Nijntje in Japan: De grootste concurrent van Hello Kitty!

Nijntje, wie kent haar niet! Het schattige, witte konijntje van Nederlandse makelij is al sinds 1955 een waar fenomeen. Want sinds Dick Bruna haar iconische ontwerp op papier heeft gezet is Nijntje ook wereldwijd beroemd geworden, maar dan onder de naam Miffy. Ook in Japan is Nijntje inmiddels een waar kawaii icoon en wordt ze een steeds grotere concurrent van haar kittige, Japanse tegenhanger: Hello Kitty!

Nijntje in Japan

Aan het begin van de jaren zestig werd Nijntje al op grote schaal gedistribueerd in Japan, met een breed scala aan merchandise met haar beeltenis. Na een nogal moeizame start groeide haar populariteit langzaam maar zeker door. En met succes! Inmiddels heeft Nijntje een lange en uitgebreide carrière achter de rug.

Er zijn naast boeken, speelgoed, knuffels en tal van andere sooren merchandise, ook anime series, videogames, musicals en YouTube kanalen verschenen met Nijntje in de hoofdrol.

Alsof dat nog niet genoeg is vind je in Japan ook diverse Nijntje winkels, Nijntje Café, Nijntje bakkerij en zelfs een speciale Nijntje bloemist!


Concurrent

Ze is door de jaren heen een ware rivaal geworden voor Hello Kitty. Dit schattige konijn is bedacht door het Japanse Sanrio in 1974 en is inmiddels ook wereldwijd bekend. Maar waar Hello Kitty vaak wordt gezien als een schattiger en meisjesachtiger personage, wordt Nijntje gezien als een avontuurlijker en onafhankelijker personage. Beiden zijn enorm geliefd als “kawaii” personages.

Nijntje vs. Cathy

De gelijkenis tussen Nijntje en Hello Kitty zal niemand ongemerkt gaan. Dick Bruna zelf heeft zich ook al meerdere keren niet al te positief uitgelaten over Hello Kitty, welke volgens hem gewoon een kopie van Nijntje’ is. Al is volgens sommige Hello Kitty juist een kopie van de Vlaamse kat, Musti.

Je zou dan ook denken dat de rechtzaak die Mercis BV, die vertegenwoordiging van Dick Bruna, in 2010 heeft aangespannen tegen Sanrio (de bedenkers van Hello Kitty) ook om Hello Kitty zou gaan. Maar nee, in dit geval ging het om Hello Kitty’s gezelschap, het konijn Cathy. Volgens Mercis BV leek het konijnvriendinnetje van Hello Kitty toch écht teveel op Nijntje. De rechtzaak sleepte voort tot 2011 met als gevolg dat Sanrio de wereldwijde productie van Cathy in 2011 heeft stilgelegd.


Japans product

Maar dat heeft allemaal niets afgedaan aan de populariteit van Nijntje in Japan. Sterker nog, mede door de gelijkenis van Nijntje met cultuuricoon Hello Kitty dachten een hoop Japanners in het begin dat Nijntje van Japanse afkomst is! Inmiddels is de Nederlandse afkomst van Nijntje allang geen geheim meer en draagt het voor een hoop Japanners juist bij aan het unieke en avontuurlijke character van Nijntje; het konijntje dat de hele wereld over reist! Toen Dick Bruna in 2017 overleed werd hij dan ook ruimschoots herdacht in de Japanse media.

Waarom is Nijntje zo populair in Japan?

De kracht van Nijntje’s aanhoudende populariteit heeft vooral met de algehele kawaii cutuur in Japan te maken. Waar hier al snel iets het stempel “kinderachtig” krijgt is dat in Japan wat minder snel aan de orde. Hierdoor zie je dat Nijntje onder een groter publiek populair is en blijft.

Daarbij is het design van zowel Hello Kitty als Nijntje wat ze onderscheidend maakt van een hoop andere personages. Beiden zijn ze simpel ontworpen characters op basis van witte dieren, met een dikke, zwarte omranding en natuurlijk hun kenmerkende “lege” gezichten. Juist door deze vrijwel emotieloze gezichtjes is het voor mensen makkelijk zelf invulling te geven aan de personages, emoties, en stemming van de characters. Het perfecte canvas om jezelf op te projecteren.

Hierdoor heb je minder het gevoel dat er een vaste persoonlijkheid of aesthetic bij hoort. Iets wat je bijvoorbeeld veel meer ziet bij andere Sanrio personages zoals Gudetama of Aggrestuko.

Toekomst

Uiteindelijk is het echter vooral een kwestie van goede marketing, beschikbaarheid, consistentie en vernieuwing. Want ondanks dat de basis van Nijntje onveranderd is gebleven wordt ze telkens op nieuwe manieren uitgevonden en ingezet in tal van media en in tal van variaties. De rivaliteit tussen en Nijntje en Hello Kitty zal de komende jaren vast nog onverminderd door gaan!

Bronnen: 1, 2, 3.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie