Nationale Oceaandag: Umi no hi

Elke jaar op de derde maandag van juli is er een special feestdag in Japan: Umi no hi, ofwel de Nationale Oceeandag. Niet alleen luidt deze dag onofficieel het begin van de zomer in (en het einde van het regenseizoen), op deze dag eert iedereen in Japan al het goeds dat de zee het land biedt.

Het is een populaire dag voor gezinnen om er lekker op uit te trekken voor een dagje strand. Of te genieten van een heerlijke maaltijd met vis, zeevruchten, en andere smakelijke schatten uit de oceaan.

Het begin van Umi no Hi

Oceeandag is een relatief nieuwe feestdag die op 20 juli 1996 voor het eerst werd gevierd. Tenminste, onder de naam Umi no Hi. Want daarvoor was er al wel een variant op deze feestdag ‘Umi no Kinen Bi’ (海の記念日). Losjes vertaald is dit zoiets als ‘Marine Gedenkingsdag’.

De oorspronkelijke variant was in het leven geroepen door een Japanse minister (Shozo Murata) in 1941 om de Meiji Keizer te herdenken, en dan in het bijzonder de reis die deze keizer maakt in de Meiji Maru. Een gigantische, ijzeren stoomboot.

In 1996 werd deze dag echter omgedoopt tot Oceaandag en werd er besloten om het voortaan elke derde maandag van juli te vieren. De maandag is specifiek gekozen, als onderdeel van het Happy Monday Systeem. Hierbij wil men zoveel mogelijk feestdagen op een maandag houden, zodat er een extra lang weekend ontstaat voor de meeste Japanners.

Hoe wordt Ocean Day gevierd?

Aangezien Ocean Day nog een relatief nieuwe feestdag is in Japan bestaan er ook geen eeuwenoude tradities omheen. Er zijn dus ook geen vaste “regels” hoe deze dag gevierd dient te worden.

Maar één van de meest bekende evenementen zijn de honderden lantaarns die elk jaar op het strand van Odaiba, Tokio te zien zijn. Dat niet alleen, je vindt er ook tientallen kleine tentjes om te eten en is er een vuurwerkshow.

Ook op tal van andere plekken wordt er uit gepakt op Oceeandag. Maar overal wordt het feest een beetje anders gevierd. Zo zijn er vaak extra kortingen op aquaria. Zijn er kleine festivals in de buurt van stranden. Kun je de meest heerlijke visgerechten eten en zijn er allerhande watershows.

Ben jij dan ook op de derde maandag van juli in Japan? Kijk dan even goed of er wat leuks te doen is bij jou in de buurt. Vaak kun je bij de hotelreceptie, je Airbnb host, en soortgelijke informeren naar lokale festiviteiten.

Bronnen: 1, 2, 3, 4, 5.
Coverfoto door JordyMeow.
Dit artikel – De Nationale Oceaandag Japan (Umi no Hi) – verscheen voor het eerst op 20 juli 2019 en is voor het laatst geüpdatet op 20 juli 2022.
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie