01 mrt Onderweg naar Tokyo 2020: Olympische Zomerspelen in Japan
UPDATE: Inmiddels is er bekend dat de spelen verplaatst worden naar 2021. Zo gauw er meer details bekend zijn zullen we deze pagina en gerelateerde artikelen updaten.
Inmiddels zijn de Olympische Winterspelen in Pyeongchang alweer geschiedenis en zijn alle ogen gericht op Japan, en met name Tokyo. Want over twee jaar gaan daar de Olympische Zomerspelen 2020 plaatsvinden. Het lijkt nog ver weg maar de ontwikkelingen gaan in razend tempo en vele voorbereidingen en projecten zijn al in volle gang. Nu ook de officiële mascottes gekozen zijn, dankzij de stemmen van meer dan 6 miljoenen Japanse kinderen, kan de voorpret echt beginnen. Hoogtijd dus dat we eens gaan kijken wat het land van de rijzende zon allemaal voor ons in petto heeft!
Waar en wanneer
Om de vier jaar wordt het grootste sportevenement ter wereld georganiseerd: De Olympische (en Paralympische) Zomerspelen. Elke keer is deze op een andere locatie de eerst volgende spelen, in 2020, zullen worden gehouden in Japan. Op 24 juli zal de openingsceremonie plaatsvinden in Tokyo, gevolgd door 16 dagen van wedstrijden, eindigend op 9 augustus 2020. Overigens met uitzondering van enkele voetbalwedstrijden, welke al plaatsvinden vanaf 24 juli. De Paralympische Zomerspelen openen enkele weken later op 25 augustus en gaan door tot 6 september.
Beide spelen worden gehouden op diverse locaties in Japan; van stadions midden in Tokyo tot luxe golfterreinen en schitterende stranden. Vrijwel alle wedstrijden vinden echter plaats in, en direct rondom, Tokyo in de wijken Minato en Odaiba, waar het Olympisch Park gevestigd is. Vandaar ook Tokyo 2020.
Enkele activiteiten vinden plaats op plekken buiten Tokyo zoals in Sendai (ongeveer twee uur met de trein ten noorden van Tokyo), en Sapporo (helemaal in het uiterste noorden van Japan en anderhalf uur vliegen vanaf Tokyo). Kijk hier voor een volledig overzicht van alle Tokyo 2020 locaties.
Wie en wat
Er zijn in totaal meer dan 35 verschillende sporten in de Olympische spelen en 22 verschillende activiteiten in de Paralympische spelen. Honderden sporters uit 196 landen komen hier strijden op de verschillende onderdelen en hopen eer, glorie en een dikke plak te bemachtigen. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun land!
Sporten zoals roeien, schermen, voetbal, en vele andere passeren de revue. Eveneens een vijftal nieuw goedgekeurde sporten die voor het eerst meedingen voor olympische titels en prijzen! Vanaf 2020 zijn namelijk ook skateboarding, karate, surfen, indoor klimmen, en softbal/honkbal officieel erkend als Olympische sporten. Deze zijn speciaal toegevoegd als weerspiegeling van de moderne maatschappij en omdat deze sporten populair zijn bij de jeugd in Japan.
Tal van ontwikkelingen
Tokyo heeft al eerder de Olympische spelen mogen hosten, in 1964. Dit is dus al eventjes geleden maar er zijn nog een hoop bruikbare herinneringen aan de spelen van toen. Met name diverse stadions en andere faciliteiten kunnen opnieuw ingezet worden, al dan niet met een nieuwe lik verf. Deze vind je met name terug in de zogenaamde “Heritage” Zone.
Het gros is echter niet meer modern genoeg, al gesloopt, of om andere redenen niet bruikbaar. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een enorme hoeveelheid grootschalige bouwprojecten begonnen zijn in het Tokyo Bay gebied. Stadions worden in recordtempo uit de grond gestampt, stukken bos moeten plaats maken voor restaurants (waarvan het hout wordt gebruikt in nieuwe gebouwen), een olympisch dorp wordt opgezet, nieuwe trainingsfaciliteiten worden ontworpen, en meer.
Ook moet er voldoende plek zijn om alle bezoekers een dak boven het hoofd te bieden. De Olympische Spelen trekken traditiegetrouw enorme aantallen bezoekers: zo’n 1 tot 1,5 miljoen mensen per keer. Een gigantische hoeveelheid die allemaal ergens willen eten en slapen. Ook de hotelindustrie en horeca is dus naarstig aan het bouwen om tegemoet te kunnen komen aan de nieuwe vraag. Wellicht iets te ijverig want inmiddels dreigt er, mede door de komst van enkele unieke concurrenten, een overschot van ruim 40,000 kamers.
Technologisch hoogstandje
Daarbij hoopt Tokyo zich te onderscheiden met een aantal ambitieuze tech-projecten. Als land dat bekend staat om haar innovatieve en sterke technologische ontwikkelingen wil Japan haar beste beentje voorzetten op het gebied van de techniek. Hiermee hopen ze niet alleen het publiek versteld te doen staan, maar ook de economie een flinke boost te geven. Zo wordt er hevig geïnvesteerd aan het ontwikkelen van zelfrijdende auto’s en robotbedienden die op diverse vlakken klaar staan. Of dit nou gaat om het inschenken van je koffie of het helpen vinden van je hotel.
Tijdens de spelen moet technologie op veel vlakken ingezet worden. Zo wordt er druk gespeculeerd over “man-made” meteorieten regens in plaats van vuurwerk tijdens de opening en scheidsrechters die 3D laser technieken gebruiken om bewegingen te analyseren en beoordelen. Het zou zelfs mogelijk moeten zijn om aan de hand van holografische 3D projecties wedstrijden te volgen, ook al zit je niet in het stadion zelf.
Genoeg problemen
Deze ontwikkelingen gaan lang niet altijd van een leien dakje en de voortgang wordt omringd door schandalen. Zo zou er plagiaat gepleegd zijn met diverse ontwerpen (van het logo tot stadions aan toe); zouden de plannen voor het het Tokyo Olympic Stadium in eerste instantie zijn afgekeurd omdat een “klein” element ontbrak: een monument voor het plaatsen en ontsteken van de Olympische vlam; en zijn er diverse gevallen geweest van mensen die zich door de Olympische werkdruk letterlijk dood gewerkt hebben.
Omotenashi boven alles
De komst van Olmypische spelen laat gelukkig op veel andere vlakken ook tal van initiatieven zien, met een stuk minder schandalen en nare berichten. Zo is er een bijzonder project gestart om een unieke kimono voor elk deelnemend land te maken het “Imagine One World; Kimono Project“. Onder leiding van de heer Takakura zijn er inmiddels al meer dan 50 kimono’s ontworpen en gemaakt, maar er zijn er nog genoeg te gaan! Een enorme onderneming want een kimono maken vraagt om enorm veel vakmanschap, geduld, en geld.
De gedachte achter het project is dat hiermee de Japanse omotenashi aan de wereld wordt laten zien. Omotenashi wordt in de westerse volksmond vaak verstaan als servicegerichtheid en gastvrijheid, maar het is ook een omgangsvorm. Hierbij word veelal gedacht aan bijvoorbeeld een deur voor je openhouden of jou, als klant- zijnde, vriendelijk te woord te staan en je te helpen. Maar in Japan blijft het daar niet bij. Het land zoekt al sinds eeuw en dag naar het leveren van de perfecte klantvriendelijkheid en service voor zijn gasten.
Volgens Takakura belichaamt de kimono de geest van wa (harmonie). “Harmonie is de basis van vriendschap en goede wil tussen mensen. Daarnaast is de kimono een communicatiemiddel; het ontwerp, de vorm, materialen en technieken hebben allemaal een betekenis. Ik geloof dat we de Olympische gedachte van ‘vereniging van volkeren’ kunnen uitstralen met deze kimono’s.” Het is dit geloof dat heeft geleid tot het ambitieuze kimono project. Dit is echter slechts één van de projecten waarbij het idee van gastvriendelijkheid centraal staat.
Inmiddels wordt het hele land in paraatheid gebracht om omotenashi maximaal uit te dragen. Er zijn tal van initiatieven opgezet die zich volledig richten op het zo comfortabel mogelijk maken van het verblijf van toeristen in Japan. Zo wordt de nadruk sterk gelegd op het verbeteren van het Engels-niveau binnen het land en zijn er speciale programma’s voor “burger vrijwilligers” die bereid zijn toeristen te helpen.
Niet alleen op het gebied van Engels wordt een hoop gedaan, maar ook het verbeteren of introduceren van diensten waar westerse toeristen gewend aan zijn. Denk aan goede openbare wifi of het vervangen van traditionele “hurk” toiletten door moderne varianten en het standaardiseren van de knoppen op die moderne toiletten.
Daarnaast kunnen bedrijven zelfs een officieel certificaat krijgen van de overheid als ze voldoen aan bepaalde omotenashi eisen. Denk hierbij aan restaurants die Engelstalige menu kaarten hebben, moderne wc’s, of winkels die speciale promoties en hulp bieden aan toeristen.
Cool Japan
Japan zou Japan echter niet zijn als er ook een unieke twist gegeven wordt aan het geheel! Misschien herinner je je de slotceremonie van de Olympische Zomerspelen van 2016 nog wel? Hier kwam de minister-president van Japan, Shinzō Abe, in Super Mario cosplay uit de welbekende groene pijp naar boven om Tokyo 2020 aan te kondigen. Dit was nog maar het begin van de gekte rondom de invloed van de Japanse Popcultuur op de aanstaande Olympische zomerspelen!
(Japan aankondiging start rond 1uur en 46 minuten.)
Door het aantal aankondigingen van de afgelopen tijd is het erg duidelijk dat Japan niet alleen de rijke historie en moderne technische hoogstandjes wil laten zien, maar ook beroemde pop cultuur elementen. Zo zijn er enkele officiële anime ambassadeurs uitgekozen die de Japanse pop cultuur moeten vertegenwoordigen. Dit zijn allen iconische figuren uit Japanse tekenfilms (anime) waar miljoenen kinderen wereldwijd mee zijn opgegroeid.
De gekozen vertegenwoordigers zijn Astro Boy (uit Astro Boy), Usagi (uit Sailor Moon), Crayon Shin-chan (uit Shin-chan), Luffy (uit One Piece), Naruto (uit Naruto), Jibanyan (uit Youkai Watch), Goku (uit Dragonball Super ) en de twee dames Cure Miracle en Cure Magical (uit Maho Girls Precure!).
Opvallend afwezig zijn de diverse characters zoals Pikachu uit Pokémon, en Super Mario zelf. Waarom deze ontbreken is onbekend maar er zullen ongetwijfeld alsnog tal van bijzondere producten en acties ontstaan rondom de missende personages. Wat er precies gaat gebeuren met alle mascottes, behalve verkopen op merchandise, is ook nog niet duidelijk maar daar zullen we de komende tijd ongetwijfeld meer over te weten komen.
To be continued…
Dit alles is immers nog maar het topje van de ijsberg van alles dat er op dit moment al gaande is. Het duurt echter nog meer dan twee jaar voor de spelen in Tokyo plaatsvinden dus er zullen nog tal van ontwikkelingen volgen. We zullen deze vanaf nu zoveel mogelijk met jullie delen op The Sushi Times. En kom jij nog ergens een tof nieuwtje tegen over Tokyo 2020 tegen waar we (nog) niks over hebben gezegd? Deel deze dan met ons in de comments!
En ben je van plan naar Tokyo af te reizen om de Olympische spelen persoonlijk bij te wonen? Vergeet dan niet onze ‘Tokyo 2020 FAQ‘ En ‘Reizen naar Japan FAQ‘ te lezen.
Geen reactie's