MONO JAPAN: Japanese Craft & Design experience 2016

Image via schatzoekersamsterdam

Naast de vele bijzondere aspecten van de cultuur van Japan, kent het land ook een gros aantal unieke traditionele ambachten en vooruitstrevende ontwerpers. Zij proberen op verschillende manieren gebruik te maken van oude en nieuwe materialen om zo te komen tot unieke werken en concepten.

Een greep uit deze vrijzinnige Japanners toonden afgelopen weekend in het Lloyd Hotel in Amsterdam hun ideeën op MONO JAPAN: Japanese Craft & Design.

 

Japans vakmanschap centraal

Zoals de titel van dit culturele evenement al aangeeft ging het hier niet alleen om dat er iets gemaakt werd. Ook de wijze waarop speelt een belangrijke rol. Het is “Een cultureel event waar Japans ambacht, Japans ontwerp, en de Japanse keuken centraal staat”. Verdeeld over 6 etages van het hotel, bevonden zich op elke laag meerdere kamers die tijdelijk waren omgezet tot een exhibitie- ruimte.

Hierin waren de ontwerpers of vertegenwoordigers van het merk of product aanwezig. Een geruim aantal kamers werd bezet door designers die hun handgemaakte kleding en accessoires presenteerde en verkochten. Ook werd er veel aarde- en glaswerk aangeboden.

Hirado Kohsyo Kiln. Foto van Kurimu

Hirado Kohsyo Kiln. Foto van Kurimu

Coat via HiHiHi design. Foto van Kurimu

Coat via HiHiHi design.

Wat mij opviel was dat veel producten mochten worden uitgeprobeerd. Je mocht bijna alles aanraken, proeven of aan ruiken. Dit maakte de ervaring van dit evenement een stuk interactiever.

Naast verschillende soorten textiel,en bak- en blaaswerk ging de aandacht ook uit naar het werken met washi (een apart soort papier uit Japan dat veelal gemaakt wordt van specifieke struikgewassen en op een speciale manier wordt verwerkt). Er werden hoeden, tassen en zelf sloffen getoond en aangeboden van dit bijzondere papier.

Een impressie van een V.O.C ship gemaakt van washi. Foto van Kurimu

Een impressie van een V.O.C ship gemaakt van washi. Foto van Kurimu

Verder was er een beginnend exporteur van groene thee met daarbij een kleine proeverij aanwezig, een kamer waar heerlijke exclusieve wierookgeuren werden aangeboden zoals “Samurai Orchid” en “Flower of Fuji”.

Ik heb hier een proefpakketje van mogen ontvangen en het ruikt absoluut veel minder zwaar als de alledaagse wierook! Een unieke aanwezigheid was die van een dame die sieraden maakt met afdruksels die in eerste instantie bedoeld zijn voor andere producten zoals traditioneel snoep.

C& “Culture of Sweets” by O-Jewel. Foto van Kurimu

C& “Culture of Sweets” by O-Jewel. Foto van Kurimu

Hyogo Prefecture Incense Cooperative: Awaji Island Koh-shi. Foto van Kurimu

Hyogo Prefecture Incense Cooperative: Awaji Island Koh-shi. Foto van Kurimu

Ik zelf was het meeste onder de indruk van een lijn halskettingen, gemaakt van een luchtig soort polyester wat ook hypoallergeen blijkt te zijn en overheerlijke Japanse chocoladekoekjes met zeezout. Dit zout wordt op traditionele wijze gewonnen uit een baai in Hirado, in de prefectuur Nagasaki en geeft een unieke smaak aan de koekjes.

Naast de exhibities waren er een aantal workshops beschikbaar zoals het gebruik van Furoshiki (Japans doeken vouwen) en het maken van je eigen Nioi Bukuro (Japanse geurbuidels). Ook kon je een bezoek brengen aan de gratis toegankelijke lezingen over bijvoorbeeld de historie van Japanse zwaarden of pottenbakken.

BISCUI10 via Nagasaki Museum. Foto van Kurimu

BISCUI10 via Nagasaki Museum. Foto van Kurimu

Workshop: Nagasaki hata (Nagasaki vliegers) maken via Nagasaki Rinne Foto van Kurimu

Workshop: Nagasaki hata (Nagasaki vliegers) maken via Nagasaki Rinne. Foto van Kurimu

Overigens waren niet alleen de lezingen gratis, maar de gehele exhibitie! Het enige waar uiteraard betaald voor moest worden waren de workshops. En de design-producten natuurlijk. Door de vele uren handarbeid wat er in de producten wordt gestopt en de unieke ontwerpen kwam je bijvoorbeeld voor een sjaal uit zo’n € 200 euro.

De aparte stijl van het hotel gaf zich uitermate goed voor het houden van dit evenement. De kamers en gangen pasten zich prima aan aan het onderwerp van het event. Het enige wat ik miste was een garderobe. Helaas was er alleen een overvol kledingrekje aanwezig.

Hierdoor heb ik mijn hele bezoek lang mijn dikke winterjas in de arm moeten houden, in hoop dat ik niets omstootte in de soms wat te krappe onderbelichte kamers. Natuurlijk zijn dit maar een aantal kleine opmerkingen die bij een volgende editie gemakkelijk opgelost kunnen worden.

Design by Time & Style. Foto van Kurimu

Design by Time & Style. Foto van Kurimu

Speaker by Taguchi Craftec. Foto van Kurimu

Speaker by Taguchi Craftec. Foto van Kurimu

Kyoto Craft Session. Foto van Kurimu

Kyoto Craft Session. Foto van Kurimu

Kyoto Craft Session. Foto van Kurimu

Kyoto Craft Session. Foto van Kurimu

A SQUARE van BLUEVOX! Tokyo. Foto van Kurimu

A SQUARE van BLUEVOX! Tokyo. Foto van Kurimu

tamaki niime sjaals. Foto van Kurimu

tamaki niime sjaals. Foto van Kurimu

Al met al een unieke ervaring en vooral leuk omdat het hiermee nog maar eens duidelijk wordt gemaakt dat Japan veel meer te bieden heeft dan haar unieke subculturen. Wat mij betreft dan ook zeker een geslaagd evenement en zal een volgende editie bij mij zeker weer in de agenda komen te staan!

 

 

またねーにゃん!

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X