MYTHISCHE EN LEGENDARISCHE POKÉMON DEEL IV

Mythische en legendarische Pokémon Deel IV

De Pokémon gekte speelt weer hoogtij! Op dit moment speelt zeker 2/3 van Pokémon-fan Nederland  het nieuwe en overweldigend succesvolle Pokémon Go! Iedereen is buiten kilo’s aan het kwijtraken door het maken van lange wandelingen en fietstochten. Mijn verwachting voor aankomende herfst zijn dan ook veel stevige kuiten en vermoeide voeten.

Als je level 5 bent, moet je gaan kiezen voor een team en een kleur die jij het beste bij je vind passen. Deze teams en kleuren zijn gekoppeld aan de 3-tal legendarische vogels uit de Pokémon-wereld. En laat dit deel nu heel stomtoevallig ook over deze vogels gaan! Dus laat de benen even lekker rusten en geniet van dit interessante stukje leesvoer.

MOLTRES

In mijn vorige deel over de mythes en legendes achter sommige Pokémon, nam ik Ho-Oh al onder de loep. Dit keer is Moltres aan de beurt. Net als bij Ho-Oh lijkt Moltres veel weg te hebben van een Phoenix. Maar door de vlammende staart en kam van de vogel-achtige word bij Moltres deze vergelijking alleen nog maar verstrekt. Ik vind dan ook dat Moltres meer de Westerse vorm van de Phoenix moet voorstellen en Ho-Oh de Aziatische.

Untitled design (6)

In Westerse culturen kan deze Pokémon ook verbonden worden aan de Slavische vuurvogel. Deze vogel had het uiterlijk van een pauw. De vuurvogel had een verenkleed wat hevig gloeide in de kleuren rood, oranje en geel. Hierdoor leek het alsof de vogel uit vlammen bestond. Zelf als je een veer van de vogel zou plukken, dan zal de gloed niet verdwijnen en zou het genoeg licht geven om je hele huiskamer mee op te lichten als dat een 60 watt gloeilamp zou doen.

Het bijzondere is dat de komst van een vuurvogel zowel kan staan voor een goede zegen van geluk als voor vernietiging.  De Engelse benaming van de Pokémon zou moeten afleiden van “Molt” als in “Molten” (gesmolten, als in vuur) en het Spaanse “tres” als in het cijfer “3” in het Spaans (want het is 1 van de 3 legendarische vogels). In het Japans heet Moltres “ファイヤー”, wat gewoon de Japanse uitspraak is voor het Engelse woord “vuur”. 3 keer raden hoe de 2 andere legendarische vogel-Pokémon daar dan heten!

ZAPDOS

Zapdos heeft zijn ontstaan te danken aan een mythologische vogel aan de andere kant van de Stille oceaan, toen er alleen Indianen woonde op het noordelijk continent van Amerika. Een van de oudere Indianen stammen, de Arapaho, kent veel mythologische verhalen en legenden. En een verhaal dat bij hen hoog in het vaandel staat is die van de dondervogel genaamd Boh’ooo, Baha, or Boh’ooonii’eihii.

Untitled design (7)

De bewering gaat, dat de vogel zo groot en sterk was, dat het klappen van zijn vleugels klonk als het geluid van de donder en het hiermee dan ook stormen kon creëren. De bliksem zelf zou blijkbaar uit de ogen komen. Ook word er gezegd dat deze krachtige en intelligente vogel zijn verenkleed als een soort deken van hem afgooien om zo in een mens te kunnen veranderen.

De dondervogel staat in de Indiaans-Amerikaanse mythologie hiernaast bekend als het symbool voor de zomer. Dat klinkt misschien niet meteen logisch, maar als je er over nadenkt komen er in Noord-Amerika in de zomer veel Tornado’s voor door heftige luchtdrukverschillen, en die gaan vaak gepaard met hevige onweersbuien.

ARTICUNO

Van de 3 legendarische Pokémon-vogels vind ik persoonlijk Articuno de mooiste. Maar het is zeer lastig om van de Pokémon een echte oorsprong te vinden. De meeste artikelen (zelfs Bulbapedia) refereren naar de Simurgh, een op een griffioen lijkend wezen uit de Perzische mythologie.

Op Iraanse historische objecten heeft de Simurgh het uiterlijk van een pauw met klauwen als die van een leeuw en de kop van een hond of zelfs een mens. Het stond erom bekend dat het water en land kon “helen” zodat het weer gezond en vruchtbaar werd. Echter zie ik hierin helemaal geen verbinding naar de moves van onze ijzige Articuno zoals “Blizzard” of “Ice Beam”. Ik denk daarom dat er een verband is naar nog een andere mythe uit de Griekse mythologie.

Zoals je weet bestaat er een vogel met de Nederlandse naam “ijsvogel” (dat kleine blauwe vogeltje met oranje borstveren). De Grieken noemde deze vogel Halcyon. De mythe verteld het verhaal van Alkyoneus, koning van de reuzen. Hij had 7 dochters die nimfen waren. Toen Alkyoneus door Hercules werd verslagen wierpen zijn 7 dochters (genaamd de Alcyo’nides) hunzelf in zee uit berouw voor de dood van hun vader.

Untitled design (2)

De zeegodin Amphitrite, vrouw van de zeegod Poseidon, vond dit zo zielig dat ze de Alcyo’nides veranderde in ijsvogels (Halcyon).  Nu bestond er in oud-Griekenland een viering met de naam Alcyo’nides, oftewel de Halcyon-dagen. En laat deze viering nu net vallen in een periode midden in de wintermaanden, wanneer de zee kalm was en de ijsvogels hun eieren legde, beschermt tegen de anders aanwezige koude golven en zeewind.

Een ander leuk weetje is dat volgens de Grieken de ijsvogel staat voor liefde en toewijding. En zoals elke Pokémon-fan wel weet, is dat in de anime series de reizigers in de Johto-regio beweerde dat zij tijdens hun bergwandeling door Articuno werden beschermd. Nurse Joy vertelde ook dat het meerdere nesten had “op hooggelegen bergtoppen, op alle koude plekken in de wereld”. En dat het, als het naar een ander nest vliegt, “koud weer met zich meebrengt”. Ook in de manga series wordt Articuno vaak als meest benaderbaar van de 3 legendarische vogels geportretteerd.

LUGIA

In de tweede film (Pokémon: The Movie 2000) heeft deze Pokémon een duidelijke hoofdrol. En op de Pokémon spellen is Lugia, naast Ho-Oh, te vinden als het boegbeeld voor Pokémon Silver. Deze Pokémon afgeleid van een draak uit de Japanse mythische verhalen, en wel één van de meest bekende. Draken staan er de mythische geschiedenis van Japan niet heel vaak en uitbundig beschreven, maar deze draak is in meerdere verhalen terug te vinden.

De naam van de draak waar Lugia op is gebaseerd is Ryujin / Ryojin of Owatatsumi. Het is de drakengod en bewaker van de zee. Ryujin symboliseert de kracht van de oceaan en kan in een mens veranderen. Lugia kon dit niet, maar in de tweede film weet hij wel via telepathie met Ash te communiceren. Ryujin had ook een dochter die volgens de verhalen de overgrootmoeder van de eerste keizer van Japan moet zijn geweest. In bijna elk verhaal over hem komen wel eens zijn getijden- juwelen voor. Met deze dingen beheerst hij eb en vloed.

Untitled design (8)

Herken je die fluit nog uit de tweede film van dat meisje (Melody) waarmee ze Lugia oproept en gerust stelt? In een van de verhalen waar Ryujin in voorkomt, heeft hij de getijden-juwelen gestolen van een prins. De prins zoekt in alle uithoeken van het land naar de draak en komt op een van zijn tripjes een beeldschone parelduikster tegen, waar hij later mee trouwt. Als hij haar het verhaal verteld over de gestolen juwelen gaat zij op zoek naar de draak om ze terug te pikken. Ze vind de draak en gebruikt een magische fluit (ja, daar is die!) om Ruyjin’s onstuimige karakter te sussen. Ze slaagt erin om de draak te “misleiden” en zich de juwelen toe te eigenen.

Zoals je misschien nog wel weet hebben de legendarische vogels (Zapdos, Articuno en Moltres) op hun eiland een “schat” die Melody nodig heeft, wat een verbintenis kan zijn naar de getijden-juwelen.Er zijn dus redelijk wat aanwijzingen te vinden dat de film weleens losjes gebaseerd kon zijn op dit verhaal. Lugia is een Psychic / Flying soort. Maar waarom de Pokémon, gezien de afkomst van zijn origineel, nooit de status van Dragon / Psychic of Water heeft gekregen is mij nog steeds een raadsel.

En dat was het weer voor deze keer. Ik hoop dat jullie er van hebben genoten. Tot de volgende keer bij weer een aantal bijzondere en interessante weetjes over een stel nieuwe mythische en legendarische Pokémon! Tijd om weer even een Weedle te gaan vangen…

Bron: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14

Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie