Ochatomo en Putitto: Kleine figuurtjes voor aan je glas

Heb je wel eens van ochatomo gehoord? Deze schattige kleine figuurtjes kun je aan de rand van je glas of kopje hangen wat extra flair. Ze geven een leuk en persoonlijk tintje aan je koffie- of theemoment.

Ze komen van het woord “ocha”, thee en “tomodachi”, vriend. Kleine thee vriendjes dus! In het Engels worden ze ook wel “cup clingers” genoemd, ofwel bekerhangers!

Sinds de jaren ’90 worden deze kleine verzamelfiguurtjes al gemaakt, maar pas de afgelopen 10 jaar zijn ze steeds populairder aan het worden. Ook over de grenzen.

Talloze soorten

Ochatomo zijn er in verschillende soorten en maten. De meest populaire soorten zijn dierenfiguren, populaire personages en zelfs traditionele Japanse motieven zoals koivissen. Andere Ochatomo-figuren zijn personages uit populaire anime of manga en zelfs beroemdheden.

Daarnaast zijn er ook Ochatomo die zijn ontworpen om eruit te zien als alledaagse voorwerpen zoals potloden, gummen en briefpapier. Maar ook insecten en nog veel meer. Teveel om op te noemen eigenlijk.

Vooral anime liefhebbers kunnen tegenwoordig ook hun lol op, want vooral anime franchises worden veelal veranderd in schattige ochatomo. Dus, als je je ochtendbrouwsel een beetje wilt opvrolijken of wat je middagthee wat extra spice wilt geven, zijn die Ochatomo’s echt top.

Neerzetten

Daarnaast zie je tegenwoordig ook steeds vaker dat er kleine standaarden worden meegeleverd met de ochatomo. Hiermee kun je ze dan ook neerzetten en ergens “tentoonstellen” wanneer je ze niet gebruikt. Erg prettig wat voorheen lagen ze anders maar te verstoffen in de keukenla. Zo kun je ze nu dus ook gewoon als kleine mini figures gaan verzamelen!

Kitan en Megahouse

Hoewel Ochatomo de meest bekende naam is, is het eigenlijk een specifieke merknaam. In dit geval gaat het om de bekerhangers van Megahouse. Er is echter nog een producent die soortgelijke figuurtjes maakt en dat is Kitan. De bekerhangers van Kitan worden echter putitto genoemd. maar het principe is hetzelfde.

Beide fabrikanten brengen nog met grote regelmaat nieuwe varianten op de markt. Je vindt ze veelal terug in de welbekende gachapon machines in Japan. Dit zijn kleine automaten waar je wat muntgeld in dit, aan een knop draait en er een figuurtje uitrolt. Hier kennen we deze ook maar dan vooral met dingen zoals kauwgomballen en goedkoop weggooi speelgoed.

In Japan doen ze dat echter een stuk beter en zijn gacha figures vaak echt van goede kwaliteit. De machines vind je daarnaast ook op tal van plekken. Buiten Japan zullen we deze schattige figuurtjes echter moeten scoren via online winkels zoals AmiAmi en Archonia.

Het leven opleuken

Net als met een hoop andere merchandise dienen deze bekerhoudertjes verder niet echt een doel, behalve je leven een klein beetje leuker maken. Al is het maar iets kleins, het maakt het drinken van je dranken net weer even wat meer bijzonder. Dus, of je nu een liefhebber bent van schattige Japanse merchandise of gewoon op zoek bent naar een beetje extra vreugde in je dag, overweeg dan zeker om een Ochatomo of Putitto aan je drinkroutine toe te voegen!

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie