Verschillende soorten mochi. Foto door Curt Smith. Via Flickr.

Mochi: Een goddelijk lekker hapje!

Misschien heb je ze wel eens zien liggen bij de toko, Japanse markt, of anime conventie: gekleurde balletjes die lijken te zijn gerold door de poedersuiker en vaak in allerhande leuke pastelkleurtjes te krijgen zijn. Je vindt ze zowel bij de snacks als in het vriesvak terug. Maar grote kans is dat je ze nog nooit zelf geprobeerd hebt: mochi. En dat is zonde want deze typische Japanse lekkernij is een geheel unieke ervaring om te eten en heeft daarnaast ook nog eens een bijzondere achtergrond!

Wat is mochi?

Mochi is een soort rijstcake, maar niet te vergelijken met de cake zoals we die herkennen. Het wordt gemaakt een speciaal soort kleefrijst welke eerst tot een poeder vermalen wordt, een soort meel. Vervolgens wordt de rijst of de meel geweekt, en gestoomd of gekookt. Dit wordt geplet in een speciaal proces tot er een soort plakkerige deeg bol ontstaat die ook wel weg heeft van een hele dikke pasta. Traditioneel doen ze dit in een grote houten kom (‘usu’) en stampen ze met een houten hamer (‘kine’).

Dit wordt ook wel de ‘mochi-tsuki’ ceremonie genoemd en wordt meestal gedaan met minimaal 2 mensen, waarbij men om de beurt gaat stampen. Hierdoor krijgt het uiteindelijk de plakkerige textuur en o zo lekkere smaak. Tenslotte wordt het plakkerig goedje tot een balletje gevormd.

Afbeelding via AdrienneGunde.

Deze snack kun je het hele jaar door krijgen op verschillende plekken en met tal van vullingen en smaken. Maar het is bovenal een traditioneel gerecht voor de Japanse jaarwisseling, en wordt dan ook het meeste verkocht en gegeten. Maar waarom wordt het voornamelijk gegeten tijdens nieuw jaar? Nou, daarvoor moeten we eerst even kort iets vertellen over rijst.

De belangrijke rol van rijst

Het Japanse woord voor rijst (‘gohan/米’) kun je vrij letterlijk vertalen naar ‘eervol voedsel’. Het is al eeuwenlang niet alleen een belangrijk onderdeel van de Japanse maaltijden maar in de samoerai tijd werd rijst zelfs gebruikt als een betaalmiddel, gezien het van zulke grote waarde was.

Bij het maken van mochi, en het stampen van de rijst, werd oorspronkelijk gedacht dat de rijst goden (kami) op bezoek zouden komen. De mochi zelf staan symbool voor perfectie en reinheid en door ze te eten zou je, met behulp van de rijstgoden, deze kwaliteiten ook krijgen.

Gezien het belang van rijst in de Japanse cultuur is het dat ook niet zo vreemd dat mochi perfect zijn om te eten tijdens oud & nieuw, want het nieuwe jaar in gaan met een zegen van de rijstgoden wil toch iedereen?

Dodelijk hapje

Je zou het niet denken maar het eten van mochi is overigens niet altijd veilig! Doordat het zo plakkerig is komt het nog regelmatig voor dat mensen zich er in verstikken, het verkrijgen van de zegen van een kami is dus niet helemaal zonder gevaar. Gelukkig zijn er jaarlijks gemiddeld genomen minder dan 10 mensen die hierdoor overlijden en zo lang je goed kauwt en niet te grote happen neemt zit je wel goed.

Tal van soorten

We noemden het net al even maar je hebt mochi in tal van verschillende soorten. Zo wordt er door het “deeg” ook vaak matcha verwerkt, maar ook cacao en bijvoorbeeld aardbeienpuree zijn populaire smaakmakers.

Dat niet alleen, mochi zijn vrijwel altijd gevuld met een bijzondere vulling. De meest traditionele vorm is een vulling gemaakt van zoete rode bonen – ank0 – maar ook andere varianten zie je veel. Zo hebben de meeste regio’s wel een eigen specialiteit. Zo heeft Sendai bijvoorbeeld veel mochi gevuld met zunda, een pasta gemaakt van edamame bonen. In de zomer zie je weer veel ichigo daifuku terug, een mochi versie waarbij een heerlijke aardbei volledig omwikkeld wordt mochi en soms nog wat extra anko als vulling.

Ichigo Daifuku. Foto door Ocdp via Wikimedia.

De meest bijzondere soort is echter toch wel de kagami mochi, een variant die alleen op 11 januari wordt gegeten om het nieuwe jaar in te luiden. Maar hoe dat zit kun je lezen in ons artikel “Kagami Mochi: Koning der Mochi“.

Mochi proberen

Zelf proberen? Dan kun je natuurlijk een reis naar Japan plannen! Maar ook dichterbij huis heb je genoeg mogelijkheid om mochi te proberen. De meeste toko’s hebben ze namelijk zo op voorraad liggen en ook op anime conventies en Japanse markten kun je deze vaak vinden. Met name de toko is echt een bezoek waard omdat ze daar vaak ook mochi ijs hebben! Dit is een bevroren mochi met ijs als vulling.

Voor de traditionele mochi kun je echter ook heel goed online terecht! Kijk hiervoor eens op websites zoals MostCutest, Amazing Oriental en Seikatsu.

Meer Japanse recepten

Nog meer heerlijke Japanse recepten maken? Neem dan snel een kijkje op Proef Japan. Dé website voor liefhebbers van de Japanse keuken. Hier vind je niet alleen tientallen Japanse recepten, maar ook artikelen over de Japanse eetcultuur, haar keuken, en interessante weetjes over Japanse ingrediënten.Bron: 1, 2, 3, 4.
Coverfoto: Verschillende soorten mochi. Foto door Curt Smith. Via Flickr.
Dit artikel – Mochi: Een goddelijk lekker hapje! – verscheen eerder op 6 oktober 2014 en is voor het laatst geüpdatet op 6 oktober 2020.

Ferdy
ferdy.marquenie@gmail.com

Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

6 Reactie's
 • Des
  Geplaatst op 10:27h, 06 oktober Beantwoorden

  Disney Sea heeft ook geweldige mochi’s. In de vorm van de Toy Story aliens 😉

  • TheSushiTimes
   Geplaatst op 10:29h, 06 oktober Beantwoorden

   Oh echt? 😀 Wat cool!

 • Selina
  Geplaatst op 11:16h, 06 oktober Beantwoorden

  Waar kan ik dit hapje proeven? Enig idee?

  • TheSushiTimes
   Geplaatst op 11:21h, 06 oktober Beantwoorden

   Sommige toko’s hebben mochi ijs in het assortiment maar dit scheelt heel erg per filiaal/plaats. Ook sommige Japan restaurants bieden het aan maar gewoon in de supermarkt zal het lastig worden ^^

  • TheSushiTimes
   Geplaatst op 11:22h, 06 oktober Beantwoorden

   Even snel gegoogled en via Amazing Oriental (http://www.orientalwebshop.nl/) kun je ook wat mochi producten vinden. Gewoon zoeken op “mochi” en dan heb je er een paar 😀

 • Elsa
  Geplaatst op 23:48h, 02 februari Beantwoorden

  Ik heb een tijd geleden ook zelf ijsmochi gemaakt, het was erg leuk en makkelijk om te doen. Ik heb een recept gebruikt waar je alleen rijstbloem, water, kleurstof en ijs nodig hebt.

Geef een reactie