Japanse onsen. Foto door RickardA. Via WikiMedia.

Must-visit onsen in Japan

Onsen vind je overal in Japan en in vele soorten en maten. Maar er zijn er een aantal die met kop-en-schouders boven de rest uitsteken, of dit nou vanwege hun locatie, geschiedenis, aanbod, of “uniekheid” is. Dus wil jij echt een bijzondere onsen-ervaring? Bezoek dan één van deze meest must-visit onsen in Japan!

(Klik op de titel van een onsen om naar de desbetreffende website te gaan voor meer bezoekinformatie.)

De Holy Trinity van Onsen

Laten we bij de meest populaire beginnen: De Holy Trinity. Eigenlijk zijn dit drie verschillende onsen dorpen/steden, en dan ook nog eens op geheel andere plekken in het land. Gezamenlijk worden ze echter gezien als de drie meest beroemde onsen locaties van heel Japan. Vandaar dat wij ze maar even bestempelen als de “Holy Trinity”. Een bezoek aan één van deze onsen (of alle drie) zou dan ook op nummer één moeten staan voor elke liefhebber van natuurlijke heetwaterbaden!

Gero Onsen

Gero onsen ligt tussen Nagoya en Takayama, en is al sinds de vroege Edo periode beroemd en geliefd als onsen locatie. In de stad vind je diverse openbare onsen die allen bekend staan om de hoge kwaliteit van het water.

Arima Onsen

Arima Onsen is één van de oudste onsen dorpen in Japan en is gelegen net buiten het centrum van Kobe, aan de andere kant van de berg Rokko. Het is een klein, schattig dorp dat op bepaalde plekken nog de traditionele charme heeft behouden. Het is vooral een populaire plek voor dagjes mensen uit Kobe en Osaka.

Kusatsu Onsen

Ook Kusatsu Onsen is al eeuwenlang geliefd en zou volgens een Duitse dokter (rond 1800) geroemd zijn vanwege de medische krachten van het water. Deze zou alle kwaaltjes kunnen verhelpen, behalve liefdesverdriet. Met name kenmerkend is de Yubatake, het “heetwaterveld” waarbij de warmwaterbron aan het oppervlakte ligt en vanaf daar naar de vele onsen in de stad wordt verspreid.

Shibu Onsen

Shibu Onsen bestaat al zo’n 1300 jaar, en met haar charmante kinderkopstraatjes en traditionele gebouwen kun je je echt even terug in de tijd wanen. Mede door de lange historie en heerlijke wateren is shibu onsen erg geliefd, maar het feit dat het wereldberoemde Jigokudani Yaen-koen (Monkey Park) op loopafstand ligt, is de echte reden dat deze onsen als must-visit bestempeld wordt.

Beppu Onsen Hoyoland

Het onsen gebied rondom Beppu in de Oita regio wordt ook wel de “Hel van Beppu” genoemd. Niet omdat het er zo vervelend is, maar omdat er zoveel verschillende soorten onsen water zijn, in diverse kleuren en temperaturen.

Met name hun melkachtige modderbad is een populaire onsen. De modder mengt zich met het water waardoor het een unieke onsen ervaring is ten opzichte van normale onsen.

En kun je geen genoeg krijgen? Dan kun je na afloop van je bezoek ook nog onsenmodder kopen om mee naar huis te nemen. Volgens velen zou een bad in de modder erg goed helpen om bijvoorbeeld een te traag werkende schildklier, hoge bloeddruk, arteriosclerose (aderverkalking), hartinfarct en herseninfarcten, te voorkomen en/of verhelpen.

Noribetsu Onsen

In Noribetsu Onsen vind je maar liefst 11 verschillende soorten thermische baden. Niet alleen is het de meest populaire onsen locatie van Hokkaido, de baden die je er vindt worden ook nog eens gezien als enkele van de beste van heel Japan. Verwacht er echter niet teveel schilderachtige locaties. Deze stad kent met name grote hotels en ryokan die je voorzien van goede service en uitgebreide toegang tot de diverse onsen.

Dogo Onsen

Waar Noribetsu niet erg traditioneel is valt dat van Dogo Onsen niet te zeggen. Deze onzen in Matsuyama is juist beroemd vanwege haar schitterende en traditionele badhuis en de vele klassieke ryokan in de directe omgeving. Meest beroemde onsen in Dogo is de “Dogo Onsen Honkan”. Een volledig houten huis dat nog stamt uit 1894 (zie cover foto). Velen bestempelen dit badguis als de originele inspiratie voor het badhuis uit de film “Spirited Away” (door studio Ghibli).

Ibusuki Onsen (Saraku)

Waar ze in Beppu het onsen water mixen met modder, laten ze in Ibusuki Onsen het water helemaal weg. Deze onsen is dan ook een vreemde eend in de bijt. Je dompelt je namelijk niet onder in water, maar laat je begraven in het zand!

Door de onderliggende warmwaterbronnen is het zand van Ibusuki aangenaam warm en kun je een zelfde soort ervaring krijgen als in bad liggen. Maar dan dus ondergegraven in zand. Dit noemen ze Sunamushi, en kun je nergens anders ter wereld ervaren dan in Ibusuki.

Shin-tamagawa Onsen

De Shin-tamagawa Onsen is voornamelijk uniek vanwege de hoge PH-waarde (zuurgraad) van het water. Met een waarde van 1.2 is dit een stuk hoger dan normale onsen. Hierdoor voelt het water aan alsof er koolzuur in zit. Een beetje alsof je in een bad met warm Spa Rood stapt. Deze hoge PH-waarde heeft een groot aantal gezondheidsvoordelen. Zo zou het de leverfuncties activeren, en is het goed voor de behandeling van reuma, bloedarmoede, huidziekten en andere aandoeningen.

De atmosfeer van deze onsen is echter wel iets minder dan van andere onsen aangezien deze wat meer klinisch is. Door het unieke water ligt de focus voornamelijk op gezondheid en minder op sfeer en ontspanning. Dit in tegenstelling tot de reis ernaar toe, deze is namelijk schitterend! Zeker wanneer je de shuttle-bus pakt vanaf het Tazawa Meer.

Oedo Onsen Monogatari

In hartje Odaiba (Tokyo) vind je dit gigantische complex dat ook wel bekend staat als Oede Onsen-Pretpark. Je vindt er namelijk een flinke verzameling onsen onder één dak. Te samen met vele andere vormen van entertainment, en tal van eetgelegenheden. Bijzonder is vooral de grote verscheidenheid aan baden die je er vindt. Zo zijn er stoombaden en diverse binnen-, en buitenbaden met elk hun eigen kenmerken.

Jammer genoeg is deze plek NIET toegankelijk voor mensen met tatoeages. Als je een kleintje hebt is deze mogelijk nog afplakken, maar let wel dat dit eigenlijk niet de bedoeling is. De kans bestaat dus dat ze je alsnog aan de deur weigeren.

Op zoek naar nog meer (minder grootschalige) onsen in Tokyo? Lees dan hier verder voor ons overzicht met de beste onsen in Tokyo.

Hakone Kowakien Yunessun

En last, maar zeker niet least… Er is een Onsen-Pretpark dat hier allemaal nog een flinke schep bovenop doet. Deze weet de titel als “meest bijzondere” onsen al jaren te behouden. En dat is Hakone Kowakien Yunessun. Net als zijn tegenhanger in Tokyo vind je hier ook diverse soorten binnen-, en buitenbaden met verschillende types water. Maar ook baden gevuld met groene thee, koffie, en zelfs wijn en sake!

Foto door JAPANKURU.

Maar ook voor iedereen die liever een normaal bad wil is er voldoende keuze. Met o.a. een bijzonder mooi buitenbad dat je een schitterend uitzicht geeft over de omgeving. Met name in de herfst en winter raden veel Japanners deze locatie aan. Informeer wel altijd nog even voor de zekerheid om teleurstelling te voorkomen.

Welke je ook kiest…

Welke onsen je dan ook uiteindelijk wilt bezoeken, zorg dat je je altijd eerst verdiept. Met name in de onsen etiquette en lokale regels van de diverse badhuizen. Er zitten nogal wat regeltjes aan een bezoek, en je wil natuurlijk niemand (per ongeluk) beledigen.

Coverfoto door RickardA. Via WikiMedia.
Dit artikel – Must-visit onsen in Japan – verscheen voor het eerst op 7 januari 2018 en is voor het laatst geüpdatet op 7 januari 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie