Morning Service: Goedkoop ontbijten op z’n Japans

Hoewel koffie een moeizame start had in Japan is het inmiddels al tientallen jaren een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Naast de unieke koffie cultuur waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor de kissaten en third wave koffie stromingen is er nog een kenmerkende ontwikkeling verbonden aan koffie: de morning service.

Japans Ikea ontbijtje

Koffie heeft namelijk een hele belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het “morning service” concept. Op een vreemde manier te vergelijken met het Ikea-ontbijtje. Voor slechts een paar euro kun je namelijk een licht ontbijt nuttigen in tal van café’s. Vaak voor nog geen 500Yen (omgerekend zo’n 4 euro) kun je lekkere bak koffie krijgen met een (half) stuk toast, en topping, een gekookt ei en soms een beetje salade.

Grotere trek? Dan kun je bij sommige locaties ook nog een duurdere “heavy” morning set  proberen. Deze worden vaak aangevuld met nog een bakje yoghurt, croissant, of worst. Maar de exacte invulling wisselt per locatie.

Met name de morning service in Nagoya is beroemd in Japan. De manier waarop zij invulling geven aan dit lichte ontbijt is anders dan je op veel andere plekken vindt, mede door diverse regionale toevoegingen. Maar de morning service in Nagoya is bovenal beroemd omdat het vaak gratis te nuttigen is bij aanschaf van een kop koffie in één van de vele café’s en kissaten in de stad.

Brandstof voor de dag

Het vrijwel gratis aanbieden van de morning service wordt al tientallen jaren gedaan, en is ontstaan rond 1950/1960. Koffie was inmiddels redelijk genormaliseerd geworden in Japan en de industrie was hard aan het aantrekken. Met name de textielindustrie in de omgeving van Nagoya, en specifiek in Ichinomiya groeide explosief. Dit betekende een groot aantal arbeiders die elke ochtend vroeg naar hun werk vertrokken voor een lange dag zwaar, lichamelijk arbeid.

Hierdoor begonnen sommige koffietenten een gekookt ei en een stuk toast te serveren om de arbeiders te voorzien van een snelle, maar goed vullende hap om de rest van de dag tegemoet te zien. Dit sloeg meteen aan en verspreidde zich al snel door de regio. Met name in Nagoya zorgde dit ervoor dat morning service en onmisbaar onderdeel werd van het dagelijks leven.

Unieke ontbijtgerechten

Door hevige concurrentie onder de koffiezaken en café’s zijn hier total van variaties ontstaan op de morning service. Sommige zijn de hele dag te verkrijgen, anderen bieden een dagelijks wisselend ontbijt, en weer anderen richten zich op één specialiteit.

Neem bijvoorbeeld Nagoya’s Komeda Kohiten. Inmiddels uitgegroeid tot een keten met honderden vestigingen in het hele land zijn ze met name beroemd om hun unieke ontbijt; de shironowaru (Shiro-Noir). Dit is in feite een “Danish Pastry“, of zoals wij ze kennen een koffiekoek. Maar dan groot en rond, en geserveerd met een flinke portie softijs en (chocolade)siroop.

De beroemde shironowaru van Komeda Kohiten. Foto via Komeda Kohiten.


Perfect toeristen ontbijt

De morning service is dan ook een niet te missen onderdeel van een reis naar Japan, zéker als je in Nagoya bent. Niet alleen is het spotgoedkoop, je hebt veel keuze en kunt een uniek aspect van de Japanse cultuur ervaren. Want hoewel het overduidelijk diverse westerse invloeden heeft wordt het echt gezien als een op-en-top Japans ontbijtje. Een perfect alternatief voor een hotelontbijt of een broodje uit het koelvak van de konbini.

Waar kun je morning service proberen?

Wanneer je in Nagoya bent kunt je eigenlijk in elke koffietent wel terecht voor morning service. Daarbuiten is het soms wat meer zoeken maar dan nog zijn er tal van opties. In Tokyo kun je het beste terecht bij ketens zoals Pronto, Matsuya, Hoshino Coffee, Komeda Coffee, Tully’s, Gusto,en Doutor. Deze zijn het makkelijkste te vinden maar zijn wel typische ketens. Wil je een wat meer unieke of authentiek ervaring dan kun je het beste op zoek gaan naar kleinere, Showa-era kissaten.

Let wel dat er vaak vaste tijden zijn toegewezen om gebruik te maken van de morning service. In de meeste café’s is deze beschikbaar van 07.00 ~ 10.00. Sommige hebben echte ruimere tijden of splitsen het op tussen 07.00 ~ 08.00 en 10.00 ~ 11.00. Een enkele (keten) biedt overigens ook 24/7 morning service.

Dit artikel – Morning Service: Goedkoop Ontbijten Op Z’n Japans – verscheen voor het eerst op 3 april 2019 en is voor het laatst geüpdatet op 3 oktober 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

1 Reactie
  • Sander
    Geplaatst op 22:53h, 03 april Beantwoorden

    Ik kende dit nog niet, en ook al kom ik niet in Nagoya, de komende reis zal ik toch m’n ogen eens openhouden hiervoor. Als ik geen ontbijt heb bij het hotel zou ik normaal gesproken een Yoshinoya of zo opzoeken voor een “echt” Japans ontbijt (rijst met zalm, mentaiko of shirasu dus), maar hoewel ik geen echte zoetekauw ben wil ik die shironowaru toch ook weleens proberen. Al lijkt ie me eerlijk gezegd beter geschikt als toetje 🙂

Geef een reactie