Deel van het Iemitsu Mausoleum in Nikko.

Nikko: Cultuur, Natuur En Ontspanning (reisverslag)

Nikko is een bijzondere plek in Japan die onder westerse toeristen vaak wordt overgeslagen of simpelweg niet bekend is. Onder de Japanners zelf is het echter een zeer geliefde toeristenstrekpleister en trekt het kleine dorpje jaarlijks tienduizenden bezoekers.

Niet alleen is Nikko – dat overigens hoog in de bergen ligt – bekend om de onsen (heet water baden) die je er tegen komt. Maar vooral om de vele tempels en schrijnen die je er vindt. En allen onderdeel zijn van de Nikko World Heritage Site. Ofwel, de Werelderfgoedlijst.

watermerk-2890

Er is dan ook meer dan genoeg te zien! Met slechts 2,5 uur vanaf Tokyo is het dorp Nikko hartstikke goed te bereiken en worden er dan ook vaak dagtripjes geregeld voor een bezoek aan deze regio. Wil je echter de volledige beleving meemaken dan zul je toch al snel twee dagen ervoor uit moeten trekken. Al het moois dat Nikko te bieden heeft is namelijk moeilijk in één dag goed te bekijken.

Met de trein

Mocht je met de trein gaan let dan wel op dat je twee opties hebt. Je hebt namelijk de Shinkansen die je met één overstap en in zo’n 100 minuten naar Nikko brengt (ongeveer €50,-) of je kunt voor een rit kiezen van 126 minuten, drie keer overstappen, en slechts €25. Het grootste voordeel van dit laatste alternatief is niet alleen de prijs, maar ook nog eens dat je de kans krijgt bijzondere stations te bezoeken en van hele mooie uitzichten te genieten!

watermerk-2831Toshogu Schrijn

Buiten de mooie omgeving is het niet zo vreemd dat deze plaats een plek op de lijst heeft veroverd. Want er staan enkele zeer unieke bouwwerken waarvan de Toshugu Schrijn toch echt wel de bekendste is en meest geliefde is.

Deze tempel werd in 1616 gebouwd ter nagedachtenis van Tokugawa Ieyasu, de stichter van het Tokugawa shogunaat (ofwel, een krachtige krijgersfamilie die “heerste” over een bepaald gebied). Ruim 20 jaar later werd de tempel echter pas volledig voltooid door de kleinzoon van Tokugawa.

Waar de architectuur in Japan over het algemeen redelijk strak, rechtlijnig en niet super kleurrijk is, werd voor de Toshugu Schrijn echt alles uit de kost gehaald en vind je waar je maar kijkt de meest uitvoerige details en schitterende kleuren.

Allerlei dieren, mensen, taferelen, en mythische wezens zijn uit de mooiste houtsoorten gesneden en met de grootste zorgvuldigheid geverfd en gedecoreerd. In die zin is de schrijn dan ook echt een bijzondere en aparte vertoning in Japan. Eén van de redenen waarom dit dan ook zo’n populaire plek is.

watermerk-2982
watermerk-3023
watermerk-2984
watermerk-3278
watermerk-3001

Het heeft een aantal beroemde trekpleisters en iconische decoraties waaronder de “hear no evil, see no evil, speak no evil” aapjes, een sleeping cat, en een houtsnede van Sozonozo Elephants (mysterieuze, mythische olifanten). Ook de muur van tonnen saké en andere offeringen zijn mooi om te zien.

Schoenen uit

De drakenkamer (alleen toegankelijk met het duurdere ticket) is ook absoluut een bezoek waard. Deze kamer heeft een bijzondere echo met spirituele betekenis en daarom erg belangrijk voor een hoop mensen. Houdt er echter wel rekening mee dat wanneer je de binnenste kamers wilt bezoeken je je schoenen uit zult moeten trekken.

watermerk-2992

Houdt er bij een bezoek echter wel rekening mee dat je je portemonnee zult moeten trekken! Je kunt kiezen voor een goedkoop kaartje waarbij je alleen de binnenplaats op mag, of voor 1300 yen het volledige toegangsbewijs kopen waardoor je overal naar binnen mag.

Wil je geld besparen laat je dan niet verleiden door de hype rondom sleeping cat, dat is letterlijk maar een uit hout gesneden detail (erg schattig, maar voegt weinig toe).

Nog meer bijzonders

De Toshugu Schrijn is echter niet de enige trekpleister, verre van! Zo heb je er nog de Futarasan Schrijn, de Tamozawa Imperial Villa, het Iemitsu Mausoleum die soms ook wel Taiyuinbyo wordt genoemd, en de belangrijkste tempel van het gebied: de Rinnoji Tempel.

De Rinnoji Tempel is niet alleen een indrukwekkend gebouw maar bevat ook enkele bijzondere schatten van historische waarde waaronder drie grote beelden van Amida, Senju-Kannon, en Bato-Kannon. Deze drie kami zouden de boeddhistische manifestaties zijn van de drie berg kami die zich zouden op houden in de Futarasan Schrijn. Jammer genoeg is het gehele complex nog tot 2021 in renovatie en wordt het geheel bedekt door een constructie werk. Weliswaar met een afbeelding van de tempel maar dat is toch echt niet hetzelfde.

Iemitsu Mausoleum

Gelukkig zijn er nog meer dan genoeg andere plekken om er tot die tijd te bewonderen waaronder dus ook het Iemitsu Mausoleum, wat persoonlijk mijn favoriet is. Het complex ligt wat verder achteraan gelegen en is over het algemeen minder druk bezocht dan de andere schrijnen en tempels. Daarnaast is deze tempel ook nog eens goedkoper met slechts 550 yen entree. Iets dat ik echt niet snap want alleen al wanneer je aankomt lopen raak je erg onder de indruk van het enorme bouwwerk en de enorme hoeveelheid details.

watermerk-3224
watermerk-3277

Dit gevoel wordt er ook zeker niet minder op wanneer je door de poort loopt en op het binnenplein terecht komt. Via het pad dat je volgt kom je vervolgens bij nog een klein verborgen plekje uit: de laatste rustplaats van Iemitsu zelf. Ook deze plek is weer uitzonderlijk gedecoreerd en geeft de indruk dat deze Iemetsu Tokugawa, net als zijn grootvader, veel aanzien genoot.

Natuurschoon in Nikko

Zijn tempels niet helemaal jouw ding maar ben je gek op natuur en bijzondere landschappen? Ook dan heeft Nikko veel te bieden met een grote botanische tuin, bijzondere wandelroute langs de Kanmangafuchi Abyss en kun je, als je de bus pakt naar de nabijgelegen Kegon Waterval en het Chuzenji meer gaan. De Kegon waterval wordt gezien als één van de drie mooiste in heel Japan en kan gratis bezocht worden (tenzij je naar het laagste uitkijkplatform wil dan betaal je 550yen).

Houd hierbij wel even rekening met het weer een de jaargetijden. Wij (ik + partner) wilden tijdens onze reis begin april deze plek perse bezoeken. Zo gezegd zo gedaan. En dus stapten wij gekleed met zomerjasje en schoenen de bus in om naar de Kego Waterval te gaan. Het was immers rond de 20 graden en prima vertoeven.

We hadden er alleen totaal niet bij stil gestaan dat, hoe hoger je komt, des te kouder het wordt. Wanneer je dan vervolgens de berg op gaat en steeds meer sneeuw ziet liggen moet je dan toch wel even slikken. Gelukkig bleef het de gehele tijd prima vol te houden en kon zelfs een heuse sneeuwstorm de pret niet drukken (al waren we blij dat we ergens een warme drank konden halen).

watermerk-3409
watermerk-3346
watermerk-3380

Eenmaal weer terug in het hotel konden we ons dan ook des te lekker even laten opwarmen met een bezoek aan de onsen van het hotel, een warme maaltijd, en s’avonds onder de dekens samen lekker “traditioneel” nog wat anime te kijken. Alvorens de volgende dag naar onze volgende bestemming te gaan!

Let op de toeristenseizoenen!

Houdt echter wel goed rekening met de seizoenen. Waar wij tijdens ons verblijf achter kwamen was namelijk dat “het seizoen” nog niet echt was begonnen. Dit hield in dat restaurants en eigenlijk alles uiterlijk rond een uur of 6/7 in de avond al dicht ging. Beetje lastig als je om half 8 terug komt en dan nog denkt ergens wat te kunnen eten.

Gelukkig hadden wij een heel fijn hotel (met eigen onsen) met een noodle vendingmachine (hoe kan het ook anders) op de gang en hadden we gelukkig nog allerlei lekkers over van de trein reis naar Nikko. Ga je echter in het juiste seizoen (kijk hier) dan is alles wel gewoon langere tijd open en maak je ook nog eens kans om allerlei toffe festivals en evenementen bij te wonen! Zeker in Augustus, September en December zijn er vele evenementen in Nikko.

Dit artikel – Nikko: Cultuur, Natuur En Ontspanning (reisverslag) – verscheen voor het eerst op 15 oktober 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 15 oktober 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie