Pokémon Gold en Silver Nintendo 3DS

Nostalgie met Pokémon Gold en Silver (Game Review)

Hoewel we allemaal nog druk zijn met Pokémon UltraSun en UltraMoon wil ik ook even met jullie terugblikken op de re-release van Pokémon Gold en Silver. Hij stond al een tijd in mijn agenda gepland, een weekendje terug in de tijd met Pokémon. Nadat Pokémon Red/Blue/Yellow zijn weg naar de 3DS hadden gemaakt, was het nu dan eindelijk tijd voor Gold en Silver. Misschien wel een van de beste uit de hele serie.

Helaas krijgen we, voor nu in elk geval, nog niet de Crystal versie, die de kers op de taart zou zijn geweest. Des al niet te min zijn Gold en Silver wel een van mijn favoriete Pokémon games uit de franchise. Met deze re-release was ik dan ook ontzettend benieuwd of ik er nu, meer dan 15 jaar nog steeds zo van zou genieten.

Veel vernieuwing

Bij de eerste tonen veranderde ik meteen alweer in het kleine jongetje van toen, en ook al zien we nu overal mooie graphics, ik genoot intens van de pixels en flauwtjes gekleurde blokjes die op mijn scherm bewogen.

Hoewel we inmiddels alweer enorm verwend zijn met alle ontwikkelingen die Pokémon die afgelopen jaren heeft doorgemaakt waren Gold en Silver erg vernieuwend. Buiten het feit dat ze beschikbaar waren voor de Gameboy colour hadden ze veel meer diepgang, speelplezier, en waren ze uitdagender dan de eerste games.

Deze tweede generatie Pokémon had ten opzichte van zijn voorganger veel verbeteringen die de game echt een stuk beter speelbaar maakte en meer afwisseling boden. Om maar wat te noemen: Een interne klok voor een dag en nachtritme, legendarische Pokémon die je overal plots zou kunnen tegenkomen, en de mogelijkheid om Pokémon eieren te maken bij de daycare.

Let op de dag en tijd

Het dag en nachtritme was voor het eerst in deze game geïntroduceerd en het bijzondere eraan was dat je verschillende Pokémon kan vangen afhankelijk van het tijdstip op de dag, maar ook wélke dag het was. Zo kon je in de avonduren vaker de dark-types vinden dan overdag. Dit kan zelfs gelden voor evoluties die je overdag wel kan krijgen, maar niet in de avonduren.

Ook zijn er bepaalde events die alleen op specifieke dagen toegankelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Bug Catching Contest. Absoluut de moeite waard om rekening mee te houden want de prijzen van deze wedstrijd zijn niet mis!

Shiny hunts

Shimmer shimmer Shine! Jawel, ook shiny Pokémon werden hier geïntroduceerd. Met name door het komst van de Gameboy Colour, was het extra bijzonder om al deze prachtige kleuren te zien in een Pokémon game. Uiteraard dacht ik bij de eerste shiny bellsprout dat er wat mis was met m’n game en ben ik gewoon weg gerend.

Maar met de kennis van nu kijk ik ernaar uit spontaan z’n shiny tegen te komen. Los van de ene gratis Shiny Gyarados die je team kan komen versterken. Rood in plaats van blauw, is ook zeker niet verkeerd.

Maak je eigen pokéballs

Verschillende types pokeballs werden ook in deze game geïntroduceerd. Zo kan je bij Kurt speciale pokeballs laten maken met fruit wat je in de bomen vinden, een soort berry’s. Dit is niet een uiterlijke verandering, maar het kan ook werkelijk effect hebben op de Pokémon die je wilt vangen.

Lure Balls zijn effectiever op water Pokémon en Fast balls vangen Pokémon sneller die geneigd zijn om snel te vluchten. Bedenk je voordelen er maar bij. Zo zijn er tal van pokeballs om te maken die je net dat ene voordeel kan geven wanneer je bij voorbeeld een Entei plots tegen komt.

Tegenwoordig kun je deze ballen standaard kopen bij de Pokémart maar stiekem mis ik deze feature nog enorm. Het was toch wel erg leuk om je eigen ballen te kunnen maken namelijk, hoe klein deze toevoeging dan ook wel niet was.

Twee werelden in één

Maar bovenal was het het plezier dat Gold en Silver boden in hun verhaallijn en gameplay. Met de starters Chikorita, Cyndaquil of Totodile aan je zijde kon je je lol op in niet alleen Johto, maar ook in het oude bekende Kanto, de originele plek van Red/Blue/Yellow.

Het eerste gedeelte speelt zich af in Johto. Je verzameld de gym badges en verslaat de Elite Four en dan ben je meestal klaar. Maar niet bij Gold en Silver game. Je gaat na het halen van de Elite Four door naar Kanto en daar mag je alles weer opnieuw doen. Alle Gyms verslaan, Professor Oak zien en de Elite Four verslaan, met een kleine bonus op het einde mocht je alles hebben doorlopen.

Voor mij is dit nog steeds een feature waar ik stiekem op hoop: een game waarbij je alle werelden kunt doorlopen en overal kunt strijden om alle badges te verslaan en champion te worden. Wie weet heeft Nintendo dit ooit nog voor ons in petto maar voor nu neem ik genoegen met deze variant.

Klaar voor de toekomst

Niet alles is helemaal oud en vertrouwd. Helemaal nieuw in deze game is echter de mogelijkheid om Pokémon via PokéTransport naar de Pokebank te sturen. Dus al je favoriete, legendarische, of favoriete starter Pokémon, kun je allemaal met je meenemen naar ook de games van de toekomst zoals Pokémon UltraSun en UltraMoon.

Nostalgie ten top

Pokémon Gold en Silver zijn verkrijgbaar als downloadcodes in de e-shop én in de gewone winkel. Met name de winkelversies zijn echt de moeite waard. Je krijgt nog altijd een stukje papier met de downloadcode erop, maar dan wel verpakt in de doosjes zoals je ze vroeger in de winkel ook zou kopen. Als dat geen pure nostalgie is, dan weet ik het ook niet meer.

Je haalt Pokémon Gold en Silver o.a. bij bol.com, Nedgame, Gamemania, Intertoys, Bart Smit, Wehkamp, en MediaMarkt.

Ferdy
ferdy.marquenie@gmail.com

Ferdy is het geweldige team van TST binnen gedrongen om zijn enorme interesse voor al dat wat met Japan te maken heeft te delen. In het bijzonder schrijft hij over eten, drinken en games en denkt hij dat hij vaak grappige teksten kan schrijven. Veel leesplezier gewenst!

Geen reactie's

Geef een reactie