Onigirazu, Japanse rijst sandwich. Foto door Roppongi.

Onigirazu: De Japanse rijstsandwich (met recept!)

Gaat er bij jou een belletje rinkelen als je het woord onigirazu hoort? Dat kan kloppen want het lijkt verdacht veel op onigiri, de Japanse driehoekige rijstballetjes. Dat klopt helemaal! Het komt namelijk allebei van het Japanse woord “nigiru” wat zachtjes knijpen betekent, als je het niet zachtjes doet wordt het “nigirazu”.

Dus, een onigiri wordt zachtjes in vorm geknepen, en een onigirazu niet! Dat hoeft namelijk ook niet, want je legt de rijst en ingrediënten op een noriblad, vouwt het blad dicht en snijdt hem door de helft voor een heuse rijstsandwich!

Waar komt onigirazu vandaan?

Hoewel de traditionele onigiri al tientallen, zo niet honderden jaren bestaat, is de onigirazu toch nog relatief nieuw en pas sinds enkele jaren populair in Japan. In 2014 stond er voor het eerst een uitgebreid artikel over de onigirazu op Cookpad, op dat moment de populairste Japanse recepten-site, en vanaf die tijd werd het een favoriet recept in heel Japan.

Dat allemaal zorgde ervoor dat in 2015 deze variant van de traditionele onigiri in Japan de titel ‘Food Item of the Year’ kreeg. En dat is toch alweer ruim 20 jaar nadat deze rijst sandwich voor het eerst geïntroduceerd werd in de manga serie ‘Cooking Papa’. Deze culinaire manga gaat over een vader van twee kinderen die heel erg van koken houdt en dat graag deelt met de mensen in zijn omgeving. Een mooie serie met een eenvoudige verhaallijn, zonder drama: het gaat gewoon over het dagelijkse leven van een culinaire vader.

Ueyama Tochi, de schrijver van deze langlopende anime, introduceerde de naam ‘onigirazu’ in 1991. Hij zag zijn vrouw de sandwich ’s ochtends in alle haast klaarmaken voor hun kind en tekende hem in een manga.

Wij vinden de onigirazu niet alleen een perfect lunch idee, maar nemen ze ook graag mee voor een picknick!  Ze zijn lekker voedzaam want je vult ze met van alles en nog wat, left-overs zoals kip en vlees, groenten, ei,you name it

Recept voor onigirazu

Onderstaand een voorbeeld voor jouw eigen onigirazu.Wij hebben er een gemaakt met bacon-omelet en een BLT (bacon-letuce-tomato). Voor allebei heb je nodig:

  • Een blaadje nori (zeewier)
  • Een stukje plastic folie
  • Een kommetje gekookte rijst. Wij gebruiken Japanse rijst, maar het kan ook met bijvoorbeeld pandanrijst.
  • IJsbergsla
  • Een omelet
  • Gebakken bacon
  • Tomaat in schijfjes
  • QP (Kewpie) mayonaise, of andere Japanse mayonaise

Voor de bacon-omelet-onigirazu leg je het blaadje nori op een stukje plastic folie. Dan maak je laagjes van achtereenvolgens: rijst, omelet, bacon, tomaat, rijst. Vouw de puntjes nori zeewier naar binnen, stevig om de rijst heen. Vouw dan de folie er strak omheen en snij dit pakketje door de helft.

Voor de BLT-onigirazu beleg je het blaadje achtereenvolgens met: rijst, bacon, sla, mayonaise, tomaat, rijst. Verder doe je hetzelfde als hierboven beschreven. Neem ze mee in een bento, een grappig bakje, of een mandje en de picknick is compleet!

Meer Japanse recepten

Nog meer heerlijke Japanse recepten maken? Neem dan snel een kijkje op Proef Japan. Dé website voor liefhebbers van de Japanse keuken. Hier vind je niet alleen tientallen Japanse recepten, maar ook artikelen over de Japanse eetcultuur, haar keuken, en interessante weetjes over Japanse ingrediënten.Roppongi (Ingrid en Jet)
info@roppongi.nl

De dames van Roppongi (Ingrid en Jet) zijn dol op de Japanse cultuur en met name de Japanse keuken. Hun artikelen gaan dan ook voornamelijk over de lekkerste Japanse recepten en de leukste bento tips! Vergeet ook niet op hun webshop www.roppongi.nl te kijken voor allerhandige Japanse keukentools en bento accessoires.

Geen reactie's

Geef een reactie