Japans klaslokaal. Foto door Bobo12345 via WikiCommons.

Naar school gaan in Japan: van peuterschool tot universiteit

Als je aan scholen in Japan denkt zal één van de eerste dingen die je voor ogen hebt het schooluniform zijn. En dan in het bijzonder een schattig Japans meisje in een leuk uniformpje. Waar mensen niet aan denken is dat Japanse studenten vaak van maandag t/m zaterdag naar school gaan, en zowel voor als na school bijlessen volgen, en ander activiteiten moeten bijwonen.

Kleuterschool als toegang tot de Universiteit

Daarnaast is het ook niet ongehoord dat je als ouders al moet nadenken over de universiteit waar je je kinderen op wilt hebben voordat ze nog maar naar de kleuterschool gaan. Dit omdat je bepaalde universiteiten alleen maar inkomt als je ook de “juiste” vooropleidingen (a.k.a. kleuterscholen en middelbare scholen die bij die universiteit horen) hebt gedaan. Het toegelaten worden tot een universiteit is dan ook het hoogtepunt van zo’n beetje elke Japanse scholier.

Het Japanse schoolsysteem

Het systeem zelf zit ook anders in elkaar vergeleken met Nederland. Hier ga je (eventueel) naar de peuterspeelzaal als je een jaar of twee bent en wanneer je vier jaar oud bent geworden kun je naar de basisschool. Daar zit je dan op tot einde groep acht en ben je klaar als je een jaartje of 11-13 bent. Afhankelijk van je cito score en de rest van je prestaties word je dan naar passend vervolgonderwijs verwezen. Je bent verplicht tot je 18de naar school te gaan maar wat je daarna doet mag je eigenlijk zelf weten.

In Japan gaan kinderen vanaf een jaartje of drie/vier naar de kleuter/peuterschool en blijven daar tot ze zes zijn. Pas dan gaan ze naar de basisschool die zes jaar duurt. Vanaf daar worden de kinderen niet ingedeeld op basis van niveau maar gaan ze allemaal naar hetzelfde onderwijs ook wel Junior High School / Lower Secondary School genoemd. Deze duurt maar drie jaar en vanaf dat moment mogen studenten zelf bepalen of ze verder willen leren of niet, de leerplicht is daar namelijk maar tot 15 jaar.

Vervolgonderwijs

In tegenstelling tot Nederland gaat bijna 100% van de leerlingen vervolgens door met leren, tegenover 80% van de Nederlanders. Dit doorleren begint met het afmaken van High School ofwel Upper Secondary School waarmee je klaar bent op je 18de. Tijdens deze laatste fase van drie jaar word je keihard klaargestoomd voor de toelatingstesten van universiteiten. Dit betekent belachelijk hard leren, en de zesjescultuur die wie hier kennen gaat daar echt niet op.

Wat niet veel anders is zijn de soorten hoger onderwijs. Zo heb je in Japan ook het systeem dat we hier kennen met een 4-jarige bachelor opleiding of een 6-jarige universitaire opleiding. Beide zijn populair, maar in Japan zie je toch wat meer de voorkeur voor wetenschappelijk gerichte universitaire opleidingen. Het is dan ook niet vreemd dat Japan in de top 5 staat van best scorende landen op het gebied van wiskunde en wetenschap, tegenover een matige top 10 plek voor Nederland.

Een Japanse schooldag

De indeling van het schoolsysteem is niet het enige wat anders is aan naar school gaan in Japan! Maar dat kun je allemaal lezen in deel twee van deze reeks! Zo komen Japanse schooluniformen aan bod, maar ook wat er verwacht wordt van studenten en hoe een normale schooldag eruit ziet. Klik hier om meteen door te gaan naar deel twee.



Coverfoto: Japans klaslokaal. Foto door Bobo12345 via WikiCommons.
Dit artikel – Naar school gaan in Japan: van peuterschool tot universiteit – verscheen voor het eerst op 6 december 2012 en is voor het laatst geüpdatet op 3 mei 2019.

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

3 Reactie's
  • Lemony
    Geplaatst op 08:00h, 06 december Beantwoorden

    Echt zo interessant om te lezen! Echt tof dat je de tijd neemt op deze artikelen te schrijven n.n Nu even deel 2 lezen!

  • DeSushiTimes
    Geplaatst op 14:08h, 06 december Beantwoorden

    Bedankt! Super fijn om dit soort reacties te krijgen! 😀

  • corina
    Geplaatst op 15:06h, 26 oktober Beantwoorden

    leuk hoor al die leerzame verhalen 🙂

Geef een reactie