NInja Day Japan. Afbeelding via Kotaku.

Officiële Ninja Day in Japan!

In het land van de ninja is het niet zo gek om te bedenken dat er een speciale dag is voor deze legendarische assasins! Tegenwoordig zijn de ninja’s dan wel niet actief meer, sinds enkele jaren kun je ze op 2 en 22 februari weer overal zien verschijnen want dan is het de officiële Ninja Dag!

Waarom 2 en/of 22 februari? Is er een soms een grote historische ninja gebeurtenis gerelateerd aan deze dag? Nou, nee. Het is eigenlijk heel simpel. De manier waarop je “2” uitspreekt (“ni”) komt precies overeen met het begin van “ninja”, en aangezien 22 februari 2/22 is, was de link snel gelegd!

Geen nationale feestdag

Het is jammer genoeg geen nationale feestdag maar dat neemt niet weg dat de mensen er niks mee doen. In het bijzonder doen de steden Iga en Koka erg hun best voor Ninja Day. Niet zo gek, want vroeger waren dit de woonplaatsen van een tweetal zeer sterke en beroemde Ninja families.

Zo zie je daar overal decoratie en banners staan, worden er (origami) ninja sterren – ofwel shuriken, gemaakt en uitgedeeld – en gaat het personeel van het gemeentehuis in Koka zelfs een week lang verkleed als ninja aan het werk!

Medewerkers van het lokale Toerisme Bureau (soort VVV-kantoor) in Koka delen zelfgemaakte shurikens uit aan bezoekers en hebben een speciaal programma met Ninja gerelateerde activiteiten, waaronder een bezoek aan Koka’s beroemde Ninja Kasteel: Minakuchi Castle.

Ninja Day activiteiten

Niet alleen in Iga en Koka zijn er speciale ninja activiteiten, door heel Japan worden op diverse plekken (grote en kleine) events georganiseerd! Er is zelfs een geheel Engelstalige website met een compleet overzicht van alle Ninja Day activiteiten.

Zo kun je in Osaka getrainde ninja fans in actie zien en mee trainen, kun je in Nagasaki zelf leren hoe je met shuriken moet gooien, en in Hakone kun je proberen door het beruchte Hakone Checkpoint te komen zonder gesnapt te worden!

Liever alleen toe kijken? Dan is Kyoto de plek om te zijn! Daar worden namelijk de Ninja Performance Championships gehouden.

Ninja Dag meevieren

Wil jij Ninja Dag ook meevieren? Dan zul je wat creatief moeten zijn. In Nederland is er namelijk geen alternatief voor. Maar je kunt natuurlijk wel je eigen ninja moves in de tuin of lokale sportzaal oefenen. Of kijk een spannende ninja film, of begin aan een tof ninja DIY project of cosplay!

Dit artikel – Officiële Ninja Day in Japan! – verscheen voor het eerst op 2 februari 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 2 februari 2022.

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie