ONE OK ROCK: Groter dan Japan!

Met hun mix van emo, rock, heavy metal en meer drukt ONE OK ROCK zijn stempel op de J-rockscene. De band is geen kleintje en lijkt één van de grootste rockbands van Azië te worden, en misschien wel daar buiten!

ONE OK ROCK maakt namelijk nummers in zowel Japans als (geheel in het) Engels. Ze onderscheiden zich hiermee duidelijk van acts die slechts een paar regels gebroken Engels in hun nummers stoppen.

 

Het begin van ONE OK ROCK

Het avontuur begon in 2005 toen middelbare scholier Toru Yamashita een band startte. Hij droeg vriend Ryota Kyohama op om bass te leren spelen en trommelde schoolgenoten Alex Onizawa en Tomo op om bij de band te komen. Later voegde vocalist Takahiro Morita zich bij het viertal. De zanger had al ervaring met boyband NEWS en zijn vorige band Chivalry of Music.

De bandleden kwamen elke zondag om 1 uur ‘s middags bij elkaar om te repeteren. Uit die gewoonte is de naam ONE OK ROCK ontstaan. Het is een verbastering van het Engelse one o’clock, die makkelijk te verklaren is doordat Japanners geen onderscheid maken tussen de L en de R.

De bandleden kwamen elke zondag om 1 uur ‘s middags bij elkaar om te repeteren. Uit die gewoonte is de naam ONE OK ROCK ontstaan. Het is een verbastering van het Engelse one o’clock, die makkelijk te verklaren is doordat Japanners geen onderscheid maken tussen de L en de R.

Nog voor hun eerste single Naihi Shinso/内秘心書 (zie bovenstaande video) uitkwam, verliet Tomo de band omdat zijn ouders een carrière in de rockmuziek totaal niet zagen zitten. Hij werd vervangen door drummer Tomoya Kanki.

 

Successen en problemen

Naihi Shinso presteerde bovenverwachting toen de debuutsingle op nummer 48 in de oriconchart (Japanse hitlijst) terecht kwam. Het succes bleef niet uit voor het vijftal. De band voelde zich onder druk gezet om na hun debuutalbum Zeitakubyõ snel met een vervolg te komen. Dit werd Beam of Light, een album waar de band achteraf gezien totaal niet tevreden mee is. “We hebben het niet aangepakt als album maar als een groeiproces voor onze band. We hebben Beam of Light uitgebracht maar waren eigenlijk maar wat aan het klooien”, legt Taka uit.

In 2009 kwam het ONE OK ROCK avontuur ten einde voor gitarist Alex. In een dronken bui randde hij een 21-jarige studente aan door ongevraagd aan haar been te zitten. Het schandaal had als gevolg dat de gitarist uit de band werd gekickt, de single Around the World Shounen werd later uitgebracht dan gepland en een tour door Japan was gecancelled.

 

Internationale aantrekkingskracht

In 2010 maakte ONE OK ROCK een comeback en werden ze succesvoller dan ooit. Er volgden diverse tours, top10-noteringen in de Oriconchart, een openingstheme voor grote projecten zoals de live-action van Rurouni Kenshin en diverse games, en zelfs internationale erkenning. In 2013 speelden de heren namelijk vijf concerten in Europa (waaronder in Amsterdam) en stonden ze in 2014 zelfs op VANS WARPED TOUR, een groot festival in de alternatieve muziekwereld.

Op hun laatste album, ZINSEI KAKETE BOKU WA, staan veel nummers met een Engelse tekst. En alhoewel hun vroegere werk soms in het ‘engrish’ werd gezongen lijkt het er nu op of zanger Taka (Takahiro Morita) de Engelse taal wel degelijk goed beheerst. Een slimme move van platenmaatschappij Amuse inc. om hier wat meer werk van te maken, wellicht hebben ze nu zelfs een betere kans op internationaal succes!

Tegenwoordig zijn ze dan ook niet meer weg te denken uit de rock scene, zowel binnen als buiten Japan. In 2014 hebben wij ze zelfs nog live mogen zijn tijdens hun concert van 13 december in de Melkweg Amsterdam.

Zelf ook helemaal fan van hun muziek of zelf een concert bijwonen? Houdt dan goed hun facebook pagina in de gaten want ik weet zeker dat we ze nog vaker terug gaan zien!

 

Bronnen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X