Blogheader artikel 'Mobile Gaming In Japan: Onmisbaar Vermaak'. Foto via Pixabay.

Mobile Gaming In Japan: onmisbaar vermaak

“Nederlanders zijn het meest online van alle landen ter wereld”, beweerd een reclamespotje. Dat zou best wel eens kunnen kloppen, ik heb geen idee. Japan spant echter de kroon als het gaat om het spelen van online mobiele games. Nergens in de wereld worden er zoveel mobiele games gemaakt en gespeeld als daar. Als de mensen hun hoofd niet gebogen hebben omdat ze in slaap zijn gevallen in de metro of waar anders, dan is het wel omdat ze met hun smartphones aan het pielen zijn.

Aangezien je in Japan eigenlijk niet (maar soms gebeurt het toch) in het openbaar bij metro- en treinstations etc. mag bellen, zitten mensen hele verhalen weg te typen via LINE of een ander sociaal medium. Maar ja, als je elke dag een rit van 2 uur naar je werk moet maken, kan je niet verwachten dat iedereen maar altijd wat te kletsen heeft.

Daarom wordt er daarnaast erg veel gegamed! Het is zelfs zo erg geworden dat JR-East, de grootste spoorwegorganisatie in de omgeving van Tokyo, een campagne heeft gestart waarin het verboden is om nog langer lopend te gamen als je op het perron bent.

Gaming koplopers

Japan staat al sinds het begin van het ontstaan van de arcade games aan de top van de ladder voor hun interesses in deze vorm van vermaak. Met grote game-leiders als SEGA en Nintendo maakte de markt al vanaf de begin jaren ‘80 een grote boost door.

Deze arcade- game markt was een echte eye opener voor de toenmalige jongere generatie en werd een goede concurrent van de toen al aanwezige Pachinko hallen. Een aantal jaren later werden hier de game consoles zoals de NES en later de hand-held consoles, zoals de Game Boy, aan toegevoegd.

Afgezien van de inzakkende Japanse economie begin jaren ’90, bleef de gaming-markt tientallen jaren rustig doorgroeien. Toen in 1994 voor het eerst een spelletje werd geïntroduceerd op een mobiele telefoon (die in die tijd meer toetsenbord waren dan beeldscherm en ongeveer het gewicht hadden van blikje frisdrank) wist men nog niet dat dit zo’n grote impact zal hebben om de aanwezige game-producenten.

Eerste mobiele games

Het eerste spel was een afgeleide variant van het toen al overbekende Tetris, en werd uitgegeven op een mobiel van de Deense maatschappij Cetelco. Toenmalig concurrent Nokia was op dat moment ook bezig met het uitbrengen van een eigen game. Het duurde nog 3 jaar voordat hun meest bekende spel Snake op de markt kwam. Ondanks dat Cetelco veel eerder was, werd door de populariteit van het merk Nokia hun game Snake vaker gespeeld en dus ook veel bekender. Zo werd Snake de grondlegger voor alle andere mobiele games die daaropvolgend werden ontwikkeld.

Nokia kreeg het ook voor elkaar om in 1996 de eerste “smartphone” op de markt uit te brengen, de Nokia 9000 Communicator. Nokia was niet het eerste bedrijf die met de term “smartphone” kwam aanzetten. Dit was Ericsson, het telecombedrijf dat later werd overgekocht door Sony (Sony-Ericsson). En, zoals vele van jullie wel weten, is dat Sony van Japanse origine is. Nu snap je dus waarom het eigenlijk geen verassing is dat Japan het eerste land was waar de smartphone echt populair werd.

Big business in de mobile games

Hierna duurt het echter nog een aantal jaar voordat de games zoals we ze nu kennen in grote getalen werden uitgebracht op de smartphone. Geschat word dat, met de introductie van de Iphone en de daarbij behorende Apple App Store in 2008, er pas echt gesproken kan worden over een groeiende populariteit in het spelen van mobiele games.

Sinds ongeveer de laatste 4 a 5 jaar is de mobiele game markt pas echt booming. Het is zelfs zo erg, dat de oude giganten als Nintendo, Sega en Bandai er ook blauwe plekken van ondervinden en besloten hebben om een graantje erin mee te gaan pikken.

2014 Was voor de Japanse gaming-markt een absoluut topjaar. De omzet voor deze gaming-industrie kwam uit op het verbazingwekkende bedrag van $ 9,6 miljard dollar! De mobiele game industrie werkte voor $ 5,8 miljard mee aan dit totaal. De bedragen laten zien hoe belangrijk deze vorm van gamen is geworden.

Bijzonder soort games

Omdat de meeste games onderweg naar ergens gespeeld worden, is het van belang dat de games niet al te lang duren, niet te ingewikkeld zijn en tussentijds op te slaan zijn. De meest populaire genres zijn dan ook puzzel-games zoals Puzzle & Dragon en LINE’s: Disney Tsum Tsum, RPG’s zoals Brave Frontier of Rhythmic games als Love Life! School Idol Festival.

De markt fluctueert enorm, en voor je weet kan er weer een andere game in de top 25 staan. Echter is er voor de ontwikkelaars, naast het creëren van een pakkende game, nog een probleem. Japanners hebben hun mobiele games het liefste in hun eigen taal. Niet zozeer omdat ze te ijdel zijn om een game in een andere taal te proberen, maar meer omdat veel Japanners de Engelse taal nog steeds niet goed genoeg beheersen om de instructies van de spellen te begrijpen.

Daarnaast komt ook nog het feit dat hun eigen land zelf zoveel geweldige mobiele games uitbrengt, dat het helemaal niet nodig is om de moeite ervoor te nemen. Een van de “buitenlandse” game apps die het wel is gelukt om populair in het land te worden is bijvoorbeeld Clash of Clans. Maar dit komt alleen maar doordat de ontwikkelaars zo slim zijn geweest om het spel volledig in het Japans uit te brengen.

Volledig geïntegreerd

Mobiele games zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse Japanse stedencultuur. Het heeft zijn oudere variant, de game console, qua breedte publiek inmiddels overschreven en het ziet er niet naar uit dat de interesse in deze vorm van vermaak ook nog maar enigszins zal gaan afnemen in de aankomende jaren. Door de continuïteit voor de verhoging van de grafische mogelijkheden van smartphones, zullen ontwikkelaars van mobiele games nog genoeg te doen hebben om de Japanse bevolking te blijven vermaken.

De hedendaagse Japanner buigt niet alleen meer uit etiquette en respect voor zijn medemens, maar ook voor een van zijn belangrijkste elektronische maatjes. Want als je dit niet doet, ben je misschien zo een extra leven kwijt.

Bron: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14
Dit artikel – Mobile Gaming In Japan: Onmisbaar Vermaak – verscheen voor het eerst op 24 augustus 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 24 augustus 2017.

Tags:
,
Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie