MYTHISCHE EN LEGENDARISCHE POKÉMON DEEL III

Mythische en legendarische Pokémon Deel III

Ja lieve TST-lezers en lezeressen, het is weer tijd voor een aantal Pokémon feitjes en verhalen! Ook deze maand heb ik (hopelijk!) weer een aantal interessante wetenswaardigheden en theorieën over onze digitale vriendjes weten te vinden. Het ontstaan van een geruim aantal Pokémon is afgeleid van echte verhalen en legenden uit onze eigen, wereldwijde geschiedenis. Deze historie heeft geleid tot een aantal unieke creaties van Game Freak en Nintendo voor de langlopende serie aan spellen, manga en anime waarvan het einde nog lang niet in zicht is!

Froslass/ Jynx

De eerste vorm van Froslass, Snorunt is gebaseerd op de Yukinko. Een soort van sneeuw-elfjes die de gedaante van kinderen aannemen. Deze zijn niet zo gevaarlijk. Maar de volwassen versie waar Frosslass uit vookomt, is een tikkeltje minder lief. Een Yuki-onna is een yokai die in de besneeuwde berggebieden van Japan woont.

Deze kwade geest vind het een waar genoegen om, als je haar tegenkomt, je dood te laten vriezen of je te bevriezen en je ziel uit je mond te zuigen. Het is maar net waar ze zin in heeft. Dit doet ze voornamelijk bij mannen door hen te verleiden met haar prachtige uiterlijk en charmes. De Yuki-onna zijn dus uitsluitend vrouwelijk.

Jynx

Als we kijken naar de achtergrond van Frosslass,  dan zouden we (maar dan wel in lichtere mate) een verband vinden naar een andere vrouwelijke Pokémon die op deze mythe is gebaseerd. Jynx lijkt met haar uiterlijk en haar moves als Lick, Draining Kiss en Blizzard wat weg te hebben van de Yokai Yuki-onna. Ook wordt er beweerd dat Jynx een ondermaatse poging is geweest voor de personificatie van de alternatieve Japanse mode trend Ganguro. Een andere vergelijking wordt getroffen met de berg-heksen Yama-uba. Deze feeksen proberen verdwaalde en vermoeide bergwandelaars naar hun hutjes te leiden om ze, eenmaal daar aangekomen, te vermoorden en op te eten.

Absol

De origine van veel mythes uit Japan vinden vaak hun oorsprong vanaf het vaste land van China. Dit legendarische beest komt hier ook vandaan. Absol is een duidelijke personificatie van het wezen Bai Ze. De Bai Ze werd per ongeluk tijdens een van de patrouille- tochten van de toenmalige keizer van China ontdekt. Het was een groot beest met hoefachtige klauwen, lange witte manen en meer dan twee ogen.

Absol

De Bai Ze vertelde de keizer over alle bovennatuurlijke wezens in de wereld en hoe hij contact met ze kon leggen of, indien gevaarlijk, kon verslaan. Alle gegevens werden opgeschreven in een boek, waar nog steeds onderdelen uit andere geschriften van bewaard zijn gebleven.  De Japanse versie van de Bai Ze heet Kutabe en zorgde er ooit voor dat de inwoners van de Toyama prefectuur gespaard werden van de ziekte de pest.

De Kutabe verscheen een aantal jaar voordat de pest in het gebied zou arriveren en vertelde de inwoners over deze verschrikkelijke ziekte en de symptomen ervan. De Kutabe adviseerde de mensen een talisman voor ieder te maken met zijn afbeelding erop, dit zou hen ervan weren om de ziekte op te kunnen lopen. Het gebied ontsprong inderdaad de dans van de zwarte dood (de pest) en vereerde de Kutabe sindsdien onder de naam Hakutaku, de geestelijke beschermer van geneeskrachtige kruiden.

Shiftry

De legende van deze Pokémon zal bij veel Japanners heel makkelijk te herkennen zijn, zelfs bij de kinderen. In het westen zeker een stuk minder… Als ik niets van de Japanse cultuur zou afweten, zou ik dat ook hebben. Maar zodra ik je vertel waar Shiftry zijn uiterlijk aan te danken heeft zal je niets anders meer zien!

In eerste instantie zou het wellicht bij je opkomen dat de Pokémon op een wandelende boom lijkt die het leuk vind om een paar nare klappen uit te delen als je het bos waarin de wezens wonen, verwaarloost of beschadigd. Toch heeft de Pokémon een aantal moves die wind-gerelateerd zijn (zoals Whirlwind en Leaf Storm). Met zijn lange neus, de aparte form voeten en zijn handen die de vorm van een waaier wil Game Freak aangeven Shiftry hun verwezenlijking is van de legendarische Japanse wezens genaamd de Tengu.

Shiftry

De Tengu huizen in de wouden van Japan en zijn door de eeuwen heen verheven naar de status van beschermers van hun omgeving. Met hun waaiers hebben zij de kracht om hevige stormen te creëren en hun lange neus is een typerend gegeven van hun uiterlijk. De voeten moeten geta-sandalen voorstellen, een speciale soort sandalen die altijd door de Tengu worden gedragen. Iets wat Shiftry wel mist, en wat ook typerend is voor het hedendaagse beeld van een Tengu, is het rode gezicht. Maar dit hebben de ontwerpers weer goedgemaakt door de shiny-versie van de Pokémon een rode huid te geven.

Ho-oh

Bij Ho-Oh hoeven de meeste mensen niet lang na te denken over waar de legende van deze Pokémon vandaan komt. Maar nee, het is niet zomaar een Phoenix. Ho-Oh is direct afgeleid van de Chinese legendarische vogel, Fèng Huáng. Vergis je niet door vergelijkingen te trekken met de Griekse of Arabische versie van de Phoenix. De Aziatische Ho-Oh heeft een andere achtergrond en betekenis gekregen dan zijn “Westerse versie”.

De Ho-Oh (of Ho-Oo/ Ho-Ou/ etc.) staat (naast de draak) al eeuwen bekend als een van de belangrijkste symbolen voor de keizerlijke huishouding. Ook vertegenwoordigd het wezen onder andere de zon, vuur, gerechtigheid en trouw. De Ho-Oh is voornamelijk terug te vinden op objecten en in kamers van de vrouwen in het Japanse (en Chinese) keizerlijk hof, omdat het tevens geassocieerd wordt met de schoonheid.

hooh

Over het oorspronkelijke uiterlijk van de Ho-Oh valt trouwens te twisten. Dit gaat zo ver als het hebben van uiterlijke overeenkomsten met dat van een giraffe, een schildpad en een vis tot het bezitten van drie poten. De meer modernere afbeeldingen geven echter vaak een kruising tussen een fazant een pauw en een zaan weer. En daar lijkt ook de Ho-oh in Pokemon op gebaseerd.

Trek naar nog meer verhalen over de oorsprong van sommige Pokémon? Dat komt goed uit, want ik ben nog lang niet klaar! Volgende keer ga ik verder met nog een aantal gevleugelde Pokémon van onder andere de Seafoam Islands en Victory Road! Benieuwd naar de voorgaande delen? Die vind je hier en hier.

Bron: 1,2,3,4,5,6,7

Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie