MYTHISCHE EN LEGENDARISCHE POKÉMON DEEL II

Mythische en legendarische Pokémon Deel II

In mijn vorige artikel maakte jullie al kennis met een aantal Pokémon waarvan het ontstaan is afgeleid van echte verhalen en legenden uit onze eigen, wereldwijde geschiedenis. Deze historie heeft geleid tot een aantal unieke creaties van Game Freak en Nintendo voor de langlopende serie aan spellen, manga en anime waarvan het einde nog lang niet in zicht is!

Sommige vertellingen hebben een eeuwenoud ontstaan maar andere zijn nog redelijk “vers”te noemen. Deze maand neem ik jullie verder mee in de geweldige verhalen achter het ontstaan van de mythische en legendarische Pocket Monsters!

Whiscash

Whiscash was één van mijn beste vriendjes in Pokémon Pearl. Ze was dan wel zwak tegen grassoorten, voor de rest was het een geweldig monstertje om mee samen te werken. In de Japanse geschiedenisboeken staat dit wezen echter veel minder positief bekend. Whiscash is de Pokémon-verwezenlijking van een reusachtig monster genaamd Namazu, of Ounamazu.

2

De Namau heeft het uiterlijk van een meerval, en is zo groot en sterk dat men in Japan vroeger geloofde dat deze yokai de oorzaak was van alle aardbevingen die het land ervoer. Alleen een kami zou in staat zijn om het monster in het gareel te houden door een grote rots op de kop van het beest te plaatsen. Maar kami hebben het heel druk en kunnen niet alles evenredig goed beheersen. Als een kami even niet oplet, zal de Namazu dan ook proberen om onder de rost vandaan te glibberen. Dit gaat gepaard met zoveel vors geweld dat er een aardbeving ontstaat.

Vandaag de dag vind er meer onderzoek plaats naar de oorsprong van deze mythe. Het blijkt dat meervallen gevoelig zijn voor de seismische activiteit die plaatsvind voordat een aardbeving of Tsunami zich aandoet. Hierdoor kunnen deze vissen een goede hulp vormen voor het voortijdig signaleren van dit natuurgeweld.

Sableye

Dit is een uitschieter als het gaat om mythische en legendarische Pokémon. Sableye is namelijk niet gebaseerd op een wezen uit de verre oudheid, maar op die van een alien! En volgens de ooggetuigen een echte! Het rapport voor deze x-file komt uit 1955, in een omgeving van Kentucky (Noord Amerika) waar maar weinig mensen wonen. Het blijkt dat daar een oude boerderij stond die bewoond werd door meerdere buitenaardse wezens van ongeveer 1 meter lang.

4

De goblins of aardmannetjes, zoals ze door ooggetuige werden beschreven, hadden hele grote ogen die glommen als juwelen. Ook hadden ze lange puntige oren en was er totaal geen neus aanwezig. Blijkbaar liepen ze op een onregelmatige, zweverige manier en hadden ze een hele dik uitziende huid. Toen de bewoners van de omliggende boerderijen achter woonplaats van de wezens kwamen, werden ze helaas allemaal ter plekke afgeschoten. Hierna zijn ze nooit meer gezien. Door het beschreven uiterlijk van de wezens is het rapport voor dit aparte incident benoemd als de “Hopkinsville Goblin case”.

Drowzee

In mijn vaste team in Pokémon Red had ik altijd een Drowzee/ Hypno bij me. Jaja, Alakazam, ik weet het. Maar ik was en ben nog steeds geen fan van die Pokémon. Drowzee voldeed gewoon veel meer aan mijn wensen. Al vanaf de eerste keer dat ik mijn eerste Drowzee tegen kwam, sprak de Pokémon mij al aan. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik het helemaal niet leuk vond dat, afgezien van de eerste keer dat je hem in de anime tegenkomt, hij hierna regelmatig door leden van Team Rocket werd gebruikt. Ook zijn deze slechte uitingen uit zijn oorsprong als mythisch wezen niet terug te vinden.

3

De Baku, het dier waar Drowzee vanaf is gekeken, is namelijk van oorsprong een goedaardige yokai. En daar zijn er echt niet veel van. Kwade yokai en geesten zijn erg bang voor hen. Zij zijn namelijk dol op het eten van jouw nachtmerries! Als ze echt honger hebben zullen ze soms nog wat extra dromen van je meepakken, vandaar dat je soms niet al je dromen in de ochtend meer weet.

De Baku’s naam en afbeeldingen worden door de eeuwen heen in Japan vaak gebruikt als talisman om nare dromen, ziektes en kwade geesten af te weren. Ook zijn ze vaak te zien beschermers van heilige tempels. Want waar zij leven zal geen onheil plaatsvinden. De Baku is ontstaan toen de kami de dieren op aarde creëerde. Van de overgebleven onderdelen maakte zij de Baku. Juist dankzij dit unieke uiterlijk wordt het gezien als een van de kami’s favoriete dieren.

Dunsparce

Dunsparce is volgens mij niet echt een Pokémon waar veel mee wordt gevochten. Toch zit er een leuke herkomst achter dit monster. Een Dunsparce is gebaseerd op een legendarisch dier uit Japan waar het echte bestaan (nog) nooit volledig van is bewezen. De oorspronkelijke naam van het dier is Tsuchinoko. Het zou eruit zien als een slangachtige dat een lengte van 30 tot 80 centimeter kan bereiken. Het verschil tussen een gewone slang en deze legende is makkelijk aan te tonen. Het middengedeelte van de Tsuchinoko is namelijk plat, het lijkt wel alsof er een auto overheen heeft gereden.

1

Maar wees niet getreurd voor het dier, want ook al kan het zich maar heel langzaam voortbewegen (zo snel als een slak), het is een stukken beter in springen! Als je niet oppast kan het zo een meter de lucht in springen en je met zijn gif doden. Het gif wat het bij zich draagt is net zo sterk als addergif. Dit is waarschijnlijk de reden waarom Dunsparce vleugeltjes heeft (zodat het aerodynamica heeft en verder kan springen) en twee van die “schattige” puntjes aan de voorkant (ik dacht vroeger dat dit een baardje was, echt waar!), wat de giftanden zullen moeten voorstellen.

Volgens andere beweringen van de legende blijkt de Tsuchinoko ook te kunnen praten. Liegen blijkt een van zijn specialiteiten te zijn en het is dol op alcohol. Uit de verhalen van mensen die menen het dier te hebben zien kwam vaak naar voren, dat de Tsuchinoko soms in zijn eigen staart bijt om zo een wiel te vormen en al rollend in een sneller tempo verder te kunnen reizen. Hoe efficiënt!

Nog meer Pokémon legendes

Zo, dat waren er weer een aantal. Maar niet getreurd, want we zijn nog lang niet aan het einde! Uiteraard zijn er nog veel meer Pokémon met een bijzondere achtergrond, lees daarover meer in de andere delen uit deze reeks!

Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie