Nationale Condoomdag in Japan (en andere bijzondere dagen in mei!)

Moederdag, dierendag, nationale Secretaressedag. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel een speciale dag voor. Ook in Japan is dat niet anders. Zo heb je daar Ninja Dag, Pocky Dag, en vele anderen. Er zijn vooral een hoop bijzondere dagen in mei te vinden. Welke grotendeels in het teken staan van de liefde en alles daaromheen. Denk bijvoorbeeld aan een condoomdag en een liefdesbriefdag!

6 mei: Condoomdag (Gomu no hi)

Deze bijzondere maand start op 6 mei met gomu no hi, ofwel condoomdag. Dit wordt met name “gevierd” door een foto van jezelf te delen op social media terwijl je een condoom vasthoud. Het is ooit begonnen als idee om veilige seks te promoten. En uiteraard de sales van condoomfabrikanten en leveranciers.

Maar waarom dan 6 mei? Omdat de uitsprak van 5 “go” (mei is de vijfde maand) en 6 “mu” samen het woord “gomu” vormen. Dit wordt gebruikt voor producten van latex en is ook wel een slang woord voor condoom. En zie daar het verband tussen 6 mei en condoomdag!

13 mei: Meistormdag (Meisutōmudē)

13 Mei valt zo’n drie maanden na Valentijnsdag en is een zogenaamd kritiek punt in de relatie. Het is vaak het moment waarop je al door hebt dat het niet klikt, of dat er toch andere redenen zijn om een relatie stop te zetten. Tegelijkertijd staat het weer in Japan aan het begin van mei bekend om de vele stormen en grote wisselvalligheid. En zo is deze Meistormdag tot stand gekomen.

Deze dag is dan ook een soort van officiële dag geworden om een punt te zetten achter relaties. Tal van jonge, kersverse stelletjes houden dan ook hun hart vast om te zien of de partner een storm doet opwaaien, of dat ze de gure meistormen samen doorkomen.

15 mei: Pantydag (Sutokkingu no hi)

Deze dag heeft niet zozeer met de liefde te maken maar wordt ook in mei gevierd. 15 mei 1940 Wordt gezien als de dag waarop het allereerste paar nylonkousen (panty’s) op de markt is gekomen voor het gewone publiek.

Inmiddels is het een onmisbaar kledingstuk in miljoenen kledingkasten over de hele wereld. Ook in Japan is de panty een veel gedragen accessoires, met name door alle dames op Japanse kantoren die in uniform moeten werken.

Pantydag wordt met name gevierd door leuke commerciële acties op het kopen van panty’s, maar het is een kleine aangelegenheid die niet bepaald nationaal bekend is. De meeste “vieringen” rond deze dag zie je onlines. Zo kun je op social media foto’s delen van je favoriete paar panty’s. Al nemen sommige online modellen er wat meer vrijheden mee.

16 mei: Sex-taboe-dag

Je zou denken dat dit misschien een dag is om seksuele taboes bespreekbaar te maken, maar helaas! Op deze dag is het juist taboe om sex te hebben. Je zou dan namelijk het risico lopen om ergens in de komende drie jaar te overlijden!

Dit bijzondere bijgeloof is al eeuwen oud en zou zijn ontstaan door een passage uit een oud boek uit de Edo periode (1603 – 1868). En nog altijd geven mensen er jaarlijks gehoor aan. Al is het meer een soort gekkigheidje, dan echt een serieuze dag waar veel over gesproken wordt.

23 mei: Liefdesbriefdag (Raburetā no hi)

Wederom is deze dag verkozen vanwege de uitspraak van deze datum. Samen lijken deze getallen in uitspraak (5 = ko, 2= fu, 3 = mi) op het Japanse woord voor liefdesbrief, koibumi!

Niet geheel toevallig was dit ook de dag in 1998 dat de Japanse film Love Letter op het witte doek verscheen. Het bedrijf achter deze film vond dit een uitstekende dag om de film uit te brengen, en deze dag uit te laten roepen tot Nationale Liefdesbriefdag. Mede ter promotie van de film.

Ook leuk: op 23 mei 1946 verscheen de eerste Japanse film ooit met een kusscené er in! Tot dan toe ongehoord en nog nooit eerder op beeld vertoond.

Waarom heeft Japan zoveel van dit soort dagen?

Het is natuurlijk best opvallen dat er in Japan zo ontzettend veel van dit soort “nationale dagen” zijn. Maar eigenlijk zit daar een hele makkelijk verklaring achter: marketing!

Het is namelijk mogelijk op bij de Japan Anniversary Association een speciale dag aan te vragen. Hier betaal je 100,000 yen ( zo’n €750~€850) voor en dan kun je de dag laten registeren. Mits deze voldoet aan bepaalde voorwaarden en onderbouwing.

Dit heeft ervoor gezorgd dat steeds meer bedrijven gebruik maken van deze optie en het als een belangrijke pijler binnen marketingcampagnes gebruiken. De voornoemde “Love Letter Day” is daar bijvoorbeeld een goed voorbeeld van.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie