Mondkapjes in Japan

Mondkapjes in Japan

Hoewel mondkapjes pas sinds midden 2020 over de hele wereld een hot, en zelfs controversieel item zijn, worden ze in grote delen van Azië al decennia gedragen. Met name in Japan is het dragen van een mondkapje of gelijksoortig gezichtsmasker de gewoonste zaak ter wereld. Een gebruik dat begon nadat de Spaanse Griep, begin 20ste eeuw) miljoenen slachtoffers maakte.

Maar waarom dragen ze die mondkapjes in Japan? Vaak wordt er gedacht dat men deze in Japan draagt vanwege smog, of andere zorgen rondom luchtkwaliteit. Maar dat is daar (vrijwel) niet aan de orde.

Verkoudheid en griep

Een van de voornaamste momenten wanneer mondkapjes worden gedragen in Japan, is tijdens het griepseizoen. Je ziet dan talloze mensen op straat met een simpel, wit exemplaar. En hoewel een deel van de mensen het masker draagt ter bescherming van zichzelf, draagt het gros ze juist om anderen te beschermen.

Het is in Japan simpelweg een kwestie van goede manieren om een masker te dragen wanneer je verkouden bent, een snotneus hebt, of je anderszins niet fit of lekker voelt. Daar wordt het namelijk als onbeschoft gezien om maar “gewoon” te hoesten, al zou je dat netjes in je elleboog doen.

In plaats daarvan draag je een masker (en probeer je hoesten sowieso te beperken in het openbaar). Zou houd je namelijk je bacillen bij jezelf, en besmet je geen anderen. Want in Japan zijn ze al lang overtuigd van het feit dat een mondkapje absoluut helpt in het tegenhouden van verspreiding.

Hooikoorts

Naast verkoudheid en griep is er nóg een reden waarom je – met name in de lente en aan het begin van de zomer – zo ontzettend veel mondkapjes in Japan ziet: hooikoorts! Hooikoorts is in Japan een gigantisch probleem en het merendeel van de bevolking heeft er last van.

Door een mondkapje te dragen bescherm je sowieso je mond en neus al tegen de pollen, je inhaleert ze immers niet meer. Hierdoor worden niezen, kriebels in de keel, en soortgelijke klachten vermindert. De irritatie aan de ogen kan verholpen worden met oogdruppels of een bril.

Mode-statement

De meeste maskers die gedragen worden zijn relatief simpele, witte varianten. Al dan niet met een verwisselbaar filter. Maar er zijn tientallen, zo niet honderden soorten te verkrijgen. Sommige hebben een lekker geurtje, sommige zijn er in aparte stretch materialen, of hebben een apart kleurtje.

Maskers worden dan ook veelal gezien en gebruikt als een mode-statement en fashion accessoire. Met name in de gebieden rondom Harajuku, Tokio kun je vaak de meest bijzondere soorten voorbij zien komen.

Talloze andere redenen

En dan hebben we het nog niet eens over alle andere kleine redenen waarom mensen een mondkapje op willen hebben. Zo vinden mensen de anonimiteit die zo’n masker met zich mee brengt soms prettig. Bijvoorbeeld omdat ze verlegen zijn, geen zin hebben om met mensen te praten, of juist als celebrity niet herkend willen worden op straat.

Maar het kan ook al zoiets simpels zijn als je gezicht warm houden in de winter, of geen zin hebben gehad om je make-up te doen en snel een boodschap halen.

Het maakt niemand iets uit, want mondkapjes zijn gewoon een onderdeel van het dagelijks leven. Mensen zien het absoluut niet als een beperking van hun vrijheid of een groot ongemak.

Een gezichtsmasker is simpelweg een handig hulpmiddel en accessoire die ze bij zich dragen, zoals je dat met een paraplu zou doen. Handig voor wanneer je het nodig hebt, en verder denk je er niet bij na.

Coverfoto door Franklin Heijnen via WikiMedia.

Tags:
,
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Geen reactie's

Geef een reactie

X