Afgebeeld is de nine tailed fox. Een yokai waarop de Pokemon Ninetailes op gebaseerd is.

Mythische en legendarische Pokémon Deel V

Terwijl de aangename temperaturen nog even lekker blijven hangen, zullen sommige van ons toch weer de boeken in moeten en beginnen aan een nieuw schooljaar. Ook ik vond het weer tijd om even mijn neus in de boeken, teksten en archieven te stoppen om er een aantal leuke Pokémon-weetjes voor jullie uit te snuffelen. Dus hier zijn ze weer!

In dit deel laat ik alvast wat van mijn herfstgevoel op jullie los: De kou hangt in de lucht, waarbij er meer kans is op een hevige onweersbui en sterke windvlagen. Maar het is ook de tijd van meer lekkere dingen eten (van guur weer krijg ik altijd wat meer honger) en de magische veranderingen in de natuur. Bij deze ideeën vond ik de volgende Pokémon wel redelijk goed passen. Veel leesplezier!

Sneasel

Het voorbeeld voor Sneasel is afgekeken bij de Japanse yokai, de kamaitachi. De kamaitachi, of wel sikkel-wezel komt voor in gebieden waar ook normale wezels voorkomen en zal zich ook als een normale wezel gedragen. Echter hebben deze wezels geleerd om zich voort te bewegen op sterke windstromingen die in de bergachtige gebieden van Japan kunnen ontstaan. Hun klauwen zijn zo sterk als staal en superscherp. Ook hebben ze een stekelachtige huid, als dat van een egel.

Sneasel2

Volgens legenden vinden ze het leuk om mensen te pijnigen, maar dit doen ze wel op een hele aparte manier. De kamaitachi gaat nooit alleen te werk, ze komen altijd in drievoud. De eerste zal er voor zorgen dat hij je zo in je benen snijd, dat je vanzelf omvalt van de pijn. Als je op de grond ligt, zal de tweede de rest van je lichaam onder handen nemen.

Je zou denken dat je hierdoor zal bloeden als een rund. Daar hebben de kamaitachi ook aan gedacht. De derde zal je namelijk insmeren met een magische zalf die direct al je wonden zal helen alsof er nooit wat is gebeurd. Het enige wat je er van overhoudt is enorm veel schrik en pijnlijke plekken op je huid. Ooit gehoord van een snijdende wind? Dat zou best wel eens een kamaitachi kunnen zijn geweest. De evolutie van Sneasel, Weavile, heeft trouwens ook veel weg van de Egyptische godin Sekhmet, die toevallig de godin van onder andere oorlogvoering en medicatie is.

Manectric

Zowel Electrike als Manectric zijn gebaseerd op een yokai welke weer een compagnon is van een kami. Of eerder gezegd, zijn huisdier. Maar sinds ik Manectric er nog wat cooler uit vind zien, en wat meer vergelijkingen vind hebben met zijn originele voorbeeld, hou ik voor nu even zijn naam aan. Deze Pokémon is gevormd naar een yokai die Raijuu heet. De vertaling voor Raijuu is zoiets als bliksem-beest en laat door deze naam duidelijk weten aan welk natuurlijk element het wezen gekoppeld is. Het kan verschillende vormen van dieren aannemen, zoals dat van een kat, wezel, vos of wolf. Zijn vorm als de wit/blauwe wolf die omringt wordt door bliksem zal je regelmatig tegen kunnen tegenkomen.

Manectric2

De Raijuu is op zichzelf niet een hooggeplaatste yokia en is eerder een boodschapper en “Man´s Best Friend” van de Japanse kami Raijin, die volgens de Shinto over de bliksem heerst. Dus als Raijin een bericht bij iemand wilt achterlaten, kan hij zijn geliefde wolf er op afsturen. Raijuu is niet voor niets bliksemsnel (ha!). De raijuu kan zichzelf in een bliksembol veranderen en zo met de snelheid van het licht, heel gemakkelijk grote afstanden afleggen. De Raijuu is opzicht een heel kalm beest, maar als zijn baas (Raijin) in een mindere bui is en er een paar bliksemschichten op los laat, gaat het beest zelf ook helemaal los en kan het veel schade aanrichten aan daken, bomen en zelfs mensen.

De Raijuu vind het blijkbaar erg fijn om in onze navel te slapen. Maar omdat zijn baas dit een veel minder goed idee vind, en hem probeert weg te jagen met een bliksemschicht kan je de pech hebben (in ieder geval, als je buiten slaapt) dat je flink geraakt wordt. Leuk om te weten is dat de bek van Manectric dezelfde vorm heeft als dat van het handvat van een startkabel. Overigens is er nog een Pokémon die erg veel weg heeft van Raijuu en dat is Raikou, één van de legendary beasts. Het grote verschil is dat Manectric gebaseerd op is op de “wolf-vorm” van Raijuu en dat Raikou juist weer gebaseerd is op tijger-vorm van deze dondergod!

Mawile

Toen ik voor het eerst een afbeelding van Mawile zag, was een soort van vleesetende plant het eerste wat in mij opkwam. Dus aan een soort Dark / Grass Pokémon ofzo. Ik had nooit verwacht dat een Steel, en later een Steel/Fairy type zal worden. Deze Pokémon heeft ook helemaal niets met feeën of metaal te maken, en ook het uiterlijk doet mij er niet aan denken. Vooral het achterhoofd niet. Mawile is namelijk gebaseerd op een yokai die bijna altijd de gedaante van een vrouw heeft genaamd de Futakuchi Onna.

Mawile2

In sommige gebieden gaat het om heksen die van gedaante zijn verwisseld. In andere gebieden om Kumo (magische spinnen). Om enigszins een vergelijking te kunnen trekken met iets uit het westen, zou je kunnen denken aan één van de zeven zonden, namelijk vreetzucht. Het voornaamste wat deze yokia namelijk doen is je voorraadkast met voedsel zo snel mogelijk leeg proberen te krijgen. Deze mooie dames (en heel soms dus ook mannen) geven namelijk altijd aan geen honger te hebben en je zou ze nooit zo snel zien eten. Lekker makkelijk in de vroegere tijden van schaarste en hongersnood.

Maar wat hun partner niet weet is dat er op het achterhoofd van deze schoonheden een vraatzuchtige mond zit, die voornamelijk ’s nacht te werk gaat om al het eten wat je in huis hebt zo snel mogelijk te laten verdwijnen. Het gebruikt het haar van de Yokia als een soort lange tentakels om bij je voedsel te komen. Mocht je tot de ontdekking komen dat je een Futakuchi Onna in je huis hebt wonen, en zij komt hierachter, dan zal zij er alles aan doen om je voor eeuwig het zwijgen op te leggen. Voor zover heb ik niets kunnen vinden over hongeraanvallen op mensen door deze vreetschuren. Maar omdat je je leven niet zeker bent als ze er achter komen dat je hun werkelijke aard hebt ontdekt, lijkt mij zo’n aanval niet onmogelijk. Waarschijnlijk ook omdat niemand het ooit heeft kunnen navertellen na zo’n aanvaarding.

Ninetales

De laatste voor dit deel is een makkelijke. Het is eenvoudig te herkennen aan het uiterlijk en aan de staarten. Ninetales, de vos-Pokémon, stamt af van één van de meest bekende en meest gebruikte yokai in de Japanse folklore genaamd de kitsune. De kitsune is eigenlijk een vos die veel ouder en wijzer is geworden dan de meeste normale vossen, hierdoor naar een nieuwe status verheven zal worden, en er nieuwe trucjes bijleert. Het kan bijvoorbeeld van gedaante veranderen en als het 100 jaar is geworden verkrijgt het de kracht om in een mens te kunnen veranderen.

Ninetales2

Dit is ook de tijd dat de kitsune een extra staart krijgt. En zo weten dus meteen hoe oud Ninetales minimaal is als het evolueert vanaf een Vulpix. Wat je wellicht niet weet, is dat Nintendo besloot dat elke Vulpix maar met één staart geboren wordt. En een witte nog wel. Naarmate Vulpix ouder en wijzer wordt, splijt deze staart in steeds meerdere staarten en veranderd en kleurt de vacht rood. Als Vulpix wijs genoeg is om te evolueren naar een Ninetales ontvangt het de goddelijke status, de witgouden vacht en de laatste drie staarten.

Ze hebben een eeuwig vuur binnenin hun lichaam branden, die ze zo kunnen controleren dat ze ermee kunnen vliegen alsof ze een soort hete luchtballon zijn. Mochten ze te warm worden, dan doen ze gewoon hun bek open op af te koelen. Eén van de vele legendes die deze Pokémon bij zich draag is, dat de eerste Ninetales werden gecreëerd uit de reïncarnatie van negen heilige wijzen.

En dat waren ze weer voor deze ronde.Benieuwd naar de verhalen achter de andere Pokémon lees dan hier alle overige delen uit de Mythische Pokémon reeks.

Bron: 1,2,3,4,5,6,7

Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie