Verschillende soorten sushi. Foto via Pixabay.

De meest populaire sushi: Nederland vs. Japan!

Sushi heeft de laatste paar jaar niks anders dan aan populariteit gewonnen. En hoewel het dan niet het “gezonde” alternatief voor de bitterbal is als sommige hadden gehoopt, wordt het door velen met veel liefde naar binnen geschoven. Meer dan genoeg restaurants en thuisbezorgd opties zijn er inmiddels voor te vinden en we worden ook steeds creatiever in combinaties in Nederland.

Maar de gemiddelde Nederlandse sushi liefhebber grijpt toch liever naar de klassiekers terug. Maar wat deze klassiekers zijn verschilt behoorlijk in Nederland ten opzichte van het land van afkomst van sushi: Japan! Hoogtijd om eens te kijken naar de meest populaire sushi soorten in Nederland vs. Japan.

De meest populaire sushi in Nederland

Het meeste recente onderzoek wat hierover te vinden was, was van Foodora die in september vorig jaar hierover een artikel publiceerde. Gezien de populariteit van deze thuisbezorgservice, lijkt het een goede basis te zijn van de gemiddelde sushi liefhebber. Ook Thuisbezorgd heeft eerder al eens een lijstje “top sushi” gepubliceerd.

Sake Nigiri

Nigiri zijn de klassieke soorten sushi. De rijst wordt met de vingers samengedrukt, vaak ook met een beetje wasabi erbij. Dan wordt het hoofdingrediënt naar keuze op de rijst gelegd. Je hebt allerlei soorten van tonijn tot omelet of zelfs vlees maar de meest geliefde is toch echt de sake nigiri, ofwel zalm! Maar ook de tonijn, omelet, en verderop in de lijst de paling doen het goed op de nigiri sushi.

Maki Sushi

Dit wordt vaak gezien als de starter van de sushi maaltijd. Het begint altijd met nori, oprollen met een bamboematje met rijst erbij en een invulling naar wens. Vaak is dat zalm of komkommer. Maar voor de wat meer avontuurlijke mensen zijn er tal van andere variaties. Echter, de komkommer maki en avocado maki zijn veruit de meest populaire soorten van alle sushi in Nederland!

Temaki Sushi

Voor degene die vinden dat de Maki eigenlijk maar te klein is, is de Temaki. Ook wel de handrol genoemd. Hierbij wordt de nori gevormd tot een mini-frietzak en gevuld met rijst en één of meerdere invulling(en) naar wens. Populaire mixen zijn zalm & avocado of krab & komkommer.

California roll

Ook deze zal geen onbekende zijn. Een favoriete, waar eigenlijk weinig variaties in mogelijk zijn, die altijd wel tussen de sushi bestellingen zit. Gemaakt van surimi of van echte krab, komkommer en avocado, een flinke klodder mayonaise, en natuurlijk de felgekleurde zalmeitjes aan de buitenkant van de roll.

Sashimi

De die-hard vis fans kunnen een stukje sashimi niet laten laten. Kleine smalle plakjes verse rauwe vis, een echte delicatesse. Vaak gaat dit gepaard met een bakje sojasaus om de smaak te versterken. Daarbij wordt gember gebruikt om de smaak te neutraliseren wanneer je van het ene soort vis naar de andere gaat. Hier komt geen rijst bij kijken dus van “echte” sushi kunnen we niet spreken maar hij wordt regelmatig mee besteld, en is een vast onderdeel bij vele sushi restaurants. Ook hier zijn zalm en tonijn veruit de meest populaire soorten.

De meest populaire sushi in Japan

De Japanners hebben een andere voorkeur op dan wij Nederlanders. Ook niet zo gek waarschijnlijk, aangezien we liever het eten kiezen dat we het meest herkennen, en past binnen de andere smaken die we gewend zijn.


Sashimi

Zoals gezegd is sashimi eigenlijk geen sushi sinds de rijst ontbreekt. Maar in Japan wordt dit met veel liefde besteld en gegeten! Waar sashimi bij ons relatief weinig besteld wordt geeft een groot deel van de Japanners juist de voorkeur aan sashimi. Dit omdat je dan van de pure vis kunt genieten. Daarbij wordt het vaak als een soort voorgerecht gegeten.

Maguro Nigiri

Toch zit er ook weer niet zo veel verschil in de favoriet van beide landen: de nigiri sushi. Waar wij zalm het lekkerste vinden (de sake nigiri) gaan ze in Japan het liefste voor tonijn (maguro nigiri), en afhankelijk van de regio dan bij voorkeur ook nog “fatty” (vette) tonijn. Sake nigiri scoort overigens wel een trotse tweede plek op het gebied van nigiri sushi, en unagi (paling) nigiri staat op de derde plaats.

Uniek (voor ons) is overigens ook de enorme populariteit van ika nigiri. Deze sushi bevat rauwe inktvis en schijnt erg goed te zijn voor je hart. Dit is niet de soort waar je bijvoorbeeld een tentakel of iets dergelijks geserveerd krijgt, maar zeer dun gesneden plakjes van alleen het vlees van de inktvis.

Wanneer niet helemaal vers meer  kan deze wat lastig zijn om te kauwen, maar des te meer je kauwt des te meer smaak er vrij komt. Deze moet je het liefst lekker vers eten en genieten van de zoet-achtige nasmaak.

Uni Gunkan Maki

Uni gunkan maki is een soort kruising tussen een nigiri sushi en maki sushi. Je hebt een buitenkant van zeewier met rijst binnenin. Maar net als bij nigiri sushi ligt het hoofdingrediënt bovenop en steekt een stukje uit. De meeste geliefde gunkan maki is die met uni, ofwel zee-egel. Een variant die je hier lang niet altijd op de menu kaart ziet staan. Ook erg populair is ikura gunkan maki waarbij er viseitjes trots bovenop liggen.

Negihama maki

Nog zo eentje die je niet snel zal terugvinden in Nederland. Deze sushi wordt gemaakt van geelvis (hamachi), iets wat in Japan regelmatig gegeten wordt in andere varianten dan sushi. Vaak worden ze in de koudere maanden gevangen en gegeten, omdat de vis dan meer vet heeft en daardoor meer smaak. Vaak wordt deze geserveerd in een vrij grote maki vorm, maar ook als sashimi en nigiri is de hamachi erg geliefd.

Negitoro

Dit is er eentje die je niet zo snel terug zal vinden in Nederland. De Negitoro wordt gemaakt van de buik van de tonijn, gemixt met gemalen ui en wat soja saus. Een aparte combinatie van zoet en zout die erg goed werkt. Overigens wordt deze niet alleen vaak als maki en nigiri sushi geserveerd maar ook in een kommetje met een beetje rijst waar de toppings overheen gelegd worden, een soort sushi-bowl. Wil je er eentje hebben? Vraag dan om een negitoro don(bori).

Het grootste verschil

Wat het meeste opvalt is dat er in Japan nauwelijks “westerse” varianten zoals california rolls gegeten worden. Ook ingrediënten zoals avocado zie je maar zelden terug. Ze worden wel degelijk gegeten in Japan, en ook daar heb je trends qua sushi, maar niet in de mate waarop wij ze hier oppeuzelen. Daarentegen worden er in Japan veel meer soorten sushi gegeten waarop je (voor Nederlandse begrippen) vrij unieke ingrediënten op tegen komt zoals de zee-egel.

Deze verschillen zijn vooral ontstaan door de toegankelijkheid van de ingrediënten maar ook door wat we gewend zijn te zien. Een van de redenen waarom bijvoorbeeld de california roll zo populair geworden is in het westen, is omdat we liever het felgekleurde kuit zagen dan het wat rimpelige zeewier, een voor westerse begrippen relatief vreemd ingrediënt. En zo zijn er tal van verschillen die niet alleen gebaseerd zijn op de smaken die we gewend zijn maar ook de manier waarop we verwachten dat “smakelijk” eten er uit ziet.

Jouw favoriet?

Maar over smaak valt niet te twisten en iedereen heeft zo zijn of haar eigen favorieten! En we zijn natuurlijk reuze benieuwd naar die van jullie dus, leef je uit in de comments en vertel ons waarom juist jouw favoriete sushi de lekkerste is van allemaal!

Dit artikel – De meest populaire sushi: Nederland vs. Japan! – verscheen voor het eerst op 27 september 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 9 november 2018.

Tags:
,
Ferdy
ferdy.marquenie@gmail.com

Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

Geen reactie's

Geef een reactie