Nintendo’s culthit Earthbound op de Switch

Nintendo weet ons altijd te verblijden met de nieuwste games. Soms kan de constante stroom aan nieuwe releases overweldigend zijn en is het leuk zijn om terug te grijpen op wat oudere games! Wist je dat er een groot aanbod aan klassieke Nintendo games beschikbaar is via Nintendo Switch Online?

Vorig jaar bracht Nintendo de fan favoriete games Earthbound en Earthbound Beginnings uit voor Nintendo Switch Online. Weet je even niet wat je wilt spelen, maar ben je wel nieuwsgierig naar Earthbound? Check dan dit artikel over een van de meest bekende JRPG game aller tijden.

Gekke geschiedenis

De Earthbound games, of in Japan ”Mother” games genoemd, is een reeks Japanse Role-Playing Games (JRPG). Het eerste spel Mother debituurde in 1989 voor de NES. Het tweede spel in de reeks Mother 2, kreeg in 1995 een Amerikaanse release voor de SNES onder naam Earthbound.

Echter was het spel geen succes buiten Japan en kreeg de derde game Mother 3 geen Engelse lokalisatie. Later trok Earthbound een grote groep fans zowel binnen als buiten Japan en werd het spel door critici erkend als een van de beste JRPG games aller tijden. Het spel is zelfs zo populair dat het personage Ness een speelbaar karakter is in de bekende vechtspellen reeks Super Smash Bros en heeft hij zijn eigen Amiibo figuur. De invloed van Earthbound is ook terug te zien in andere populaire spellen zoals Undertale en vele anderen.

Gameplay

In Earthbound speel je als een jongen genaamd Ness. Midden in de nacht crasht er een meteoriet op een berg boven het dorp Ornett. Het is aan Ness en zijn vrienden om erachter te komen wat er aan de hand is. Je reist samen met je party door verschillende dorpen, steden en grotten, en vecht tegen gekke vijanden. Naast de gebruikelijke hit points (HP) bezitten de speelbare personages ook psychic points (PP) die de speler kan gebruiken tijdens gevechten.

Een interessante mechanic is dat je HP langzaam naar beneden rolt als je geraakt bent. Dit betekent dat je een personage ken helen of een vijand kan verslaan voordat de meter 0 raakt! Je kan dus nog steeds winnen zo lang je snel handelt.

Maar Earthbound gaat niet alleen over vechten. Het gaat ook om het verkennen van de uitgebreide wereld van het spel. Terwijl je van stad naar stad reist, kom je allerlei eigenaardige personages en bizarre situaties tegen.

Je kunt bijvoorbeeld een groep sekteleden tegenkomen die een buitenaards wezen proberen op te roepen, of je moet helpen de King Banana te halen. De wereld van het spel zit vol geheimen en verrassingen, en het is aan jou om ze allemaal te ontdekken!

Invloed

Maar wat is hetgeen wat Earthbound uniek maakt? Het spel heeft een lollige ondertoon en zet zichzelf af van traditionele RPG games door de setting in ”de echte wereld” te plaatsen. Ook zit de game vol voor humor, met tal van eigenzinnige personages, vreemde vijanden (waaronder bewuste stapels kots- en hippiecultisten) en verwijzingen naar iconische andere media.

Laat je echter niet voor de gek houden door de luchtige toon van het spel – Earthbound heeft een verrassend diepe en emotionele verhaallijn. Ness en zijn vrienden moeten hun eigen angsten en onzekerheden onder ogen zien terwijl ze het opnemen tegen de machtige buitenaardse Giygas. De climax van de game is een echt emotioneel moment dat je bijblijft lang nadat je je console hebt uitgezet.

Wellicht nog het belangrijkste is dat de game zichzelf niet te serieus neemt, maar dit alles zelfbewust en met fijne flair weet weg te zetten. Dit maakt het spel ondanks zijn leeftijd heel hedendaags en kun je er ook nu – bijna 30 jaar later nog van genieten.


Beginnen maar!

Enthousiast geworden? Vergeet dan niet dat je een Nintendo Switch Online abonnement moet aanschaffen om toegang te krijgen tot de bibliotheek met klassieke spellen. Dit kan makkelijk via de officiële website van Nintendo. Al ben je er om Earthbound voor het eerst te ontdekken of om te herspelen, wij wensen jou in ieder geval veel gameplezier!

Janine
janinekaa@hotmail.com

Janine is een Japan enthousiasteling die altijd op zoek is naar de nieuwste weetjes binnen het Japanse medialandschap. Graag deelt zij haar ideeën over anime, manga en games met de lezers. Verder is ze dol op J-fashion en alles wat kawaii is.

Geen reactie's

Geef een reactie