Verschillende soorten onigiri, Japanse rijstballen.

Onigiri: De meest veelzijdige rijstbal

Onigiri zijn wellicht één van de meest herkenbare en populaire snacks uit Japan. De naam betekent letterlijk “met de hand samengedrukte rijst” en dat is ook precies wat het is: rijst die met de hand gevormd wordt tot (tegenwoordig) driehoek-achtige ballen. Deze kun je in elke konbini (kleine supermarkt) vinden en zijn zeer geliefd als een makkelijke lunch of snack tussendoor. Niet alleen zijn ze makkelijk mee te nemen ze zijn ook nog eens erg goedkoop en vullen goed.

Eeuwenoude favoriet

Het is zeker geen gerecht van de laatste jaren. Al eeuwen geleden zijn er verhalen te lezen van mensen die rijst tot balletjes draaiden om ze makkelijker te kunnen eten.

Zo zijn er vanaf de 7de eeuw al verslagen van samurai die rijstballen in bamboo vellen wikkelden. En vanaf de 11de eeuw is er een Japanse dame, Lady Murasaki, die spreekt van rijstballen in de vorm van driehoeken die vaak tijdens picknicks werden gegeten.

En toch is dit eeuwenoude, simpele, gerechtje dus nog altijd populair. En dat is niet zo gek want buiten het gemak van onigiri heb je ze in allerlei soorten, smaken en vormen. Zo worden ze regelmatig gevuld met tonijn, makreel, tempura garnalen of groente.

Maar ook inktvis, kaviaar, fruit en ander lekkers vind je er in terug. Ook hoeven ze niet perse driehoekig te zijn en wordt de één volledig omwikkeld met nori, en een ander weer niet. Er is dus flink wat variatie te vinden en dus voor ieder wat wils.

Handwerk

Al deze soorten werden vroeger volledig met de hand gemaakt en er werd jarenlang gedacht en gezegd dat er nooit een fatsoenlijke machine zou zijn die écht goede onigiri kan maken.

Zo was het vullen altijd een probleem of werd het zeewier door de verpakking altijd erg klef en verloor het zijn smaak. Sinds de jaren ’80 is men echter druk bezig geweest hier een oplossing voor te bedenken en dat is gelukt!

Automatisme

Tegenwoordig worden vele onigiri automatisch gemaakt en verpakt door slimme machines. Je moet echter zelf ook een beetje opletten wanneer je zo’n voorverpakte onigiri wilt open maken.

De rijst en nori worden namelijk van elkaar gescheiden door een stukje folie. Door de onigiri op de juiste manier te openen haal je dit folie er tussenuit en kun je gaan smikkelen! Hier zie je hoe je dit moet doen:


Ambachtelijk product

Maar toch zweren de meeste mensen bij de versheid en smaak van met de hand gemaakte onigiri. Er zijn dan ook vele speciaalzaakjes die zich richten op het maken van onigiri. Elke dag kun je daar terecht voor verse onigiri, welke de gehele dag worden aangevuld. Het leuke is ook dat je juist bij dit soort zaakjes vaak bijzondere soorten of lokale specialiteiten kunt tegenkomen. De perfecte plek dus om iets nieuws te proberen.

Jammer genoeg kunnen wij niet elke willekeurige supermarkt inlopen voor versie onigiri maar dat betekent niet dat je het niet kunt eten! Op enkele evenementen zoals Tomofair en animeconventies kun je deze lekkernij ook in Nederland en België tegenkomen. En de laatste tijd zie je in bepaalde AH (to Go) ketens toch ook onigiri verschijnen in de schappen. Er is dus nog hoop.

Zelf onigiri maken?

Liever zelf een keer proberen om onigiri te maken? Lees dan over onze ervaringen met een recept voor onigiri uit het kookboek ‘Recepten uit Tokyo‘ of bekijk dit artikel eens met de ‘10 Van de leukste en lekkerste onigiri recepten!‘.

Mocht je overigens wel in Japan zijn en wil je zoveel mogelijk onigiri eten als je kan? Vergeet dan niet om een bezoek te brengen aan ‘Momochi’ in Tokyo! In deze onigiri speciaalzaak vindt je namelijk 47 verschillende soorten onigiri: één kenmerkende soort voor elke provincie van Japan.

Bronnen: 1, 2, 3.
Coverfoto door tednmiki. Via WikiMedia.
Dit artikel – Onigiri: De meest veelzijdige rijstbal – verscheen voor het eerst op 29 juni 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 29 juni 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie