Blog header voor artikel met musthave boeken over Japan.

Nog 8+ musthave boeken over Japan!

Inmiddels alweer in een ver verleden (2015!) zette wij onze absolute musthave boeken over Japan voor jullie op een rijtje. Ons inziens zijn dit nog altijd aanraders maar de afgelopen jaren is er veel meer moois bijgekomen. En ein-de-lijk ook wat meer in het Nederlands ten opzichte van de vorige lijst. Een goed moment om onze lijst met favoriete boeken over Japan weer eens te herzien!

De onderstaande boeken over Japan richten zich met name op de non-fictie. Mocht je op zoek zijn naar romans dan verwijzen we je graag door naar ons artikel met aanraders voor Japanse romans.

Dit is Japan

door Yutaka Yazawa

We komen wel vaker ‘de ultieme introductie tot Japan’ tegen in allerhande boeken en platformen maar ‘Dit is Japan’ door Yutaka Yazawa komt voor het eerst ook echt dichtbij deze claim. In dit boek deelt hij korte verhalen over de meeste unieke en bijzondere dingen die Japan te bieden heeft.

“In het land van de rijzende zon gaan traditie en vernieuwing hand in hand. Moderne architectuur en trendy mode in megasteden als Tokio en Yokohama bestaan naast eeuwenoude ceremoniën die de natuurlijke en spirituele wereld verheerlijken. Yazawa vertelt in acht hoofdstukken over hun achtergrond en betekenis.

Dit handzame boek, geïllustreerd met prachtige foto’s en tekeningen, neemt je mee naar het land van kimono’s, kersenbloesems en kintsugi, natuurlijk, maar laat ook zien waar baanbrekende manga, nieuwe whisky’s en revolutionaire robots worden geproduceerd. Lees Dit is Japan en ontdek wat Japanners doen: drink sake, ga lekker naar buiten, wees aardig voor je buren en vind balans in je drukke bestaan.”

Meer weten over dit boek? Lees dan ook onze review en giveaway hier!

Japan: Schetsen uit het leven

door Luk Van Haute

Luk van Haute is een naam die sommige wellicht bekend zal voorkomen. Niet alleen geeft hij regelmatig interessante lezingen in bijvoorbeeld het Sieboldhuis maar is hij auteur van tal van artikelen over de Japanse Cultuur, docent aan o.a. Universteit van Leiden, en vertaalde hij de werken van o.a. Haruki Murakami.

In zijn boek ‘Japan: Schetsen uit het leven’ deelt hij zijn beeld van de Japanse samenleving. Hierbij pakt hij ook de algemene introductie mee zoals ‘Dit is Japan’ dat doet, maar gaat een stapje verder als het gaat om sommige aspecten van de Japanse cultuur. Met name een meer kritische blik op de manier “hoe Japanners omgaan met buitenlanders, met de buurlanden, met minderheden, met het oorlogsverleden, met de rol van de keizer, en met uitstekende spijkers. Heen en terug in de tijd neemt Van Haute ons mee van het barre noorden naar het tropische zuiden, van de metropool naar de gebieden getroffen door aardbevingen en tsunami’s, van de universiteit naar de legerbasis, van de subculturen naar de sumoring, van de daklozen naar de superrijken.”

Een perfect boek voor de mensen die al bekend zijn met de Japanse cultuur en meer verdieping zoeken dan te vinden is in ‘Dit is Japan’.

Coffee Life in Japan

door Merry I. White

Vaak wordt Japan gezien als hét land voor alles rondom matcha (groene thee), maar koffie speelt een grotere rol in de Japanse cultuur dan je zou denken. Met name de iconische ‘kissaten’ ofwel café’s zijn van ongekend belang geweest in de vorming van het Japan zoals we dat nu kennen. Merry White zet dit uiteen in dit bijzondere boek.

Let wel dat het geheel geschreven is vanuit een vrij academisch oogpunt. Geen luchtig vermaak voor het slapengaan, maar wel een heel interessant boek voor mensen die geïnteresseerd zijn in de ontwikkeling van modern Japan of de koffiecultuur. Zo is het één van onze bronnen geweest voor het artikel over de koffiecultuur in Japan.

Living in Japan (2018 heruitgave)

door Reto Guntli

Wederom een boek dat wellicht alleen interessant is voor mensen met een specifieke interesse is ‘Living in Japan’. In dit ‘koffietafelboek’ maak je kennis met de Japanse architectuur. Zowel modern als traditioneel, groot en klein, openbaar en privé. Het gehele boek is meer dan 500 pagina’s groot en telt honderden foto’s van de bijzondere wijze waarop Japanse huizen en gebouwen worden vormgegeven. De foto’s worden aangevuld met korte stukken tekst (in het Engels, Duits, en Frans) waarbij vaak ook wordt ingezoomd op de kleine details van het interieur.

Gen Barrevoets in Hiroshima

door Keiji Nakazawa

Een bijzondere verrassing die we onlangs tegenkwamen op bol.com was de volledige reeks van Gen Barrevoets, in het Nederlands! Deze iconische, semi-autobiografische manga reeks van Keji Nakazawa is een historische klassieker uit 1977. In totaal bestaat de serie uit 10 delen en vertellen het indrukwekkende en dramatische verhaal van Gen Barrevoets die mee maakt hoe de atoombom op Hiroshima zijn leven verwoest.

Verkijk je niet op het feit dat dit een ‘stripboek’ is met weinig gecompliceerde tekeningen. Nog voor het einde van deel 1 zul je met je neus op de pagina’s hangen en vol ontroering deze persoonlijke vertelling van Gen Barrevoet in één ruk uitlezen.

Japans Boeddhisme

door Henny van der Veere

In ons vorige overzicht hadden wij als tip een boek over het Shintoïsme in Japan. Maar ook het boeddhisme speelt een grote rol in de Japanse cultuur en maatschappij. Henny van der Veere bespreekt in zijn boek op bijzondere wijze wat de rol is van boeddhistische tradities binnen de Japanse cultuur.



Saigoku: Pelgrimage naar de 33 tempels bij Kijoto

door Cees Nooteboom

In het verlengde hiervan komt het boek ‘Saigoku: Pelgrimage naar de 33 tempels bij Kijoto’ van Cees Nooteboom. Deze legendarische pelgrimstocht langs 33 verschillende tempels is van grote betekenis binnen het boeddhisme en spreekt al eeuwen tot de verbeelding van velen. Dit boek is een soort combinatie van een persoonlijk reisverslag en fotoboek, perfect voor de op koffietafel. Al moeten we eerlijk bekennen dat de fotografie in het boek niet bepaald overal even sterk is.

Japan Country Gids (2019)

door Lonely Planet

En last but not least: de Japan Country Gids. Het is misschien een beetje flauw om een reisgids in dit lijstje te zetten maar we zijn écht onder de indruk van de meest recente Japan Country Gids van Lonely Planet. Natuurlijk kun je het gros inmiddels wel online vinden, maar een echte reisgids doorbladeren heeft absoluut nog zijn charme. Het (behoorlijk zware) boek zit bomvol interessante informatie, en biedt meer dan alleen de beste plekken om te bezichtigen. Wellicht voor de mensen die al vaker naar Japan zijn geweest niet echt relevant maar zeker voor ‘beginners’ onmisbaar.

Nog meer boeken over Japan

Tenslotte zijn er nog een handjevol boeken die we wellicht niet direct als musthave zouden bestempelen maar die wel heel erg interessant (kunnen) zijn:

  • Japan door Cees Nooteboom. Naast Saigoku heeft Cees Nooteboom ook het boek ‘Japan’ geschreven. en hele fijne verzameling en vertelling van zijn reizen er ervaringen met Japan, soms ook buiten de landsgrenzen. Sommige verhalen zijn enigszins gedateerd maar desalniettemin een leuk boek om te lezen. Wanneer je op zoek bent naar een introductie tot de Japanse cultuur raad ik echter ‘Dit is Japan aan’.
  • Anime: A History door Jonathan Clements. Een interessant boek voor mensen geïnteresseerd in de geschiedenis van anime, op academisch niveau. Als er ooit nog een revisie van wordt uitgebracht die wat vlotter wordt gepend zou dit wat ons betreft wel degelijk een musthave zijn. Voor nu echter slechts een eervolle vermelding.
  • Pronkstukken uit keizerlijk Japan; Meiji-kunst uit de Khalili collectie door K. Schiermeier. Een prachtig boek voor met name degene die geïnteresseerd zijn in de Meiji-kunst. Kris Schiermeier (op moment van schrijven directeur van het Sieboldhuis in Leiden) en Matthi Forrer belichten diverse pronkstukken uit de Khalili-collectie van meer dan 2000 unieke kunstobjecten. En hoewel het boek alweer uit 2006 dateert blijft het mooi om te zien.

Met deze laatste titels komen we aan het einde van dit overzicht met onze musthave boeken over Japan  Uiteraard hebben we lang nog niet alles kunnen lezen of benoemen dus als je nog goede tips voor ons hebt zien we die heel graag terug in de comments!

Note: Dit is geen gesponsord artikel. Wel zijn sommige links, affiliate links. Dit betekent dat wij een klein percentage krijgen van de aankoop die je doet nadat je op de link hebt geklikt. Dit kost jou echter niets extra’s maar helpt ons enorm. Bedankt hiervoor!
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie