Blogheader artikel Nerimono: Ukiyo-e Verkleedpartijen Voor Halloween

Nerimono: Ukiyo-e verkleedpartijen voor Halloween

Halloween is in Japan inmiddels big business. Niet zozeer vanwege de grote Halloween Parades, of vanwege kids die langs de deuren gaan, maar met name voor jong volwassenen en feestbeesten. Want rond Halloween zijn er talloze feestje te spotten. De meest bekende is de jaarlijkse Halloween viering op de Shibuya Crossing waarbij tienduizenden mensen in de openlucht met elkaar staan te kletsen, drinken, en natuurlijk elkaars kostuums bewonderen!

Halloween kostuums

Want talloze kostuums passeren dan de revue. Van de klassieke monsters, enge yokai, bekende filmpersonages, griezelige clowns, en natuurlijk de nodige sexy kostuums. Maar ook een heel subgenre van “alledaagse kostuums” zie je veel voorbij komen. Hierbij gaan mensen gekleed als mensen in normale situaties. Maar dan net wat uitvergroot en humoristischer.

Ukiyo-E

Er is echter nog een populair subgenre van Halloween kostuums in Japan namelijk Ukiyo-E! Dit is de benaming voor traditionele, Japanse blokdrukkunst. Een eeuwenoude kunstvorm waarbij er uitgesneden blokken hout worden gebruikt om printen te bedrukken.

Hierbij worden meerdere blokken hout, met verschillende kleuren inkt gebruikt op één print om de laagjes te stapelen en zo de print samen te stellen. Op deze prints worden vaak Japanse legendes weergegeven met allerhande magische en mythische wezens, krachtige helden, en natuurlijk ook voldoende angstaanjagende monsters of andere verschijningen.

Maar wat je ook zag op deze prints, waren mensen in kostuums! Al in het begin van de 19e eeuw zie je diverse Ukiyo-E prints waarbij mensen zich verkleden als legendarische wezens (yokai), beroemde acteurs uit die tijd, en meer.

Man in Octopus kostuum. Deel van de Ukiyo-E print: Toto meisho Takanawa nijuroku ya machi yugyo no zu (Amusements While Waiting for the Moon on the Night of the Twenty-sixth in Takanawa, a Famous Place in the Eastern Capital) Kanagawa Prefectural Museum of History Archives
Man in Octopus kostuum. Deel van de Ukiyo-E print: Toto meisho Takanawa nijuroku ya machi yugyo no zu (Amusements While Waiting for the Moon on the Night of the Twenty-sixth in Takanawa, a Famous Place in the Eastern Capital) Kanagawa Prefectural Museum of History Archives


Nerimono Kostuums

Dit laatste was zelfs zo populair dat het een speciale naam kreeg: Nerimono. Een afgeleidde van Naniwa Shinmanouchi nerimono, ofwel: Costume parade in Shimanouchi, Nerimono was een vorm van verkleden waarbij normale mensen een kostuum probeerden te vinden dat leek op de outfits van beroemde acteurs. In die tijd waren vormen van theater zoals Noh erg geliefd. Hierbij droegen de acteurs vaak opvallende kimono, met unieke prints of kleuren. Vaak ontstonden er hierbij ook kenmerkende patronen of symbolen die alleen één bepaalde acteur droeg. Het was dan ook makkelijk om iemand te herkennen aan het type kimono dat hij of zij droeg. En dus ook makkelijk na te maken met een eigen kimono.

Daarbij was het dan gebruikelijk dat – als iemand in nerimono gekleed was – en ander naar die persoon “shomou” kon roepen. Waarop de persoon dan een stukje tekst moest opnoemen dat de acteur speelde. Of op een andere manier de originele acteur moest nadoen.

Met name de voornoemde kostuumparade in Shimanouchi (Osaka) was een grootste aangelegenheid waarbij nerimono centraal stond. Hierbij deden ook veel bekende acteurs, geisha, en andere lokale beroemdheden mee door andere op de hak te zetten. Of met een flinke hoeveelheid zelfspot zichzelf een beetje te kakken zetten.

Nog meer inspiratie uit Ukiyo-E

Maar ook vandaag de dag zie je deze vorm van verkleden nog enigszins terugkomen. De Costume Parades an sich worden niet meer gehouden zoals ze afgebeeld werden op de Ukiyo-E. Maar tegenwoordig zie je wel dat mensen weer naar Ukiyo-E grijpen voor inspiratie voor hun kostuums. Hierbij wordt meestal gekozen voor het afbeelden van bekende wezens of scenario’s. Maar ook beroemde afbeeldingen van acteurs of nerimono worden dus weer gekozen.

Dit type kostuum zul je echter niet zo snel terugvinden op de Shibuya Crossing feestjes. Daar gaat men toch vaker gewoon voor lekker goedkoop en makkelijk. Maar bovenal grappig, sexy, of juist op-en-top bloederig. De meer traditionele variant dragen mensen met name tijdens Halloween Parades..

Dus ben jij nog op zoek naar een goed kostuum voor je volgende verkleed- of Halloweenfeestje? Laat je dan ook inspireren door neirmono en Ukiyo-E!

Dit artikel – Nerimono: Ukiyo-e verkleedpartijen voor Halloween – verscheen voor het eerst op 16 oktober 2020 en is voor het laatst geüpdatet op 16 november 2022.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie