Momiji Dolls verzameling van schrijfster Naomi.

Momiji Dolls: Poppetjes met een boodschap

Gedoopt met een naam die Japanse origine doet vermoeden, zou je denken dat we een tripje moeten maken richting het Land van de Rijzende Zon. We maken echter de oversteek naar het Eiland van de Eeuwige Miezer. Waar een reislustige kliek designers in 2005 de eerste schetsen op papier krabbelden voor het hartveroverende fenomeen Momiji Dolls. De kronieken van deze blije beeldjes beginnen namelijk in het Verenigd Koninkrijk!

Inspiratie uit Japan

Tijdens een rondreis door Japan raakten de bedenkers van Momiji hopeloos verliefd. Verliefd op de prachtige manier van inpakken en de pure perfectie waarmee Japanners van zelfs iets kleins als een kado een waar kunststuk weten te maken. Ze waren hier zo van onder de indruk dat zij vervuld van eindeloze inspiratie huiswaarts toogden en het kladblok ter hand namen.

Met een knipoog naar oude Japanse gebruiken en tradities ontstond een duimenhoog beeldje. Welke door middel van een klein briefje een persoonlijke boodschap kan overbrengen aan de ontvanger. Als hart onder de riem voor een naaste. Als een verjaardagspresentje voor je zus, of misschien als waanzinnige manier om je vriendinnen als bruidsmeisje te vragen!

Een bescheiden collectie van 12 Momiji Dolls was het resultaat. Niet wetende dat deze schattige message dolls als een wervelwind over de wereld zouden waaien.

Kokeshi poppen

Momiji Dolls zijn in principe de kleine zusjes van de klassieke kokeshi poppen. Uit één stuk hout vervaardigd en van een vrolijk verfje voorzien, dienen zij al ruim 150 jaar als speelgoed voor Japanse kinderen. Een traditionele kokeshi kenmerkt zich door een lang lijf zonder armen en benen, afgetopt met een buitenproportioneel groot hoofd.

Bij het vormgeven van Momiji Dolls blijft de ode aan het aloude model bewaard. Maar ligt de focus vooral op de modernere jas. Vaak verward met de welbekende Momiji Dolls is de bijna treffend gelijke Kimmidoll; ook deze figuurtjes vinden hun oorsprong in kokeshi en komen letterlijk in alle soorten en maten.

Collabs en limited editions

Van stylistische kunstwerkjes door Ingela P Arrhenius tot een ijzersterke samenwerking met Sanrio. Aan de ontwerptafel van Momiji HQ is altijd een stoel vrij voor eigenwijze designers of een alom bejubeld merk. Zo mag de serie MomijiXHello Kitty zich tot een van de meest verzamelde collecties rekenen. En bevindt de Book Club van Luli Bunny zich al jaren in de bovenste contreien van bestsellers.

© Momiji doll ‘Curiosity’ door Luli Bunny.

Ook de gelimiteerde uitgaven van doorgaans slechts 750 tot 1000 handgenummerde exemplaren zijn immer geschouderd door goed gezelschap. Zoals bijvoorbeeld de razendsnel uitverkochte reeks van Alice In Wonderland en de populaire serie Circus.

Daarnaast spelen de vormgevers ieder jaar netjes in op de feestdagen en seizoenen. En staat bij menig fan wel een valentijnspoppetje of Winter Wonderland Momiji op de boekenplank.

Harajuku Girls

Oh, en kennen jullie de Harajuku Girls van Gwen Stefani nog? De meesterlijk uitgevoerde entourage van over the top geklede achtergronddansers uit onder andere het nummer What You Waiting For?

Niet meer dan logisch dat Team Momiji ooit hoogstpersoonlijk door Gwen is uitgenodigd om een workshop Paint a Momiji Doll te geven, tijdens een van haar exclusieve feesten in Los Angeles!

Voor de verzamelaar

Meer dan een gulle 250 verschillende dolls vonden inmiddels de weg van concept naar collectible. Stuk voor stuk perfect door hun Oosterse eenvoud, en met stip de meest bijzondere verpakking voor jouw wens voor een ander.

Enthousiast geworden? Dan kun je jouw Momiji Dolls kopen via de officiële webshop.

Bronnen: 1, 2, 3.

Naomi
chibi_noni@hotmail.com

Woordextremist, muziekrecensent, event manager en kawaii lover, residerend in een aftands huurkot met mijn betere helft Arjan en destructo cat Ambellina. Daarnaast doe ik blind een moord voor sushi en stap ik het liefst vandaag nog in de auto voor een roadtrip zonder eindbestemming.

Geen reactie's

Geef een reactie