Ongeschreven Regels op Cosplay Conventies

Wanneer je voor het eerst naar een conventie gaat ben je waarschijnlijk enorm enthousiast en nieuwsgierig. Zeker als het gaat om alle mensen in hun prachtige cosplays. Misschien ben je in de verleiding om even snel een stiekeme foto te maken terwijl een cosplayer eet. Maar dit is eigenlijk not done! Het is één van de ongeschreven regels op conventies om niet stiekem foto’s te maken van mensen. Niet alleen omdat het onbeschoft is, maar ook omdat het eindresultaat vaak lang zo mooi niet is, als wanneer je even om een foto vraagt. Maar zo zijn er nog meer ongeschreven regels op cosplay conventies, wij hebben ze voor je op een rijtje gezet!

Als niet-cosplayende bezoeker

In het kort:

  • Wees open-minded
  • Gedraag je respectvol tegenover cosplayers (en andere bezoekers)
  • Maak geen sneak shots/stiekeme foto’s

Wanneer je als niet-cosplayende bezoeker een conventie bezoekt kan het nog wel even wennen zijn, zeker wanneer je niet gewend ben aan het zien van alle uitgedoste mensen. Vaak cosplayen mensen als een manier om een passie of hun waardering te uiten voor een bepaald fandom. Waarschijnlijk dezelfde reden waarom je als je niet-cosplayende bezoeker ook op de conventie bent: omdat je fan bent van iets. Wees dan ook gewoon respectvol naar elkaar toe, ook al ziet het er misschien wat vreemd uit of loopt er iemand schaars gekleed rond. Zij hebben er simpelweg voor gekozen op een andere manier hun fandom te uiten.

Cosplay is not consent

Een sexy kostuum is dan ook geen reden om lomp gedrag te vertonen zoals grove opmerkingen of handtastelijkheid (dit geldt natuurlijk ook voor iedereen die niet in cosplay is, ook daar wordt er verwacht normaal met elkaar om te gaan). Het is misschien overbodig dit te noemen maar het is op dit moment een hot item en wordt op veel conventies aangemerkt als apart onderdeel van de policy onder de noemer “Cosplay is NOT consent”. Raak dan ook nooit iemand aan zonder toestemming, wees respectvol, en roep ook geen dingen die je niet tegen je eigen moeder zou zeggen.

Respect met foto’s

Cosplayers kunnen een hoop extra lol toevoegen aan een conventie, sommige kostuums zijn echt een waar spektakel om naar te kijken en dan is het verleidelijk om meteen een foto te maken. Probeer echter geen stiekeme foto’s te nemen of wanneer een cosplayer aan het eten/rusten is. Daar wordt niemand blij van, jij hebt geen mooie foto en de cosplayer voelt zich ongemakkelijk en opgelaten. Sterker nog, wanneer je het gewoon even vraagt zal je zien dat vrijwel elke cosplayer de moeite zal nemen echt voor je te poseren. Als cosplayer gevraagd worden voor een foto is namelijk een soort compliment, en dat wordt erg gewaardeerd! Uitzondering op de regel is wel wanneer iemand eet, rust, of met het kostuum bezig is. Op zulke momenten is het gebruikelijk dat je elkaar even met rust laat.

Houdt er echter wel rekening mee dat cosplayers er niet zijn voor jouw entertainment! Ze zijn er voor zichzelf en zijn je dan ook op geen enkele manier een foto verplicht. Accepteer het dan ook als iemand nee zegt tegen een foto. Ze zijn geen betaald personeel, onderdeel van de conventies. Ze zijn simpelweg zelf bezoeker.

Een hoop cosplayers hebben tegenwoordig trouwens ook visitekaartjes dus het zou helemaal perfect zijn als je de foto nog aan de cosplayer kunt geven of even kunt delen via Facebook o.i.d. Absoluut niet verplicht, maar wel heel leuk.

Als cosplayer

In het kort:

  • Houdt rekening met andere bezoekers
  • Wees geduldig met vragen en poseren voor foto’s
  • Stel duidelijke grenzen, cosplay is geen consent!

Ook als cosplayer moet je je bewust zijn van andere cosplayers, maar ook de niet-cosplayende bezoekers. Wellicht dat jij alle referenties en gedragingen van je personage door en door kent of wilt uiten maar niet iedereen zal gecharmeerd zijn wanneer je als Deadpool iemand zonder waarschuwing bespringt of als Nozomi van Love Live iemand bij de boobies grijpt.

Houd rekening met je gedrag

Houdt rekening met elkaar en toon wat begrip. Natuurlijk is het leuk om lekker in de huid van je personage te kruipen maar vergeet je omgeving niet! Denk ook vast na over je props. Die drie meter lange vleugels zijn fantastisch op het podium maar wanneer je in de dealerroom loopt zijn ze ontzettend storend voor andere bezoekers.

Daarbij komt ook dat, zeker op Comic Cons, cosplay vaak niet in zulke grote getale aanwezig is als bij bijvoorbeeld Animecon. Een hoop bezoekers zien het wellicht pas voor het eerst en zijn misschien wat te verlegen/snappen niet dat ze gewoon om een foto kunnen vragen. Stel je open op, wees niet te beroerd om wat uit te leggen, maar ook zeker niet bang om je grenzen aan te geven. Als je een wat gewaagde cosplay aantrekt is het nog geen reden om onbehoorlijk gedrag te accepteren van perverts of lolbroeken. Wees hier alert op en meld het als je het ziet/merkt!

Wees voorbereid op foto’s

Tenslotte is het, als je wilt dat je na afloop nog foto’s van jezelf terugziet ook handig om iets van een visitekaartje bij je te hebben waar bijvoorbeeld je cosplay (Facebook) pagina op hebt staan. Hier hoeven zeker niet meteen je persoonlijke gegevens op te staan maar het kan handig zijn als je foto’s terug wilt vinden. Of even aan de fotograaf vragen waar je straks de foto terug kunt vinden.

Wil je als cosplayer niet op de foto gezet worden? Heel flauw, maar helaas kun je dit niet 100% tegenhouden. Uiteraard kun je nee zeggen als iemand het vraagt maar dat weerhoudt ze er niet van alsnog de foto te mogen maken, je bevindt je namelijk in het openbaar. Hier zitten nog wel wat haken en ogen aan qua portretrecht/auteurstrecht/privacy maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Als cosplay fotograaf

  • Geen commerciële insteek
  • Vraag/overleg voor de beste resultaten
  • Regel visitekaartjes

Ook voor fotografen zijn cosplay conventies bij uitstek een fantastische plek om naar toe te gaan om portfolio’s uit te breiden of kostuums te bewonderen. Besef je echter wel dat de community al een poos bestaat, ook al komt die nu pas “aan het licht” en dat er al jaren zeer fanatieke en uitermate professionele fotografen aanwezig zijn.

Geen commerciële insteek

Vrijwel alle contacten tussen cosplayer en cosplay fotograaf op een cosplay conventie zijn geheel zonder commerciële insteek, zeker wanneer het om impromptu hallway-shots gaat of kleine mini-shoots op een conventie. Het is hierbij niet gebruikelijk om geld te vragen voor het maken, bewerken, of aanleveren van de foto’s. Eveneens dat het niet normaal is voor een cosplayer om geld te vragen voor een foto. Met uitzondering van “beroemde” cosplayers of cosplayers op uitnodiging van het event, of cosplay groepen die voor het goede doel actief zijn (zoals Cosplay in Actie).

Uiteraard is iedereen vrij om hierin de keuzes te maken die hij/zij wil maar dit is wel hoe het op dit moment in elkaar zit en wat men in de meeste gevallen ook van elkaar verwacht. Ga je toch om geld vragen o.i.d. houd er dan rekening mee dat dit je zeker niet in dank zal worden afgenomen en/of je binnen de community op de zwarte lijst komt te staan.

Toestemming en credits

Zoals hierboven al genoemd is het voor beide partijen ook wel zo netjes als er even gevraagd wordt om een foto of even overleg. Hiermee krijg je de mooiste foto’s en is iedereen tevreden met het eindresultaat! Ook is het gebruikelijk om credits te geven waar mogelijk wanneer een foto gebruikt wordt. Dus de naam/cosplay pagina van de cosplayer maar ook absoluut de naam/pagina van de fotograaf. En natuurlijk zijn er nog de gebruikelijke zaken zoals portretrecht, auteursrecht en andere juridische wetgevingen waar iedereen gewoon aan moet voldoen.

Iets dat ook verwacht wordt, vooral van fotografen, is dat deze een visitekaartje of ander iets bij zich dragen waarop staat waar de cosplayer die foto kan terug vinden. Andersom is het inmiddels ook gebruikelijk dat een cosplayer eenzelfde soort iets weet te bieden.

Gezond verstand

Uiteindelijk draait het gewoon om gezond verstand en normaal met elkaar omgaan. Dit artikel is ook niet bedoelt als een manier om mensen de les te lezen of om de nieuwe “10 geboden” neer te zetten maar om gewoon wat meer een beeld te geven wat men kan verwachten op bepaalde speerpunten.

We bedoelen maar, het zou toch zonde zijn als je in vol ornaat op een conventie staat en vervolgens (omdat je bijvoorbeeld geen kaartjes hebt) daarna nooit meer je foto’s terug vindt, of de cosplayers die je hebt gefotografeerd niet kunt terugvinden? Net als dat het zonde zou zijn als je als niet-cosplayende bezoeker niet weet dat je gewoon om een foto kunt vragen met cosplayer. Het zijn allemaal leuke aandenkens aan de dag dus zou zonde zijn als je die niet weet te scoren.

Door gewoon normaal met elkaar om te gaan en je een beetje geduldig en open op te stellen kunnen we er met z’n allen voor zorgen dat iedereen een fantastische dag heeft op de conventie!

Dit artikel – Ongeschreven Regels op Cosplay Conventies – verscheen voor het eerst op 23 februari 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 16 februari 2021.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie