Niet te missen films tijdens het Camera Japan Film Festival 2021!

Gelukkig mogen we dit jaar weer in volle glorie gaan genieten van het Camera Japan Film Festival 2021! Verspreid over meerdere dagen kunnen we in Rotterdam en Amsterdam weer tientallen Japans films gaan bewonderen. Dat niet alleen, zoals altijd gaat het festival ook gepaard met diverse tentoonstellingen, interessante lezingen, en workshops. Er valt dan ook weer genoeg te beleven, maar welke films mag je volgens ons nou echt niet missen?

Georama Boy, Panorama Girl

Haruko ontmoet Kenichi terwijl hij op een brug ligt, vlak nadat hij een pak slaag kreeg én net vroegtijdig stopte met de middelbare school. Zij is meteen verliefd en denkt dat hij haar toekomst is, maar hij is veel meer geïnteresseerd in Mayumi, de vrouw waarvoor hij in elkaar geslagen werd. Speelse, vrolijke en a-typische tienerromance, die blijft verrassen. Gebaseerd op de gelijknamige manga van Kyoko Okazaki.

Georama Boy, Panorama Girl is in Rotterdam te zien op vrijdag 24 september om 14:15, en op zondag 26 september om 17:00. In Amsterdam draait deze op zaterdag 2 oktober om 12::30.

It’s a Summer Film!

Barefoot zit op de middelbare school en houdt zo van samoeraifilms dat ze er zelf eentje wil maken, samen met haar vrienden Kickboard en Blue Hawaii. Dan ontmoet ze Rintaro, die geknipt is voor de rol van samoerai in haar film. Ze besluiten om de film te maken. Maar tijdens de productie komt Barefoot erachter dat Rintaro uit de toekomst komt. Een relaxte, lichtvoetige komedie, waar de liefde voor cinema vanaf straalt.

It’s A Summer Film is te zien in Rotterdam op donderdag 23 september om 16:45 en vrijdag 24 september om 13:00. In Amsterdam draait deze op zondag 26 september om 19:15.

Jun Kasai Crazy Monkey

Een bikkelharde blik op het werk van worstelaar KASAI Jun, ook bekend als Crazy Monkey. Die voornamelijk participeert in zogenaamde death matches, een brute vorm van worstelen die draait om lichamelijk letsel. In pijnlijk en bloederig archiefmateriaal zien we Jun Kasai op het hoogtepunt van zijn kunnen, terwijl hedendaagse interviews de tol benadrukken van Kasai’s levensstijl. Soms grappig en ontroerend, soms snoeihard en bitterzoet, maar altijd een interessante kijk op een veelal onbekende subcultuur.

Jun Kasai Crazy Monkey is alleen te zien in Rotterdam op zaterdag 25 september om 10:00 en zondag 26 september 20:00.

.

Angry Rice Wives

Augustus 1918. Terwijl hun mannen ver weg op zee zijn om vis te vangen, kunnen de vrouwen in een kustdorp hun gezinnen niet meer voeden vanwege de hoge prijzen voor rijst. Als de prijzen blijven stijgen, besluiten meerdere vrouwen uit het dorp dat dit niet langer zo kan en beginnen ze de beruchte rijstrellen, die zich door het hele land verspreiden. Een opzwepend, vermakelijk en bij vlagen zeer komisch historisch drama, van de regisseur van de Samurai Hustle filmreeks.

Bij de openingsavond van het festival op donderdag 23 september om 19:00 wordt Angry Rice Wives voorafgegaan door het taiko- en dansoptreden Tsunagari. Verder is de film nog te zien op zaterdag 25 september om 12:15 en zondag 26 september om 10:15 in Rotterdam. En in Amsterdam op zaterdag 2 oktober om 16:30.

461 Days of Bento: A Promise Between Father and Son

Kazuki is net gescheiden en woont samen met zijn enige zoon Koki. Nadat Koki zakt voor zijn toelatingstest voor de middelbare school, maken ze een afspraak: Koki zal niet meer spijbelen en zijn best doen op school. In ruil daarvoor zal Kazuki de komende drie jaar elke dag zijn lunch voor hem bereiden. De met veel gevoel gemaakte bentoboxen versterken hun relatie in deze smakelijke speelfilm.

461 Days of Bento is drie keer te bewonderen in Rotterdam op: donderdag 23 september 13:30, zaterdag 25 september om 19:45, en zondag 26 september om 15:00. In Amsterdam draait deze alleen op vrijdag 1 oktober 19:00.

Love, Life, and Goldfish

Heb je altijd al een musical willen zien over een pretentieuze bankier, die belangrijke levenslessen leert door goudvissen te vangen en verliefd te worden op het meisje dat in de goudviswinkel werkt, die weer verliefd is op een andere man terwijl de bankier weer het doelwit is van een andere vrouw die op het eerste gezicht voor hem viel? Je zoektocht is voorbij! Gebaseerd op de gelijknamige manga.

Love, Life, and Goldfish is te zien in Rotterdam op donderdag 23 september om 22:15 en zaterdag 25 september om 22:15. In Amsterdam is deze te zien op donderdag 30 september om 14:45.

Ainu Mosir

Op Hokkaido (het noordelijkste eiland van Japan) gaat de inheemse Ainu tiener Kanto op zoek naar een spirituele connectie met zijn onlangs overleden vader. Tegelijkertijd zoekt hij naar een eigen identiteit: aan de ene kant wil hij de tradities van zijn voorvaderen in stand houden, waaronder een controversieel ritueel, en aan de andere kant voelt hij zich aangetrokken door moderne volwassenheid. Een aangenaam, gelaagd coming-of-age drama dat ook dienst doet als portret van de Ainu gemeenschap, die evenzeer verscheurd wordt door de strijd tussen traditie en moderniteit.

Ainu Mosir is te zien in Rotterdam op donderdag 23 september om 22:00 en vrijdag 24 september om 17:30. In Amsterdam draait deze op vrijdag 1 oktober om 17:00.

The Deer King

Een krijger probeert zijn thuisland te verdedigen tegen een groot rijk, maar wordt uiteindelijk gevangengenomen en tot slaaf gemaakt in een zoutmijn. Bloeddorstige berghonden die een mysterieuze ziekte verspreiden vallen de mijn aan. De krijger kan ontsnappen, samen met een jong meisje, terwijl een dokter naarstig op zoek gaat naar een genezing van de mysterieuze ziekte. Een mooi, spectaculair middeleeuws fantasy epos met prachtige animatie, met als co-regisseur ANDO Masashi, die eerder animator was voor Paprika, Spirited Away en Your Name.

The Deer King is drie keer te bewonderen in Rotterdam op: vrijdag 24 september om 19:30, zaterdag 25 september om 16:30 en zondag 26 september om 12:30. In Amsterdam heb je slechts één mogelijkheid op zondag 3 oktober om 17:00.

Wife of a Spy

In de recentste film van KUROSAWA Kiyoshi ontdekt een handelaar een verschrikkelijk Japans staatsgeheim in Mantsjoerije, vlak voordat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Zijn vrouw blijft in hem geloven, terwijl hij koste wat kost probeert om wat hij zag kenbaar te maken aan de wereld, wat haar veel problemen oplevert. Een elegante, spannende en smaakvolle spionagethriller. Winnaar van de Zilveren Leeuw op het filmfestival van Venetië.

Wife of a Spy is te zien in Rotterdam donderdag 23 september om 16:00 en zondag 26 September om 19:30. In Amsterdam op zondag 3 oktober 19:30.

Ora, Ora Be Goin’ Alone

De 75-jarige Momoko is opeens alleen, na de plotselinge dood van haar man. Nu vult ze haar dagen met het lenen van boeken uit de bibliotheek, en maakt aantekeningen in haar notitieboekje over de hele 4,6 miljard jaren aan geschiedenis van de Aarde. Totdat op een dag haar innerlijke stem wordt belichaamd door drie verschijningen, die haar met een vleugje jazz doen denken aan haar jeugd. Een hartverwarmende reflectie op eenzaamheid waarin het verleden, het heden, het persoonlijke en het globale mooi samensmelten.

Ora, Ora Be Goin’ Alone draait in Rotterdam op donderdag 23 september om 12:00, vrijdag 24 september om 19:30, en zaterdag 25 september om 14:30. In Amsterdam draait deze eenmaal op donderdag 30 september om 18:45.

BOUND

Japanse bondage wordt nog altijd vooral geassocieerd met het beeld van een man die een vrouw vastbindt, maar recentelijk binden vrouwen ook andere vrouwen vast. Bij Shibari, zoals het in het Japans heet, is het touw slechts een middel. Een middel dat vrouwen gebruiken om kunst te creëren, om te genezen en te communiceren. Een middel om zichzelf mee uit te drukken. In deze fascinerende documentaire worden de oorsprong van de kunstvorm en de motivaties van de deelneemsters uitgelicht.

BOUND wordt op zaterdag 25 september om 22:00 voorafgegaan door een live Japanse bondage demonstratie. Ook in Amsterdam is deze film te bewonderen, maar dan zonder optreden, op zondag 26 september om 22:15

Eervolle vermeldingen

Er zijn echter nog tal van bijzondere films te bezichtigen, met voor vrijwel alle genres in elk geval één vertegenwoordigende film. Zo kunnen horror liefhebbers hun lol nog op met The Ghost Cat and the Mysterious Shamisen (een klassieker uit 1938!), vind je in Junk Head een bijzondere stop-motion film, en kun je ook nog genieten van de romantische, tragikomedie The Real Thing. Ook is er natuurlijk geen Japans film festival compleet zonder een toffe yakuza film! Dit keer kun je hiervoor o.a. terecht bij de klassieker Tattooed Life. Kortom: er valt weer meer dan genoeg te bewonderen op het Camera Japan Film Festival 2021!

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie