Illustratie voor nationale onderbroekendag. Striped Pantsu.

Nationale “Pantsu” onderbroekenDag in Japan (Pantsu Day)

Japan heeft een aantal bijzondere dagen. Zo is er bijvoorbeeld een nationale Ninja dag, en een dag speciaal voor Pocky. Maar er is één nationale dag in het bijzonder die heel wat wenkbrauwen omhoog doet gaan: Pantsu Day, ofwel onderbroekendag! Elk jaar op 2 augustus staat alles in het teken van de welbekende Japanse pantsu. En dan bij voorkeur de iconische, gestreepte onderbroeken met wit/blauwe strepen ook wel shimapan genoemd!

Waarom een onderbroekendag?

Japan houdt er wel van om “normale” dagen een bijzonder twist te geven, en dan met name dagen die kunnen klinken als iets anders. Voor ons lijkt twee augustus nogal een flink stuk verwijdert van “pantsu” maar wanneer je de nummering van deze datum “8”-“2” (in Japan is de maand eerst, daarna de dag) in het Japans hoort wordt het alweer wat logischer. Een alternatieve uitspraak voor 8/Ha is namelijk Pa, en 2 lijkt nogal op tsu. Samen is dat dus pantsu!

Maar waarom toch onderbroeken? Dit lijkt een soort cultureel iets te zijn. Een soort humor welke in de loop der jaren is ontstaan. De onderbroekjes zijn namelijk vaak onderwerp van grappen en grollen, en dan niet alleen in bijvoorbeeld anime en manga. Ook op andere plekken in het dagelijks leven worden er vaak genoeg knipogen naar de bijzondere onderbroeken gegeven.

Scene uit Infinite Stratos.

Daarnaast zit er ook een wat serieuzere en volwassen kant aan het verhaal. De pantsu zijn, in bepaalde kringen, ook iconische fetisj voorwerpen en komen veel terug in “adult” materiaal. Over het algemeen wordt er echter aardig luchtig gedaan over deze onderbroekjes.

Hoe wordt Pantsu Dag gevierd?

Nu is het niet zo dat het hele land ineens op zijn kop staat en dat iedereen met onderbroeken loopt te zwaaien op Pantsu Dag. Het is met name een dag die zich uit in wat unieke marketing acties bij relevante bedrijven én online.

Maar vooral op social media (vooral Twitter) is Pantsu Dag een hele gebeurtenis! Hier worden grote hoeveelheden fan art gepubliceerd en proberen ook (cosplay) modellen, idols, en soortgelijke personen een graantje mee te pikken van de hype. Dit doen ze bijvoorbeeld door suggestieve foto’s van zichzelf in Pantsu te delen.

Maar er zijn ook voldoende luchtige, en grappige bijdrage rondom Pantsu Dag. Zo zijn er maar wat veel komieken en of tv-persoonlijkheden die ook een duit in het zakje doen met hun eigen versie van deze onderbroekenlol. Wil je kijken wat er allemaal gepost wordt? Zoek dan op twitter op #パンツの日 (pantsu no hi).

Ook mee vieren?

Stiekem toch enthousiast geworden over Pantsu Dag en wil je ook meevieren? Dan kun je dit op verschillende manieren doen! Zo kun je jezelf omringen met onderbroeken merchandise of natuurlijk echte pantsu dragen.

Pantsu stickers door Noxiousfish | Pantsu mok door Devilsbakery | Pantsu pin door  tobi2moodring.

Iets te intens? Dan kun je bovenal heel erg meegenieten van alle gekte op social media en alle onderbroekenlol die je daar tegenkomt. Uiteraard kun je ook zelf bijdragen door een toffe foto, fanart of andere creatieve uiting van pantsu day te delen op social media met de hashtag: #パンツの日 (#pantsuday)

Coverfoto via Pixabay.
Dit artikel – Nationale Pantsu (onderbroeken) Dag in Japan – verscheen voor het eerst op 2 augustus 2018 en is voor het laatst geüpdatet op 2 juli 2022.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie