kewpie pop.

Dit is geen mascotte ontworpen voor de mayonaise maar een pop/character ontworpen door Rose O’Neill in 1909. De pop was een internationaal succes en werd overal ingezet ter promotie van producten. De Kewpie Mayonnaise is echter de enige waarmee de pop echt onlosmakelijk verbonden is geraakt en vandaar dat iedereen er vanuit gaat dat Kewpie 100% Japans is.

16324873748_2a82b6cd0e_o
Foto door Rusty Clarck.

Inmiddels is Kewpie Mayonaise niet meer weg te denken uit de Japanse keuken. De combinatie van de unieke smaak, lage prijs, en schattige mascotte heeft ervoor gezorgd dat deze saus nu al tientallen jaren synoniem staat voor mayonaise in Japan en wordt het op tal van manieren gebruikt. Van dressing tot dip, en extra toevoeging op klassieke gerechten zoals okonomiyaki of karaage.

Meer over Kewpie kun je hier lezen:

Wil je overigens ook eens zelf de echte Kewpie Mayonnaise proberen? Dan kun je deze o.a. bestellen bij www.seikatsu.nl of zelfs je plaatselijk AH inlopen! De wat grotere vestigingen hebben Kewpie Mayonnaise namelijk gewoon in de schappen staan (bij de sushi/Aziatische producten).

The Mayonnaise Kitchen

De liefde voor mayonaise heeft zich in de loop der jaren alleen maar verder verspreid en steeds grotere vormen aangenomen. Het gaat zelfs zo ver dat er ook restaurants zijn die zich specialiseren in het maken van gerechten voor mayonaise de hoofdrol speelt.

Neem bijvoorbeeld restaurant “The Mayonnaise Kitchen” in Tachikawa (zie coverfoto). Alles op de menu-kaart bestaat namelijk uit gerechten die voor het merendeel bestaan uit mayo. Zo heb je er een pizza met mayonaise, garnalen met mayo, speciale (drinkbare!) cocktails, speciale toetjes (mayonaise ijsjes), en een soort quiche met heel veel mayonaise.

Echte Mayora

Als klap op de vuurpijl is er zelfs een speciaal woord voor die-hard mayonaise fans: mayora. Dat is een Japanse term is voor iemand met een ongezonde liefde voor mayonaise. Een liefde die zo ver gaat dat men de mayonaise rechtstreeks uit de fles drinkt.

o0553028512138618755

Dit is wellicht wat moeilijk voor te stellen, met name omdat de mayonaise zoals we die hier kennen vaak relatief dik is. Dit komt omdat de mayonaise in Nederland en België wordt gemaakt van 70/80% olie (bij fritessaus is dit overigens slechts 25%), eierdooiers, een beetje azijn en andere smaakelementen. In Japan wordt er azijn gebruikt gemaakt van appels of rijst en een goedje wat ze MSG noemen. Hierdoor heeft de mayonaise een hele andere smaak en is deze veel dunner, wat het makkelijker maakt om deze te “drinken”.

Ook een mayora?

Ben jij ook een groot liefhebber van mayonaise en fritessaus? Dan hebben wij nog wel een aantal suggesties voor je gevonden van Japanners op instagram! Wat vind jij van de onderstaande gerechten? Lijkt het je lekker? Of hou je liever je mayonaise voor bij de frietjes?          Dit artikel – Mayonaise op je Rijst – verscheen voor het eerst op 18 december 2012 en is voor het laatst geüpdatet op 22 januari 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

9 Reactie's
 • Lemony
  Geplaatst op 20:17h, 18 december Beantwoorden

  Ooh ben wel benieuwd hoe de Japanse mayonaise dan smaakt 🙂 En ik wil eeeecht nog eens takoyaki eten. xD

  • DeSushiTimes
   Geplaatst op 21:12h, 18 december Beantwoorden

   Ik denk dat die mayonaise wel ergens in een toko te vinden is of in elk geval online te bestellen. Je moet dan zoeken naar kewpie mayonaise is het bekendste merk 🙂

   En jaaa takoyaki wil ik ook nog eens eten! Jammer genoeg niet gedaan toen ik in Japan was dus misschien zelf maar een keertje maken 😉

 • Cypher
  Geplaatst op 20:36h, 11 juli Beantwoorden

  Dit artikel deed me meteen denken aan Kosuke Nitoh uit Kamen Rider Wizard, welke ook letterlijk op alles mayonaise doet(en niet zuinig).

  Dacht dat dit een erg overdreven beeld was van het mayonaise gebruik in Japan en had ook niet verwacht dat er daadwerkelijk mensen waren die dit deden. Leuk om te weten.

  • DeSushiTimes
   Geplaatst op 20:44h, 11 juli Beantwoorden

   Oh echt? Dat ken ik helemaal niet! ^^
   Grappig om te horen dat het daar in terug komt haha!

  • Cypher
   Geplaatst op 21:10h, 11 juli Beantwoorden

   Zeker, hij gaat nooit op pad zonder een fles mayonaise bij zich te hebben. Nou denk ik niet dat er mensen zijn die dat ook werkelijk doen, 24/7 mayonaise bij zich hebben. Al zou het me ook niet echt meer verbazen na dit gelezen te hebben.

   Ben nu eigenlijk best wel benieuwd hoe verschillende Japanse gerechten met mayonaise zouden smaken.

   • Neena
    Geplaatst op 21:09h, 26 mei Beantwoorden

    In de konbini kun je mini flesjes Kewpie van 50 gram kopen. Handig voor in je tas. 🙂

    • TheSushiTimes
     Geplaatst op 08:34h, 27 mei Beantwoorden

     Handig meeneem formaat inderdaad! 😉

 • Charissa Korebrits
  Geplaatst op 17:13h, 24 september Beantwoorden

  Leuk artikel, zelf ben ik ook een liefhebber van zowel Nederlandse als Japanse mayonaise op eten. Maar om het zo apart eten gaat mij zelfs iets te ver!

  Verder nog een tip, Japanse mayonaise gaat niet samen met patat. Toen ik op een feestje was in Japan met zowel patat ergens als mayonaise, dacht ik slim te zijn en de Nederlander uit te hangen, maar dat smaakte dus niet zoals ik verwachtte.

  • DeSushiTimes
   Geplaatst op 21:27h, 24 september Beantwoorden

   Haha nee het is geen mayonaise zoals wij hem hier kennen x’D
   Moet ook eerlijk zeggen dat ik nog nergens (buiten Nederland) écht goede mayo heb kunnen vinden om bij de patat te doen =[ Gelukkig was er in Japan nog genoeg ander lekkers 😀

Geef een reactie