Blog header geld besparen in Japan. Foto via Pixabay.

Nog 7+ manieren om geld te besparen in Japan

We hebben al eens 10 tips om geld te besparen in Japan voor je op een rijtje gezet, maar nu zijn we terug met nog eens 10 handige manieren! Hiermee bespaar je in no-time tientallen euro’s waarmee de reis naar Japan weer wat minder duur wordt. Eerste tips gemist? Lees ze dan hier.

Bespaar op verblijf en vervoer

AirBnB

Hoewel je AirBnB zo duur kunt maken als je wilt kan het ook een goedkopere oplossing zijn dan een echt hotel, zeker wanneer je met wat meer mensen bent. Zo ligt het bedrag per nacht vaak veel lager maar heb je ook de optie om voor je eigen eten en drinken te zorgen.

Doe wat boodschapjes voor je ontbijt en wanneer je wilt kun je zelf ook je avondeten koken! Niet alleen kun je dan ervaren hoe het is om boodschappen te doen in een Japanse supermarkt maar kun je ook “authentiek” proberen te eten voor een prikkie!

En wil je nog extra korting? Gebruik dan onze referral link voor een paar tientjes extra korting op je eerste boeking!

Reis met de lokale trein

Hoewel de Shinkansen hét treinsymbool is van Japan is het niet de goedkoopste oplossing. Het is een perfecte manier om snel van A naar B te komen maar wil je goedkoper uit zijn dan moet je de lokale treinen pakken. Deze vergen wel wat meer uitzoek werk qua tijden, zijn kleiner, minder luxe, stoppen vaker, en rijden minder snel. Daarentegen zijn ze dus wel goedkoper én je ziet ook nog eens wat van de omgeving. Hoewel we hier dus net flink wat “minpunten” hebben genoemd hebben wij er toch een aantal keer bewust voor gekozen en daar absoluut geen spijt van gehad.

Kies de (nacht)bus

Nog goedkoper reizen dan met lokale treinen? Pak dan de bus! Dit is vaak de allertraagste manier van reizen maar heeft absoluut zo zijn eigen charme en is sowieso een budget-vriendelijke optie. Nog verder besparen? Reizen is vaak verloren tijd maar wat als je het vervoer kunt combineren met een overnachting? In Japan heb je veel (goedkope) nachtbussen waarmee je in één nacht grote afstanden kunt afleggen. Er zit geen bed in deze bussen en heel luxe zijn ze niet dus ben je een lichte/moeilijke slaper is dit wellicht geen beste optie voor je. Val jij echter overal zo in slaap? Dan kan dit juist een uitkomst zijn. Zo bespaar je jezelf een dure hotelovernachting, reis je goedkoop, en “verlies” je overdag ook geen tijd met reizen!

Toeristenpassen

Hoewel we in een vorige artikel al eens schreven over de vele gratis uitjes en toeristische trekpleisters die er zijn, moet je voor de meeste dingen betalen. Je kunt het echter goedkoper maken door goed te kijken naar lokale toeristenpassen. Deze heb je soms in combinatie met vervoer, soms los, en zijn er voor diverse soorten uitjes.

Denk hierbij een beetje aan een museumpas (al kun je niet overal gratis naar binnen en zorgt de pas af en toe alleen voor een korting). Op die manier kun je vaak ook weer een hoop geld besparen mits je van plan ben intensief bezig te zijn met het bezoeken van de diverse trekpleisters.

s_img14

Een van de meest bekende toeristenpassen is de Grutt (museum) Pass welke je hier vindt, daarnaast zijn ook de toeristenpassen van JR Rail populair. Deze zijn niet zozeer voor uitjes maar voor het vervoer. Ook als je een JR Rail Pass hebt kunnen deze de moeite waard zijn omdat ze vooral voor lokale treinen en aparte gebieden zijn zoals Shirakawa-Go.

Kortingsbonnen

Naast toeristenpassen en de Kinken Store bonnen (zie vorige artikel) heb je nog meer soorten kortingsbonnen! Je hebt verschillende vormen kortingsbonnen en hoewel we er al een aantal benoemd hebben zijn er nog meer plekken om goed in de gaten te houden wanneer je geld wilt besparen:

Tijdschriften

Deze is vooral bedoelt voor de mensen die wat langer in Japan zijn en/of de taal goed beheersen. In een hoop tijdschriften, brochures en flyers kun je kortingscodes vinden. Vooral degene die je vindt op stations en andere openbare plekken. Deze bevatten alles van kortingen op uitjes tot je boodschappen of telefoonrekening.

Kortingsrekken

Een alternatief voor toeristen zijn de draairekken met kleine papierenkaartjes waarop vaak, met name, restaurants en andere uitjes in de omgeving worden uitgelicht. Je vindt hier dan vaak kortingscodes voor bijvoorbeeld 25% op sukiyaki etc. Je kunt er hier zoveel van meenemen als je wilt dus hou je vooral niet in (naar alle redelijkheid natuurlijk).

Online

En hoe kunnen we het internet nou niet noemen? Ook online kun je allerhande deals vinden en dan met name op sites die veel doen met Japan reizen. Zij maken vaak handige afspraken met diverse partijen en bieden steeds wisselende acties aan. Denk bijvoorbeeld aan Japan Travel of Veltra. Zij hebben (op moment van schrijven) allebei een actie voor 2000Y korting op het Robot Restaurant in Shinjuku. Bespaart je toch weer zo’n €15/€20!

Consumer Tax / Belasting terug krijgen

In Japan betaalt men 10% belasting over alle consumenten goederen. Als toerist is het echter mogelijk om dit terug te krijgen! Persoonlijk vind ik het echter een heel gedoe en is het dan ook alleen waard bij grote aankopen. Sowieso is niet in alle winkels mogelijk en is het pas geldig vanaf 5000Y (ongeveer €40/€50) dus kan het niet voor elk klein dingetje.

tax

Er zijn een aantal stappen waar je goed op moet letten wanneer je de belasting terug wilt krijgen. Zo betaal je eerst alles helemaal, moet je vervolgens een speciaal formulier invullen (soms krijg zullen in de winkel bepaalde bonnetjes in je paspoort nieten), en krijg je het contant terug. Vervolgens moet je je aankopen de gehele reis in de originele tas laten zitten om aan te tonen dat je ze past gebruikt in land van herkomst. Niet handig dus als het in een grote doos zit die veel ruimte in je koffer in beslag neemt.

Toch kan het voor sommige aankopen echt de moeite waard zijn en kun je dus die 8% extra besparen! FYI: Houdt er echter wel weer rekening mee dat je bij aankomst in eigen land misschien weer importkosten e.d. moet betalen wanneer je veel gekocht hebt. De bonnetjes in je paspoort zijn hier onomstotelijk bewijs van dus geen gesjoemel mogelijk.

Ladies (en Men’s) Night in Bioscoop

Wellicht niet echt relevant voor de gemiddelde toerist maar mocht je zin hebben in een bioscoop bezoekje let dan goed op de dag dat je gaat! Zo hebben een hoop bioscopen speciale kortingsacties op bijvoorbeeld de eerste dag van de maand, en zijn ook Ladies (en soms Men’s) Night’s erg populair. Je krijgt dan korting op je kaartje en/of extraatjes zoals goodiebags, snacks, of drinken. Let wel dat de bioscoop in Japan sowieso al vrij duur is (ongeveer €20,- per kaartje) dus als je echt een budget hebt is het waarschijnlijk geen optie voor je.

Zoek kleine kraampjes op voor je fruit

Nog zoiets wat best duur is in Japan is fruit, zeker in de supermarkt betaal je vaak de hoofdprijs voor een appeltje. Ook een doosje druiven kan zo maar een euro of €10,- kosten en kan dus een dure aangelegenheid worden. In de steden zul je hier mee moeten leven maar wanneer je wat meer in de buitengebieden bent moet je goed in de gaten houden of je nergens kleine kraampjes zit of bakjes met fruit met een bord erbij. Vaak zijn dit kleine verkoopkraampjes (al dan niet bemand) waar je voor veel minder fruit kunt kopen.

Pocket wifi

Het allergoedkoopste is het om je gewoon je hele vakantie af te sluiten van het internet, of waar mogelijk alleen gebruik te maken van een openbare wi-fi verbinding als die toevallig aanwezig is. Maar ben je stiekem toch een beetje internet verslaafd en wil je bereikbaar blijven of alles willen delen wat je tegenkomt? Denk dan eens aan een pocket-wifi. Hierdoor hoef je niet moeilijk te doen met prepaid simkaarten en inschrijfformulieren of juist mega dure internetbundels van je telefoonprovider.

Pocket wifi an sich is niet heel erg goedkoop maar, wanneer je hem deelt met anderen gaan de kosten p.p. hard omlaag. Afhankelijk van je pocket wifi kun je er met minimaal 4 mensen gebruik van maken. Zo kom je al uit op maar €2/€3 per dag voor onbeperkt internet. Meer weten over pocket wifi en hoe je korting kunt krijgen bij Ninja Wifi? Lees dan hier verder.

Jouw besparingstips?

Hopelijk heb je iets aan deze tips en kun je zo weer wat extra geld besparen! Heb jij nou ook nog goede tips om te delen met ons en de andere lezers? Laat het weten in de comments! En vergeet ook niet om het vorige deel te lezen als je dat nog niet gedaan hebt of kijk verder bij onze andere reisartikelen zoals:

Dit artikel – Nog 7+ manieren om geld te besparen in Japan – verscheen voor het eerst op 29 mei 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 29 november 2022.

Tags:
,
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie