Nintendo Switch logo.

Nintendo Switch: Wordt dit de ultieme comeback van Nintendo?

Vanmorgen werd ik wakker met een handjevol berichten in mijn Whatsapp inbox. Dat is niet een ongebruikelijk fenomeen, maar kijkend in de chatgroep van mijn vrienden zag ik waarom: NINTENDO NX ONTHULLING OM 16:00 UUR! #HYPE!!!

Eindelijk zou er verlossing komen aan de enorme geruchtenregen omtrent de Nintendo NX. Dus met moeite de middag doorkomend zat ook ik met smart te wachten tot het 4 uur was. En toen het eindelijk 4 uur werd zag ik de volgende trailer voorbij schuiven:

Wat is de Nintendo Switch?

De Nintendo Switch is het nieuwe speeltje van Nintendo dat de opvolger wordt van de WiiU, en is de eerste console van de 9e generatie consoles. De trailer maakt gelijk duidelijk waarom de Switch anders in dan de Playstation 4 Pro en Xbox One S: Je kan hem overal mee naartoe nemen en verder spelen waar je maar wilt!

De console bestaat als het ware uit twee onderdelen: het dockingsysteem en het scherm waaraan je controller-onderdelen aan kunt vastklikken. Als je het scherm in het docking systeem zet kan je op TV spelen met een normale controller, maar mocht je deur uit moeten kan je de controller-onderdelen loshalen en aan het scherm vastklikken. Als je dan het scherm uit het dockingsysteem haalt kan je op het scherm verder met spelen, waar je ook heen gaat!

Naast de onthulling van de naam en de console zagen we in de trailer nog een glimp van een aantal andere dingen, zoals een nieuwe Mario titel, The Elder Scrolls V: Skyrim en King Boo in Mario Kart 8, en nieuwe haarstijlen voor de Inklings in Splatoon (of misschien stiekem een Splatoon 2.0?); allemaal draaiende op de Nintendo Switch. Het is dus aannemelijk dat er WiiU games zullen naar de Nintendo Switch worden gebracht (met hopelijk her en der wat toevoegingen), om de launchtitel lineup wat te spekken.

Groot aanbod aan games

Na de trailer deed Nintendo nog een onthulling en deelde hardwarefabrikant NVIDIA mee meegewerkt te hebben aan de Nintendo Switch. Ten eerste heeft de Nintendo Switch een flink aantal third parties achter zich die software maken (of het van plan zijn) voor de Nintendo Switch.

Een enorme opluchting voor velen die bang waren dat deze console net zo’n beperkt aanbod aan games zo hebben als de WiiU. Gezien de lijst lijkt dit echter niet het geval!

infographic_header_source_v2-en1

NVIDIA deelde verder mee dat de Nintendo Switch gebruik maakt van een Tegra processor speciaal ontworpen voor de Nintendo Switch, geoptimaliseerd voor de manier waarop gamen op de Switch werkt. Deze werkt met eenzelfde architectuur als die van de sterkste grafische kaarten die in gaming computers veel gebruikt worden.

Dit betekent niet gelijk dat de Switch een powerhouse van een console gaat zijn, maar wel dat er goed is nagedacht over de algehele manier waarop de Switch gaat werken, zodat alles vloeiend verloopt. Precieze specificaties zijn nog niet bekend, maar dit geeft al goede hoop.

nintendo_switch_6

Mijn eerste indruk was niet zo zeer hype maar meer een praktische vraag: is het wel handig om hem zo in je tas te doen en in de trein er mee verder te spelen? Ik bedoel, stel je voor dat je je tas vergeet of hij gestolen wordt. Dan zit je met de helft van een apparaat waarmee je niets kan. Natuurlijk zal dat niet snel gebeuren, maar de Wet van Murphy ligt altijd op de loer.

Hybride console

Het idee zelf is wel tof, het maakt het eindelijk mogelijk consolegames ‘on the go’ bij je te hebben. Maar ook in huis is het erg praktisch- je hoeft niet je console meer te verslepen

Wat ook anders is, is dat Nintendo teruggaat naar haar console-roots en weer met cartridges gaat werken. Sinds de Nintendo 64 is er geen cartridge-based console meer geweest. Cartridges hebben een paar grote voordelen ten opzichte van CD’s: je kan er meer op kwijt en laadtijden zullen drastisch worden gereduceerd. Een Blu-ray CD kan maar ongeveer 32GB aan data bevatten, terwijl de gemiddelde SD-kaarten al makkelijk 64 GB kwijt kunnen. Bovendien raken cartridges minder snel beschadigd als CD’s.

Ook kenmerkend is dat de trailer zich erg focust op 1 bepaalde doelgroep: jongvolwassenen. In heel de trailer is geen kind of bejaarde te zien, het zijn alleen maar jongvolwassenen. Wil Nintendo hiermee zeggen dat de focus voor de Nintendo Switch niet langer bij kinderen zal liggen maar bij de twintigers? De tijd zal het leren.

Hoewel we nu ein-de-lijk meer weten over het mysterieuze “NX” project houdt Nintendo ons verder nog even flink in spanning, en zegt pas dichterbij maart 2017 als de Nintendo Switch in de winkel ligt verdere informatie te geven over de Nintendo Switch. Tot die tijd zullen we het met het uiterlijk, de naam, en verdere speculaties moeten doen.

Bronvermeldng: 1, 2

Sander
contact@sandervanderham.nl

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Geen reactie's

Geef een reactie