9+ Niet Te Missen Podcasts Over Japan

Podcasts zijn populairder en toegankelijker dan ooit. En waar wij voorheen maar weinig luisterden naar podcasts zijn we het afgelopen jaar helemaal omgeslagen. Met name het aanbod interessante podcasts over Japan is steeds groter geworden. En daar luisteren we met veel enthousiasme naar. Elke podcast brengt weer unieke nieuwe aspecten en visies met zich mee, en laat weer andere kanten van Japan zien. Daarom delen we dan ook graag deze niet te missen podcasts over Japan met je!

Al deze podcasts zijn te vinden via Spotify, en de meeste zijn ook beschikbaar via andere platformen zoals Apple Podcast, Google Podcast, en in sommige gevallen ook op YouTube.

Abroad in Japan

Mogelijk de meest bekende Japan podcast op dit moment is de podcast van het gelijknamige YouTube kanaal ‘Abroad in Japan‘. Gehost door de Britse Chris Broad en Pete Donaldson passeren allerhande onderwerpen rondom Japan en de Japanse cultuur de revue. Grotendeels vanuit perspectief van Chris, die al enkele jaren in Japan woont. Ondersteund door de hilariteit van Pete, en zijn ervaringen met reizen door Japan. Bomvol heerlijke Britse humor, heel veel sarcasme, en een brede range aan onderwerpen mag je als Japan liefhebber deze podcast niet missen.

Deep Dive (from The Japan Times)

Deep Dive is de officiële podcast van The Japan Times, beter bekend als de grootste en oudste, Engelstalige krant voor Japans nieuws. De podcast behandelt actualiteiten en andere relevante informatie en onderwerpen in hun ‘deep dives’. De ene aflevering is wat sterker dan de andere, afhankelijk van wat er op dat moment speelt. Maar over het algemeen een fantastische podcasts. Ondersteund door sterke journalistiek.

Got Faded Japan

Got Faded Japan is misschien wel de oudste Japan Podcast van allemaal. Al meer dan 10 (!) jaar delen Johnny en Tom hun verhalen over leven in Japan. Vaak met een flinke borrel of twee achter de kiezen, praten ze over Japanse evenementen, muziek, en de Japanse subcultuur. Misschien niet direct onze favoriete podcast op de lijst, maar absoluut vermakelijk!

History of Japan

Voor de geschiedenis fanaten mag “History of Japan‘ echt niet overgeslagen worden. Deze podcast gaat – zoals de naam al doet vermoeden – de diepte in als het aankomt op de geschiedenis van Japan. Hierbij licht er een grote focus op het belichten van specifieke evenementen en gebeurtenissen. Ontzettend interessante afleveringen voor iedereen die meer te weten wil komen over de geschiedenis van Japan.

Japan 2.0

Japan 2.0 is ook een favoriet, puur omdat er eigenlijk niet echt een touw is vast te knopen aan hun onderwerpen of focus. David en Matt praten gewoon over de dingen die ze interessant vinden aan Japan. Soms gaat dat over konbini, dan een film review over Tanpopo, en de volgende podcast gaat het weer over hun avonturen met fietsen in Japan. Af en toe is er wel wat twijfel over hun daadwerkelijke kennis- en verdiepingsniveau, ondanks dat ze in Japan wonen, maar over het algemeen is het gewoon een fijne, luchtige podcast om te volgen.

Japan Eats

Japan Eats laat de luisteraars kennis maken met de uitgebreide eetcultuur van Japan en de geschiedenis van haar keuken. Akiko Katayama, een Japanse, in New York gevestigde voedselschrijver en directeur van de New York Japanese Culinary Academy, vertelt van alles over de echte Japanse eet- en eetcultuur. Daarnaast schuiven er regelmatig interessante gasten aan voor uitgebreide interviews.

Eerlijk is eerlijk, de interview vaardigheden van Akiko Katayama zijn niet altijd optimaal. Ze richt zich vaak op het afwerken van haar vragenlijstje. Maar dat neemt niet weg dat de uiteindelijke interviews bomvol interessante weetjes en feiten zitten.

Op zoek naar nog meer leuke podcasts over Japans eten? Lees dan snel verder op Proef Japan voor een overzicht van de leukste podcasts voor liefhebbers van de Japanse keuken.

Sightseeing Japan

Sightseeing Japan is met name in deze tijden perfect, want je wordt meegenomen op een digitale audiotour langs enkele van de meest interessante bestemmingen in Japan. Hierbij vertellen ze niet alleen over bijzondere locatie en trekpleisters maar komen er her en der ook stukjes cultuur en geschiedenis voorbij. Lokale specialiteiten, bijzondere vieringen, en meer passeren allemaal de revue in hun podcasts. Een fantastische serie om te volgen om inspiratie op te doen voor je volgende reis naar Japan.

Trash Taste

Trash Taste is de podcast van een drietal bekende YouTubers; Joey a.k.a. the The Anime Man, Garnt a.k.a. Gigguk, en Connor a.k.a. Cdawgva. Alledrie bekend vanwege hun talloze video’s over de Japanse popcultuur, en met name anime, manga, en gaming. Hun podcast gaat over al deze onderwerpen en meer. Alledrie wonen ze inmiddels in Japan en ze delen hun ervaringen en meningen over alles van kerst in Japan, tot hentai. En gaan daarnaast op toffe avonturen buiten de studio, waarbij ze leren driften en meer. Al met al een super gevarieerde podcast.

In tegenstelling tot een aantal van de hierboven genoemde podcasts een stuk minder serieus. Met veel meer (gecontroleerde) chaos. Het zal met name de otaku onder ons het meeste aanspreken. Een heerlijke podcasts die geen enkele anime fan mag missen.

Uncanny Japan

Uncanny Japan dragen wij ook een zeer warm hart toe. Met name vanwege de unieke onderwerpen die er telkens aan bod komen. De host, Thersa Matsuura neemt ons elke aflevering mee naar een uniek stukje Japanse cultuur, met een grote focus op folklore. En een sterke verbondenheid met de Japanse taal. Vaak wel met een focus op de wat meer griezelige, mysterieuze en “uncanny” elementen uit de Japanse geschiedenis.

Nog meer Japanse Podcasts

Maar er zijn nog veel meer leuke podcasts over Japan. Zo luisteren we ook met regelmatig naar ‘Deep in Japan‘ (met een heerlijke introsong), ‘Ichimon Japan, ‘Japan Archives‘, en ‘KoreKare‘. Wil je overigens podcasts volgen in het Japans? Om de taal (beter) meester te worden? Beluister dan o.a. de podcasts van Tofugu, Learn Japanese Pod News in Slow Japanese, en Japanese Pod 101.

Het is net een beetje waar je naar op zoek bent, en uiteindelijk een kwestie van smaak. Want wellicht bevalt iemand’s stem of manier van spreken je simpelweg niet. Probeer dan ook her en der een aflevering te luisteren om te ontdekken wat je leuk vindt.

Dit artikel – 9+ Niet Te Missen Podcasts Over Japan – verscheen voor het eerst op 20 januari 2021 en is voor het laatst geüpdatet op 20 januari 2021.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie