NAGORO: HET JAPANSE POPPENDORP

Nagoro: Het Japanse Poppendorp

Nagoro is voor de één een idyllisch klein dorpje en voor de ander toch een tikje eng. Dit kleine dorpje ligt vrijwel verborgen in de valleien van Shikoku en heeft nog maar weinig inwoners. Steeds meer mensen verlaten de rustige omgeving van Nagoro en vertrekken naar de grote stad op zoek naar werk.

Alleen de ouderen blijven over en wanneer ook zij voorgoed heengaan is er niemand die de leegte meer op vult. Langzaam maar zeker lijkt Nagoro in een spookstad te veranderen.

Poppen om de leegte te vullen

Toen Ayano Tsukimi meer dan 15 jaar geleden weer teruggekeerde naar haar huis in Nagoro werd ze dan ook geconfronteerde met lege huizen en vertrokken of gestorven buren. Maar in plaats van ook weer te vertrekken bleef ze om haar 83-jarige vader te helpen met zijn velden.

Nadat de zaden die ze plantte elke keer niet goed wilde groeien maakte ze een vogelverschrikker in de vorm van haar vader, in gelijkenis van hem zoals hij vroeger op het veld werkte. Dit oude vertrouwde beeld bracht haar op het idee om het dorp dat ze van vroeger kende weer “tot leven te wekken”.

Zoals je in onderstaande mini documentaires kunt zien begon Ayano in 2003 grote poppen te maken. Zij moesten elk een vertrokken ,of overleden bewoner vertegenwoordigen. Inmiddels zijn er tien keer zoveel poppen als daadwerkelijke inwoners. Maar Ayana gaat door.

Ze plaatste deze op hun favoriete bankjes, werkend in de tuin, zwaaiend naar passerende mensen en ga zo maar door. Ze heeft zelfs hele klaslokalen gevuld met poppen; kleine scholiertjes zitten in de banken aandachtig te wachten tot de leraar binnen loopt en de les kan beginnen.

Leven in de brouwerij

Op deze manier wil Ayano het dorp weer doen opleven. En het lijkt te werken! De poppen brengen weer nieuw leven naar Nagoro in de vorm van toeristen. Sommige reisbureau’s bieden al speciale reizen aan naar het afgelegen dorpje, welke zelfs niet op de kaart te vinden is. Mensen worden aangemoedigd om zoveel mogelijk foto’s te nemen en deze te delen. Niet alleen om meer toeristen naar Nagoro te halen maar om de gedachte en herinneringen aan dit dorp en al zijn (vorige) bewoners levend te houden.

38ewpjz5_verge_super_wide
be46vrsb_verge_super_wide
ninijb4u_verge_super_wide

Mocht je nog twijfelen of graag gewoon nog wat meer willen zien dan kun je via google maps virtueel een wandeling maken door het hele dorp en de vele poppen bekijken. Wat denk je? Is dit een mooi en lief project of vind je het gewoon eng? En zou je er zelf een bezoekje willen brengen?

 Bron: 1, 2, 3, 4.
Dit artikel – Nagoro: Het Japanse Poppendorp – verscheen voor het eerst op 6 juni 2014 en is voor het laatst geüpdatet op 6 juni 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie