Mobile game review: Neko Atsume (Kitty Collector)

Image via topmobiletrends

Ben je een groot fan van katten? Dan weet je vast wel dat je in Japan niets te kort zal komen! Er zijn genoeg Japanse mobiele games waar katten in voorkomen. Veel van deze spellen zijn vaak niet in Europa te downloaden en alleen in het Japans te spelen. Maar soms zit er een spel tussen wat niet moeilijk is om te doen en nog leuk is ook! Neko Atsume, oftewel “kattenverzameling” is zo’n spelletje.

 

Alle katten verzamelen

Het concept van Neko Atsume is (zoals de titel al aangeeft) het verzamelen van zoveel mogelijk verschillende soorten katten. Dit kan je het beste doen door de aandoenlijke viervoeters met zoveel mogelijk verschillend speelgoed te vermaken. In het begin van het spel krijg je een aantal speeltjes gratis zodat je in ieder geval kan starten. Dit betekent niet dat je de rest van de speeltjes moet gaan kopen met echt geld.

Image via Kurimu

Voor de katten zijn heel veel verschillende speeltjes aanwezig. Image via Kurimu

Nee, dit spelletje is echt gratis! De katten die je bezoeken geven je namelijk visjes als bedankje dat ze bij je mochten spelen. Deze visjes kun je opsparen en als je er genoeg van hebt, weer nieuwe andere speeltjes van kopen in de shop. Hoe uitgebreider je collectie aan speeltjes, hoe meer kans je hebt dat je verschillende soorten katten aantrekt. De katten komen niet alleen maar op de speeltjes af, je zal ze ook moeten lokken met eten.

 

Let op je eten!

Het meest simpele voer is altijd gratis verkrijgbaar in de shop, maar als je wat meer zeldzamere katten wilt aantrekken zul je je verdiende visjes moeten inzetten om wat luxer voer de kopen. En geloof me, dat is echt de moeite waard! Zo kun je bijvoorbeeld bezoek krijgen van een superster, bistro- of samoerai kat. Helaas is er ook een kat die maar al te graag wat roet in het eten gooit.

Mofu Mofu-san. Image via welcometowonderland

Mofu Mofu-san. Image via welcometowonderland

Deze grote, bolle, witte kat genaamd “Mofu Mofu” (de benaming voor iets als zacht en pluizigs in het Japans) heeft er een handje van om je zojuist bijgevulde bak met kattenvoer in een hap weg te werken. Daaaag, exclusief blikje met tonijn! Helaas valt hier weinig aan te doen, en zal je moeten accepteren dat je af en toe wat extra visjes moet uitgeven om je lijst met exclusievere katten compleet te kunnen maken.

 

Eigen persoonlijkheid

Elke kat heeft een eigen persoonlijkheid en uiterlijk. Maar een ding hebben ze gemeen: Ze zijn allemaal super-schattig! Wel moet je opletten met het neerzetten van de verschillende speeltjes, kussentjes en andere interessante objecten, want niet elke kat zal op elk object afkomen. Het beste is dus om af en toe te wisselen van items. Naast een eigen persoonlijkheid hebben de katten ook een kracht level (power level), deze geeft aan hoe snel de kat een andere kat van zijn object zal “afstoten”.

Een voorbeeld: een kat met een power level van 20 zal niet lang op zijn rode kussentje blijven zitten als er een kat met een power level van 200 achteraan komt. Als je de eerste kat met de lagere power level op de foto wilt zetten, zal je hiervoor regelmatiger moeten inloggen om te checken of de kat aanwezig is. In sommige gevallen moet je dus gewoon heel veel mazzel hebben. 😉

Speciale neko: Bistro-san en Potjes-san. Image via Kurimu

Speciale neko: Bistro-san en Potjes-san. Image via Kurimu

Als je een kat nieuwe kat hebt ontdekt, dan zal deze te zien zijn in je katten-album. Bij het profiel van de kat staan naast de naam, power level, karakter en vachtkleur ook de drie meest favoriete speeltjes van het dier. Dus als je graag wilt dat de kat je nog een keer komt bezoeken, dan is het handig om juist een van zijn favoriete items neer te zetten. Zoals je al las is het mogelijk om screenshotjes te maken van al je katjes. Deze kan je opslaan in een daarvoor bestemd album.

 

Cadeautjes krijgen

Naast het katten- verzamelalbum is er ook een soort snuisterijen-album. Als een kat je vaak genoeg heeft bezocht en genoeg plezier heeft ervaren met alle objecten die hebt, zal het een item voor jouw achterlaten. Zo’n item kan van alles zijn, van een flessendop tot een dooie vlo. In dit snuisterijen-album kan je al je ontvangen “cadeautjes’ terugvinden. Het belangrijkste is dus dat je regelmatig inlogt om te checken of je nieuwe katten op bezoek hebt.

Hoera! Een...vlo... Image via Meowoof

Hoera! Een…vlo… Image via Meowoof

Neko Atsume is in een razend tempo enorm populair geworden en het spel kent in Japan veel meer opties als de internationale versie. Tijdens mijn laatste bezoek aan Japan ontdekte ik al in vele UFO-Catcher machines knuffeltjes, sleutelhangers en andere leuke hebbedingetjes van de meest bekende katten uit het spel. Er bestaat inmiddels zelf een echt collectors boek die te koop is bij de grotere boekenwinkels in Japan. Gelukkig zitten er genoeg leuke dingen in het spel om het zelfs zonder die extra opties nog heel lang te blijven spelen.

 

Simpel maar vermakelijk

Door het simpele uiterlijk, het makkelijke menu en het hoge aandoenlijkheid-gehalte van de aanwezige katten, zullen er maar weinig mensen zijn die de game niet zal aanstaan. Sinds kort hoeven we niet meer te treuren dat het spel alleen maar in het Japans verkrijgbaar is, want het is inmiddels ook in het Engels te downloaden onder de naam Kitty Collector!

Je kan ook gewoon de Japanse versie downloaden (ねこあつめ)en in het optie-menu (het tandwieltje, linksonder) de taal wijzigen van Japans naar Engels. Nog een leuke opmerking over het spel, waar ikzelf supertrots op ben: Er is ook een kat met mijn eigen nickname, Kurimu-san (くりーむさん)! Hou deze extra goed in de gaten want de kat zelf is een erg zeldzame verschijning. 😉

Kurimu- san! :) Image via Kurimu

Kurimu- san! 🙂 Image via Kurimu

Wat mij betreft dan ook een fantastische mobile game waarmee je je uren kunt vermaken! Alvast veel speel- en verzamelplezier 😉

 

またねーにゃん!

 

Mobile game review: Neko Atsume (Kitty Collector)
7.5 / 10 Ons cijfer
Story7
Gameplay9
Graphics7
Geluid7
Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X