Mythische en legendarische Pokémon Deel VI

Wie kan er nou genoeg krijgen van de digitale monsters die ons al bijna 20 jaar doen smachten om ze toch eens een keertje allemaal te vangen? Het is een onmogelijk taak, ook omdat er steeds weer nieuwe bijkomen.

Van alle verschillende types die worden uitgebracht, zijn sommige zijn nog vreemder dan een blobvis. Alhoewel Pokémon bijna altijd een kruising zijn van echte dieren en/of iets compleet zelf verzonnen, bestaat er ook een tussengroep. Sommige Pokémon hebben hun bestaan te danken aan de mythische wezens die deze planeet rijk is.

Hoopa

Er zijn twee vormen van Hoopa, de deconfined (gebonden) versie en de unbound (ongebonden) versie. Beiden halen hun inspiratie uit andere legendarische verhalen en wezens. Zo lijkt de gebonden versie geïnspireerd te zijn door de Jinn (Djinn).

COSPLAY 101 (38)

Jinn kwamen voor in het vroege Arabische en Islamitische geloof als bovennatuurlijk wezens die onze wereld zonder moeite zouden kunnen betreden. Zij konden zowel goed, slecht of neutraal zijn en de eerste Jinn bleken geleerde gediende te zijn bij de koning van het zeer oude Israel, koning Salomon. De ringen van Hoopa geven goed weer dat hij “gebonden” is. Zijn ongebonden versie ziet het er heel anders uit!

Hoopa heeft er dan 4 armen bij gekregen. De in totaal 6 armen zweven compleet los van de rest van het lichaam en het heeft een groot gat in het midden, waar de buik zou moeten zitten. De unbound verie (ongebonden) kent verschillende afkomsten. Een van de meest voor de hand liggende is die van de Taoïstische god Nezha. Deze godheid was eigenlijk de beschermer van mensen die te paard en wagen waren. Echter stond deze god ook bekend om de trucjes die het met mensen kon uithalen. Een probleempje met deze vergelijking is wel, dat deze persoon alleen soms niet meer dan twee armen bezat.

Twee andere voorbeelden die worden gegeven voor de afkomst van Hoopa zijn de 6-armige, Indiase moedergodin van vrouwelijke energie Shakti, en de Gegenees. De Gegenees was een reus met 6 armen in een van de verhalen uit de Griekse mythologie. Gezien het uiterlijk van het wezen, ligt mijn gok voor de afkomst eerder bij de Gegenees.

Slowbro

Oh, wat vond ik Slowpoke toch een zielige Pokémon! Ik heb het altijd met hen te doen gehad. Zaten er geen slechteriken achter het aan om de staart van het wezen af te hakken en te verkopen op de zwarte markt voor veel geld, dan had het de kans om gebeten te worden door een Shellder die zijn gif in het achterliet zodat het geen pijn meer kon voelen. Nu zou dit laatste misschien voordelig kunnen uitpakken. Maar als je geen pijn kent, weet je nooit waar je grenzen liggen.

COSPLAY 101 (39)

Slowbro wordt omschreven als de heremietkreeft Pokémon, iets wat logisch klinkt als je gaat kijken naar het uiterlijk. De Shellder “gebruikt” een Slowpoke alsof het een soort parasiet is. Echte heremietkreeftjes dragen vaak ook veel parasietjes bij zich.

De inspiratie voor Slowbro (en blijkbaar ook Slowking) ligt bij een yokai genaamd Sazae Oni. Deze yokai zou ontstaan wanneer zeeslakken de leeftijd van 30 jaar zouden hebben behaald. Door deze taaiheid te tonen, worden zij beloond met allemaal magische krachten waarmee ze bijvoorbeeld van gedaante zouden kunnen veranderen. Of in ieder geval de illusie geven dat dit zo is. Vaak nemen zij de gedaante aan van een mooie vrouw om zo aangetrokken zeelui te verleiden om hen aan boord te nemen.

Als hen dit eenmaal is gelukt zal zij spoedig hierna haar “redder in nood” oppeuzelen. Een andere manier voor een Sazae Oni om te ontstaan is, wanneer lustige jonge vrouwen in zee worden geworpen, daar veranderen in een zeeslak, en dan de gerechtigde leeftijd van 30 jaar bereiken zodat zij hun magische krachten kunnen claimen. En zo is Slowpoke in ene een stuk minder zielig…

Tornadus, Landorus en Thundurus

Deze drie Pokémon hebben naar mijn mening nog meer vergelijkingen met die van een Jinn dan bijvoorbeeld Hoopa. Net zoals bijvoorbeeld Moltres, Articuno en Zapdos, zijn zij representaties van een aantal elementen die de wereld te bieden heeft zoals aarde, licht (bliksem) en wind. Het aparte is wel, dat deze monsters er in de remake van Pokémon Black en White een nieuwe vorm bij kregen die hen meer dierlijk maakte, genaamd de Therian-vorm.

pokemon

Bij Thundurus is er voor een herleiding gekozen naar de kami Rajin, heerser over de donder en bliksem en de stormen. In Japan werden kinderen tijdens onweersstormen door hun ouders gewaarschuwd om hun navels te verbergen. De kami blijkt namelijk dol zijn op het eten van kindernavels- en onderbuiken. De voorvader van Tornadus staat in Japan bekend als Fujin. Fujin is één van de oudste kami die er bestaan en heerst over de wind. Die houdt hij onder controle in een grote zak die hij over zijn schouders blijkt te dragen. Voordat Fujin in Japan bekend werd, was hij daarvoor al te vinden onder de naam van Boreas bij de Grieken. In het oude Griekenland stond deze god bekend als de wrede en norse koude Noorderwind.

Voor de inspiratie van Landorus is er gekeken naar de kami Inari. Deze bekende godheid was de heerser over de vruchtbaarheid (zij het die van de landbouw), rijst, sake maar ook de vossen (kitsune). Inari kan zowel als mannelijk of vrouwelijk worden gezien. Het lichaam wordt soms ook zo weergegeven, dat het net lijkt alsof hij/zij uit meerdere kami bestaat. Door deze afwisselingen in geslacht (en omdat het heerst over de vossen), is het dus logisch dat ook kitsune worden geassocieerd met kracht van gedaanteverwisseling. Zij waren ook aangewezen als de boodschappers voor Inari, en brachten goddelijk berichten en boodschappen over naar de gewone mens.

Keldeo

Deze Pokémon is naar mijn weten nooit echt een grote hit geworden. En dat vind ik jammer, want met Keldeo zou je qua uiterlijk heel veel kanten op kunnen. Voor de meeste van ons zou Keldeo veel weg hebben van een eenhoorn, of in ieder geval een My Little Pony. De inspiratie voor deze Pokémon komt waarschijnlijk van een legendarisch Schots wezen genaamd kelpie.

keldeo

Kelpie komen voor in meerdere Schotse wateren en hebben in de meeste gevallen het uiterlijk van een paard. Als zij willen, kunnen zij wel de vorm van een mens aannemen, maar behouden hierbij wel hun hoeven als voeten. Dit zou voor het Christendom een valse herleiding kunnen zijn geweest naar Satan, die brenger van onheil.

Een ander leuk weetje is, dat Loch Ness officieel ook wordt gezien als een Kelpie. Een andere herleiding is naar die van de Kirin, de Chinese versie van de eenhoorn. De Kirin zijn juist een goed voorteken en staan er om bekend om over water te kunnen lopen, net zoals Keldeo dat kan.

Het beeld van het uiterlijk van een Kirin is echter gevormd uit dat van een giraffe. Het woord “kirin” betekent dan ook letterlijk giraffe in het Japans en Koreaans.

Andere delen

Dat was het weer voor deze keer. Ik hoop dat jullie er van hebben genoten. Tot de volgende keer bij weer een aantal bijzondere en interessante weetjes over een stel nieuwe mythische en legendarische Pokémon!

Vergeet ook niet de voorgaande delen uit deze reeks te lezen om nog meer te weten te komen over de bijzondere legenden en verhalen achter Pokémon.

Deel 1

Deel 2

Deel 3

Deel 4

Bron: 1,2,3,4,5,6
Dit artikel – Mythische en legendarische Pokémon Deel VI – verscheen voor het eerst op 6 februari 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 6 februari 2020.
Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie