Nabemono: De Japanse stamppot

Boerenkool, hutspot, andijviestamppot, allemaal van die typische Hollandse wintergerechten die vaak volgens grootmoederrecept worden klaargemaakt. In Japan hoef je echter niet op zoek te gaan naar deze, vaak op aardappel gebaseerde, seizoenslekkenrijen. Maar, dat betekent niet dat ze er geen winterse specialiteiten hebben! In Japan is in de winter, nabe (voluit 鍋物 nabemono), ontzettend geliefd.

Het is dan wel geen stamppot in de letterlijke betekenis van het woord (meer een stoofpot) maar de gedachte erachter en het “gevoel” is vergelijkbaar. Want ook nabemono wordt voornamelijk als een winters, en huiselijk gerecht gezien, net als wij dat doen met onze boerenkool met worst.

Met z’n allen rond de tafel

Het maken en eten van nabe gebeurd vaak gezamenlijk aan tafel. Er wordt een kookplaatje op tafel gezet met één grote pot waar een basis soep of bouillon in wordt gemaakt. Vervolgens kan je er eigenlijk van alles in gooien wat je maar wilt of afhankelijk van het type dat je wilt maken.

Vaak worden de ingrediënten één-voor-één door de tafelgasten uit de pot gehaald, in een sausje gedipt en vervolgens opgegeten. Maar het komt ook vaak voor dat men diverse ingrediënten in een eigen kommetje plaatst en vanaf daar eet. Dit is zeker gebruikelijk wanneer je ook noodles in de nabe hebt gemixed.

Ingrediënten verzamelen

Ondanks dat het draait om één pot in het midden van de tafel waar men ingrediënten in doet zijn er nog behoorlijk wat verschillende soorten nabemono te benoemen. De meest bekende hiervan zijn:

  • Yosenabe, waarbij vele ingrediënten (kan vlees, vis, groenten, noodles zijn) tegelijkertijd in de pot worden klaargemaakt.
  • Sukiyaki, waarbij zeer dun gesneden rundvlees, groenten en noodles worden klaargemaakt in de bouillon en vlak voor het eten nog even in rauw ei worden gedipt.
  • Chankonabe, een zeer rijkelijk gevulde nabe met zware ingrediënten en veel vlees. Werd vroeger vooral veel gegeten door sumo worstelaars om lekker dik te worden.
  • Yudofu, bij deze variant draait het allemaal om tofu en worden er zelden andere ingrediënten toegevoegd.
  • Motsunabe, van oorsprong een variant die je alleen in Fukuoka tegen kwam maar die door heel Japan inmiddels razend populair is. Hoofdingrediënten bij motsunabe zijn orgaanvlees van runderen, kool en knoflook. Gebruikelijk is om na afloop de bouillon te gebruiken om rijst of champon noodles in klaar te maken.

Zoals je ziet verschillen ze allemaal niet zo heel erg van elkaar en wanneer je dan ook nog gaat kijken naar regionale verschillen komt het er gewoon op neer dat nabemono gemaakt kan worden naar je eigen smaak.

Vaak hangt het af met welk gezelschap je aan tafel zit om te genieten van al het lekkers en is het klaarmaken en eten vooral ook een heel sociaal gebeuren dat je misschien nog het beste kunt vergelijken met het principe van gourmetten.

Geheel naar smaak te maken

Dus ben je wel een keer toe aan wat anders dan gourmetten of stamppot en wil je zelf ook een poging wagen? Dan kun je op youtube enkele handige video’s vinden. Liever een echt kookboek? De kookboeken ‘Recepten uit Tokyo‘ en Nanban (twee persoonlijke favorieten) heeft ook een aantal super goede nabe recepten, waaronder eentje voor sukiyaki!

Het belangrijkste is echter het vinden van een fatsoenlijk kookplaatje en een goede pan om in te koken. Als je dat maar hebt is de rest al niet zo moeilijk meer.


Meer Japanse recepten

Nog meer heerlijke Japanse recepten maken? Neem dan snel een kijkje op Proef Japan. Dé website voor liefhebbers van de Japanse keuken. Hier vind je niet alleen tientallen Japanse recepten, maar ook artikelen over de Japanse eetcultuur, haar keuken, en interessante weetjes over Japanse ingrediënten.



Bronnen: 1, 2, 3.
Dit artikel – Nabemono: De Japanse stamppot – verscheen voor het eerst op 4 februari 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 4 oktober 2020.

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie