MYTHISCHE EN LEGENDARISCHE POKÉMON DEEL I

Mythische en legendarische Pokémon Deel I

Wie kan er nou genoeg krijgen van de digitale monsters die ons al bijna 20 jaar doen smachten om ze allemaal eens een keertje te vangen? Het is een onmogelijk taak, ook omdat er steeds weer nieuwe bijkomen. Als eerste generatie Pokémon meester (ja, echt waar) zit ik letterlijk de dagen te tellen tot Nintendo’s nieuwe hype: Pokémon GO zal worden uitgebracht in ons eigen Froakie-landje. Tot die tijd is er voor mij nog genoeg om te spelen en te verzamelen.

Al die verschillende types die worden uitgebracht… Daar kan zelfs de blobvis niet tegenop! Alhoewel Pokémon bijna altijd een kruising zijn van echte wezens of dingen en iets compleet zelf verzonnen, er bestaat ook een tussengroep. Sommige Pokémon hebben hun bestaan (gedeeltelijk) te danken aan de verhalen van mythische wezens die onze planeet rijk is. Ze zijn dus meer dan hersenspinsels maar kennen vaak een erg leuk of bijzonder achtergrond verhaal waarvan ik er graag een aantal met jullie wil delen.

Lapras

Eerlijk is eerlijk, Lapras lijkt een beetje op een uitgerekt zeeschildpad. Maar dit was zeker niet de intentie van de bedenkers van deze Pokémon! Een meer waarschijnlijkere verklaring voor het uiterlijk van dit wezen is dat het er uit zou moeten zien als een plesiosaurus of placodontus. Twee soorten dinosauriërs die miljoenen jaren geleden in de grote zeeën van de aarde leefden. Hoewel niet minder indrukwekkend, is hier niet zoveel mythisch aan.

Image via DinoPit.
Image via DinoPit

Maar, toen Lapras in de Engelse versie van Pokémon Red en Blue verscheen werd er gesproken om het in eerste instantie de naam Ness mee te geven. Inderdaad, Lapras blijkt dus invloeden te hebben overgenomen van het monster van Loch Ness. Dit grote meer-monster leeft blijkbaar al heel wat jaren in een enorm meer in de Schotse hooglanden. Er zijn maar een aantal mensen die het dier menen te hebben “gezien”. Maar er is tot op heden nog nooit hard bewijs gevonden dat het ook echt bestaat. Er zijn beweringen dat Loch Ness zelf wel eens een overgebleven plesiosaurus zou kunnen zijn en niet één maar meerdere dieren telt, maar ook dit is nooit echt bewezen.

Rapidash

Net als Lapras is ook Rapidash een first generation Pokemon, een echt oudje dus die al vanaf de 1e generatie als kleine pony redelijk gemakkelijk te vangen valt. Aan Rapidash zal je waarschijnlijk meteen 1 ding zijn opgevallen; de hoorn op zijn hoofd. Natuurlijk denk je dan meteen aan een eenhoorn, dat zou ik ook doen. Dit lijkt echter niet te zijn waar Rapidash op is gebaseerd.

Wanneer je de beschrijvingen van dit dier in je Pokédex leest zul je o.a. tegenkomen dat Rapidash maar wat graag heel hard wil en kan rennen en het liefste tegen vanalles en nog wat wil racen. Dit staat meer in verband met de vurige strijdpaarden van diverse goddelijke iconen uit verschillende geloven. 

Afbeelding via Pyreaus.
Image via Pyreaus

Zo is er de ros Skinfaxi uit de Noorse mythologie, die volgens de legende met een touw elke dag de zon achter zich aan over de hemel trok en zijn vlammende manen de aarde en zijn atmosfeer verlichtte. Of één van de paarden van Helios, de titaan (dit waren de voorlopers van de Griekse goden, zoals Zeus) en menselijke personificatie van de zon, die elke dag in zijn gevlamde strijdwagen over de hemel trok en de dag en avond aankondigde. Niet bepaald een eenhoorn te noemen dus.

Misdreavus

Samen met de evolutie Mismagius, zal je bij deze spook-Pokémon meteen zien dat het ook echt op een spook lijkt. Het heeft geen ledematen, alleen een hoofd. En ook al zijn er zowel mannetjes als vrouwtjes Misdreavus, je zal door de rode juwelen, de kleur en het gewaad wat op een jurkje lijkt eerder denken dat het allemaal vrouwtjes zijn. Dit komt omdat deze Pokémon gebaseerd is op een yokai waar alleen een vrouwelijke vorm van is.

Afbeelding via GreekMythology.
Image via GreekMythology

De Japanse naam van het monster is Nukebuki en het kan overdag gewoon door het leven gaan als een normaal mens. s’Nachts komt echter hun ware aard naar boven, waarbij ze hun hoofd loskoppelen van hun lichaam om op jacht te gaan naar mensen en hen de stuipen op het lijf te jagen. Het blijft niet alleen bij bangmakerij de Nukebuki zet maar wat graag haar tanden in je keel voor een lekker maaltje dat nooit goed afloopt voor haar slachtoffers. De enige manier hoe je een Nukebuki zou kunnen herkennen is aan rode tekens in de nek. Dit is de plek waar het hoofd zich s’nachts losmaakt van de rest van het lichaam. Echter bedekken de yokai dit vaak met bijpassende sieraden of hoge kragen en zijn ze maar moeilijk te pakken te krijgen. Het is dan ook niet voor niks dat Misdreavus zo’n bijzondere rode ketting draagt!

Golurk

Aan deze Pokémon is in ieder geval duidelijk te zien dat het is ontstaan door het gebruik van een bepaalde magie. Door het typerende uiterlijk is de Pokémon bij uitstek bedoeld om iets te beschermen en te werken als dienaars voor iets of iemand. De oorsprong van dit monster ligt bij het Jodendom en komt uit de Talmoed, een heel belangrijk boek voor deze religie. Het beschrijft dat God de eerste mens op aarde (Adam) op dezelfde manier creëerde als een Golem. Dit geeft goed aan hoe oud golems kunnen zijn.

Afbeelding via CzechTourism.
Image via CzechTourism

Het verhaal rond de golem waar Golurk op lijkt stamt uit de 16e eeuw. Een rabbijn (een Joodse geleerde) die in deze periode in Praag leefde, hoorde van de daar aanwezige gemeenschap dat zij geterroriseerd werden door andere gemeenschappen in de stad. Omdat het steeds erger werd, ging de rabbijn op zoek naar manieren voor de mensen om zich te verdedigen en kwam terecht bij een oude Hebreeuwse spreuk. Met behulp van een inscriptie en een aanbidding aan God, wist de rabbijn een golem tot leven te brengen die hen beschermde tegen het onheil van de stedelingen uit andere gemeenschappen. Van dit verhaal zijn meerdere versies te vinden, en er is zelf een 2-delige film uitgebracht over deze legende. Maar heeft dus ook de Pokémon Golurk voortgebracht!

Uiteraard zijn er nog veel meer Pokémon met een bijzondere achtergrond, lees daarover meer in de andere delen uit deze reeks!

Bron: 1,2,3,4,5,6,7,8,9

Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

1 Reactie
  • nerdygeekyfanboy
    Geplaatst op 09:39h, 22 december Beantwoorden

    In het Pokémonspel waarbij je als Bill Pokémon moet fotograferen, zie je Lapras ook met alleen zijn hoofd uit het water in de zee zitten. In de game is het er ook heel mistig, dus ik denk dat de makers dat opzettelijk hebben gedaan om zo het Loch Ness-monster wat te laten zien haha 🙂 Ik kijk nu al uit naar de volgende posts, hoewel ik echt een grote Pokémaniac ben wist ik alleen de achtergrondinformatie van Lapras!

Geef een reactie