Blog header omamori. Foto via Japanexperterna.se.

Omamori: Draagbaar geluk voor elk moment

In Japan zijn ze er al eeuwen bekend mee en worden ze als een heel belangrijk onderdeel van de traditionele Japanse cultuur gezien: omamori. Een omamori is een beschermingsamulet of talisman dat je kan beschermen tegen kwade geesten, je extra geluk kan schenken of je kan helpen met je examen, en de liefde. Vrijwel iedere Japanner bezit er wel één of twee. Sommige hangen ze op in de auto of dragen ze aan hun mobiel. Het ligt er maar net aan waar de omamori voor dient.

Heilige geluksbrenger

Tegenwoordig worden deze vaak gemaakt van stof en zijn ze rijkelijk versierd. Maar vroeger werden de meeste gemaakt van hout of alleen papier. Maar de inscripties van vandaag de dag worden in een mooi klein zakje van stof bewaard, waar vaak een religieuze spreuk of preek overheen gaat voordat hij voorgoed wordt dichtgeknoopt. Eenmaal dichtgeknoopt zit de spreuk ingebonden in het zakje en voegt het extra kracht toe aan de gelukbrengende eigenschappen van de omamori.

Door gebruik te maken van een ritueel, worden ze gezien als een heilig object voor de Japanners. En wordt er ook beweerd dat zij dankzij hun inwijding door heiligen over bovennatuurlijke energieën beschikken.

Een andere variant van omamori vind je in de vorm van kleine dieren of voorwerpen. Met name dieren zoals schildpadden en kraanvogels vind je vaak terug als omamori. Vaak zijn deze maar 1 of 2 cm groter en hangen ze al dan niet aan een kleurrijk koordje. Ook dit zijn geluksbrengende omamori, al wordt hiermee toch over het algemeen de variant in de vorm van het zakje mee bedoelt.

Belangrijke regels

Zoals bij veel rituele gebruiken bestaan er voor omamori ook een aantal “do’s” en “don’ts”. Het allerbelangrijkste is dat je het zakje waar de spreuk in zit nooit mag openen. Ten eerste omdat de spirituele energie anders verloren gaat, maar het is ook respectloos tegenover de priester of andere heilige die zijn karma voor je heeft afgegeven, dus houdt hem dicht!

Als je toch wilt weten wat er in zit; in de meeste gevallen zit er een dun plankje hout of dik stukje papier met de spreuk erop, deze wordt gewikkeld in dun papier waar tot gebeden is.

Daarnaast is het belangrijk om de omamori zo vaak en zo dicht mogelijk bij je te dragen. omamori blijken namelijk het beste te werken als ze aan één persoon gebonden zijn en veel tijd met die persoon doorbrengen. Het is dan ook heel normaal om er bijvoorbeeld eentje aan je tas te hangen.

Soorten omamori

Er zijn letterlijk honderden soorten omamori, soms voor zeer specifieke problemen zoals het winnen van een verkiezing of tekenwedstrijd, of het minder last hebben van hooikoorts.  Afhankelijk van de kleur en boodschap op de omamori beschermt deze je tegen bepaalde soorten onheil of geeft het je juist extra geluk. De meest voorkomende omamori zijn als volgt:

  • Geluk (algemeen):  開運 (かいうん – Kaiun)
  • Liefde (vinden): 縁結 (びえんむすび – Enmusubi)
  • Blijdschap: 幸せ (しあわせ – Shiawase)
  • Goede gezondheid: 健康 (けんこう – Kenkō)
  • Financiële voorspoed (en zakelijk succes): 商売繁盛 (しょうばいはんじょう – Shōbai hanjō)
  • Succes in je studies:  学業 成就 (がくぎょう じょうじゅ – Gakugyō-jōju)
  • Veiligheid in het verkeer: 交通安全 (こうつうあんぜん – Kōtsū anzen)
  • Goede zwangerschap (en geboorte): 安産 (あんざん – Anzan)
  • Afweren van kwaadaardige bedoelingen: 厄除 (やくよけ – Yakuyoke)
  • Beterschap (bij ziekte): 病気 平癒 (びょうきへゆ – Byouki heyu)

Ook vind je tegenwoordig nog enkele aparte en moderne omamori zoals een “heilige” memorycard. Hierbij is de omamori in de vorm van een soort memorycard verpakt. Deze zou je moeten beschermen tegen de gevaren van de online wereld. Of dit nou om oplichting of een virus gaat.

En speciaal voor je dierenvrienden is er ook een omamori voor hen! De “pet Omamori” (ペットお 守まもり) speciaal voor je harige vriendjes. Deze dragen ze aan hun halsband of riem. Pas echter wel op dat ze er nergens mee achter kunnen blijven haken! Voor katten die veel buiten zijn is deze variant bijvoorbeeld want minder geschikt.

Omamori in moderne vorm

Door de jaren heen zijn omamori niet alleen geluksbrengers maar ook sierlijk (of grappige) accessoires geworden. Je kunt ze tegen komen in tal van kleuren en in tal van designs. Zo heb je varianten voorbumper-decoratie, fietsreflectoren. of sleutelhangers.

Je hebt ze zelfs met designs van populaire karakters zoals Hello Kitty of Mickey Mouse! Al hebben deze over het algemeen maar weinig, tot geen spirituele waarden omdat ze vaak niet zijn ingewijd door een priester. Sterker nog je hoeft er niet eens meer voor naar een echte winkel of schrijn, je kunt ze ook gewoon uit een vending machine halen!

Image via strapya-world
Erg leuk, maar of het ook echt werkt… Image via strapya-world

Dus als je een originele omamori wilt kopen let er dan wel op dat je dit doet bij een echte tempel of altaar. Het heeft dan niet alleen meer (spirituele) waarde, je steunt er ook nog eens de plek mee je hem vandaan hebt. Schrijnen leven namelijk alleen van donaties die ze ontvangen en van bijvoorbeeld de verkoop van omamori.

Je eigen omamori maken

Het is echter niet altijd makkelijk om hier aan een omamori te komen. Maar gelukkig zijn er manieren om zelf een omamori maken. Ze zijn dan wellicht niet “echt” maar ook dan kunnen ze een mooi symbool zijn. En wie weet brengen ze je nog wat extra geluk ook!

Houdbaarheidsdatum van een jaar

Het is officieel ook de bedoeling dat je je omamori na het verstrijken van een jaar weer terug brengt naar de plek waar je hem gekocht had zodat de spreuk op traditionele wijze gereinigd kan worden. De geluksbrenger vangt namelijk het gehele jaar ook negatieve energie op die je leven anders zou beïnvloeden. Wil je voorkomen dat deze negatieve energie je alsnog bereikt, dan moet deze “schoongemaakt” worden door een shinto-priester.  Hierna wordt de spreuk op eervolle wijze verbrand. Als het schrijn echter te ver weg ligt, mag je de omamori ook bij een gebedsplaats dichter bij huis achterlaten voor reiniging.

Het verbranden van een omamori wordt gezien als een bedankje aan de spreuk voor zijn hulp en bescherming. Het is dan ook zeker niet de bedoeling om dit bijzondere ornamentje in de prullenbak te gooien. En, je hebt meteen een goed excuus om het jaar daarop weer naar Japan te reizen!

Bron: 1, 2, 3, 4.
Coverfoto: Omamori. Foto door Japanexperterna.se via Flickr.
Dit artikel – Omamori: Draagbaar geluk voor elk moment – verscheen voor het eerst op 21 februari 2014 en is voor het laatst geüpdatet op 21 juli 2018.

Tags:
Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Geen reactie's

Geef een reactie