Hatsune Miku takeover tijdens de Miku Expo 2020!

Hatsune Miku is geen mens, maar een holografisch meisje met computergestuurde stem. En toch wist ze enige tijd geleden de Ziggo Dome in Amsterdam te vullen. Op 24 januari bracht ze als onderdeel van de Miku Expo 2020 World Tour een bezoek aan Nederland. Ikzelf en schrijfster Raquel waren aanwezig om als een dolle rond te wuiven met onze glowsticks en onze favoriete nummers mee te blèren. Want ook wij behoren al enkele jaren tot de grote groep Vocaloid fans.

De liefde voor dit bijzondere “computerprogramma” en haar muziek heeft zich inmiddels over de hele wereld verspreid met miljoenen fans wereldwijd. Zo was Hatsune Miku twee jaar terug ook al eens in Europa, maar toen sloeg ze helaas on kleine kikkerlandje over.

Gelukkig begon 2020 voor vele (Nederlandse) fans goed, want deze keer stond een bezoek aan Nederland wel degelijk op de planning! Afgelopen 24 januari kleurde de Ziggo Dome in Amsterdam dan ook neon-groen door de honderden glowsticks van de enthousiaste bezoekers.

De aantrekkingskracht van Miku

Het klinkt wellicht vreemd dat je fan kunt zijn van een hologram, een computerprogramma. Maar het is juist dit aspect dat Hatsune Miku en haar mede Vocaloids zo’n gaaf concept maken. Ze is niets, en tegelijkertijd alles. Niet gebonden aan een specifieke stijl of look, en breed inzetbaar op tal van platformen.

Raquel voegt toe “Wat mij vooral aansprak aan Hatsune Miku en de Vocaloids was de diversiteit aan stemmen en muziek stylen. Aangezien ik zelf een erg brede muzieksmaak heb, was er van alles bij dat ik wel leuk of interessant vond. Een hologram zien optreden is ook nog eens een grote plus, want dat zie je niet dagelijks! Het geeft echt iets unieks aan het geheel.”

De diversiteit aan muziek die Hatsune Miku zingt zorgt ook voor een gevarieerd publiek. Van liefhebbers van zoete popmuziek, tot mensen die van snoeiharde gitaren, of juist een dreunende bass houden. Dit zie je ook terug in de leeftijden van de bezoekers. Tieners in cosplays, ouders met jonge kinderen, groepen volwassen met hun vrienden, en zelfs een handjevol senioren stonden vol enthousiasme te wachten tot de deuren los zouden gaan.

Huilende portemonnee’s

Een concert kan echter niet beginnen voor je eerst je hard verdiende centen hebt uitgegeven aan (veel te dure) merchandise. En ook de Hatsune Miku tour was zeker geen uitzondering! Het aanbod was groot, en met meer dan genoeg leuks voor ieder type fan én budget.

Onze aandenkens aan de tour. Inclusief het exclusief verkrijgbare Kaomoji shirt.

Ik heb echter zelden zulke lange rijen gezien bij de merchandise als dit keer, en dat getuigd maar weer eens van de enorme populariteit van Hatsune Miku. Met name de glowsticks – zo iconisch voor de concerten van onze virtuele helding – waren niet aan te slepen.

De Miku Expo organisatie had verder zelfs gezorgd voor stad-specifieke merchandise. Deze was gemaakt door een lokale artist. Voor Amsterdam had artist Lien Miku getekend in traditionele klederdracht, echt super schattig!

Hatsune Miku naar de Nintendo Switch

Voor aanvang van het concert kon je niet alleen flink wat merchandise kopen – er was ook de gelegenheid om een exclusieve demo van de het gloednieuwe Hatsune Miku: Project DIVA Mega Mix uit te proberen. Deze nieuwste titel in de reeks van Hatsune Miku ritme-games komt in 2020 uit voor de Nintendo Switch. En als iemand die vrijwel alle voorgaande games gespeeld heeft was dit voor mij een fantastische manier om in de stemming te komen voor het concert.

Uniek bij deze versie is de optie voor een  motion-based gameplay mode. Hierbij speel je – in tegenstelling tot arcade mode – met de bewegingssensors van de joycon. Persoonlijk geef ik toch nog altijd de voorkeur aan de arcade mode, maar ter afwisseling was het zeker wel leuk om even flink met de joycon te zwaaien.

Wat er precies allemaal nieuw en verbeterd is werd uit deze demo echter niet helemaal duidelijk. Hatsune Miku: Project DIVA Mega Mix lijkt bovenal weer het goede van de voorgaande de games met zich mee te brengen. Wel hoop ik dat we binnenkort wat meer informatie nog te horen krijgen, want ik kan niet wachten tot deze uitkomt.

Spetterende show

Maar we kwamen natuurlijk niet alleen om merchandise in te slaan, of de Switch game te proberen! Dus met nog een paar minuten te gaan haastten we ons naar de concertzaal. Hier voegden we ons bij een grote menigte die vol spanning zat te wachten op het begin van de show.

De minuten voor de start van een concert zijn haast magisch te noemen. Iedereen staat wel enthousiasme en nieuwsgierigheid te wachten tot het feest lost barst. Je kunt de hoge verwachtingen bijna voelen trillen in de lucht. En wanneer dan de lichten uit gaan en de eerste tonen worden ingezet barst de energie pas echt los. Geroep, geschreeuw, gespring en lachende gezichten zie je overal in het publiek wanneer de eerste Vocaloids zichtbaar worden.

Ze laten ons echter nog wel een poosje in spanning want voor we echt van Hatsune Miku kunnen genieten worden we eerst getrakteerd op nummers van diverse andere Vocaloids. Denk aan de beroemde tweeling Rin en Len. Iedereen schreeuwt en danst en springt, en bovenal zien we tientallen glowsticks die keurig hun kleuren aan passen aan de nummers en de Vocaloid die op dat moment aan het optreden is.

Het geeft het geheel echt een totaal andere dimensie om al die lichtjes te zien dansen in het publiek en ik waande me even weer op een concert in Tokyo, of het idol festival van Hiroshima.

Maar dan is ze daar opeens. In volle glorie; Hatsune Miku is er! Direct barst het nummer Teo/Omoi los. Vanaf daar gaat de avond haast in een waas voorbij.

Maar wat een fantastische waas! “Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten. Ik had namelijk expres geen videos opgezocht van concerten die ze al had gedaan deze tour. Maar wauw, ik ben echt omver geblazen door de band en de vibe in de zaal! Echt fantastisch!” zegt Raquel.

Ruim twee uur lang werd de Ziggo Dome op zijn kop gezet door de hysterische hoge stemmen van de Vocaloids en de bijzonder sterke live-band. Want niet alles was een hologram! De muziek werd voluit gespeeld door een viertallige band die helemaal los gingen met het publiek.

Elk nummer ging gepaard met ongekende energie van het publiek en elk nummer deed ons nog harder mee zingen. Met name toen het – voor mij inmiddels nostalgische – World is Mine voorbij kwam had ik het even niet meer. En het de rest van de bezoekers zo te merken ook niet!

Al veel te snel was het concert voorbij en na een laatste toegift droop iedereen moe maar voldaan weer af. Vol in de ban nog van het spektakel waar we getuigen van mochten zijn. Gelukkig voor ons konden we de volgende dag nog even extra nagenieten!

Iedereen zijn eigen Miku

Naast Amsterdam was Almere ook in de ban van Hatsune Miku. Vanaf donderdag kon je bij Animere al terecht voor exclusieve Hatsune Miku Expo merchandise. De 25e, een dag na het concert, werd in er in de winkel een speciale “Miku Let’s Paint” gehouden.

In elke stad waar Miku kwam, werd er een event organiseert waar als je als fan op je telefoon of tablet je eigen 3D Miku kon maken. Hoewel de winkel misschien iets te klein was voor dit event, was het wel erg leuk om te doen en zeker te moeite waard. Helaas kon ik hier niet bij zijn maar Raquel wel!

Hoe ging dit te werk zou je denken? Je kreeg een QR code die je stuurde naar een website waar al een base 3D figuur van Miku klaar stond. Aan jou de taak om deze je eigen te maken. Mensen op een telefoon hadden het zeker wat moeilijker, aangezien je scherm een stuk kleiner is, maar gelukkig waren er wel speciale pennetjes die konden helpen bij het inkleuren. Zo kon je Miku helemaal naar eigen wens maken; kleding, haar, ogen, mond, it was all up to you!

“In eerste instantie had ik helemaal niet door hoe lang ik aan het tekenen was, maar mijn vriend vertelde me dat ik uiteindelijk toch wel 2 uur ben bezig geweest met mijn Miku”. Trots laat ze haar versie zien aan “schattig toch?”.

Meer Miku?

Helaas was het daarna toch echt over en vertrok Hatsune Miku en haar crew weer helemaal uit Nederland, onderweg naar de laatste stop van de Miku Expo 2020; Barcelon! Want ons betreft was dit echter een perfect eerste bezoek en hopen we haar snel weer te mogen verwelkomen. Onze glowsticks liggen in ieder geval klaar om weer gebruikt te worden!

Gelukkig kunnen we tot die tijd nog even terugblikken op een fantastisch weekend en kunnen we hopelijk ook snel gaan genieten van Hatsune Miku: Project DIVA Mega Mix voor de Nintendo Switch.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie