ONLINE COSPLAY KOSTUUMS (EN TOEBEHOREN) KOPEN

Online cosplay kostuums (en toebehoren) kopen

Ben jij van plan online een cosplay kostuum te gaan bestellen? Dan zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. Niet alleen bij het kiezen van de webwinkel, maar ook hoe je het beste kunt bestellen én betalen. Onderstaand onze tips! En ben je op zoek naar sites om cosplay kostuums te kopen? Lees dan hier verder.

Wees voorbereid

Wanneer je een cosplay kostuum wilt gaan kopen moet je weten welke maat je nodig hebt. Dit is lang niet zo vanzelfsprekend als het lijkt want maataanduidingen verschillen wereldwijd en een Asian XL is heel wat anders dan een American XL. Het beste is dan ook als je je eigen lichaam opmeet op diverse punten. Onderstaand een overzicht van de belangrijkste afmetingen.

Deze afmetingen zullen vaak genoemd worden in een maattabel op de desbetreffende site. Als jij je eigen maten al bij de hand hebt kun je snel vergelijken en in de tabel kijken welke maat je nodig hebt. En gaat het om een kostuum op maat? Dan heb je in elk geval ook al alle afmetingen direct bij de hand. Dit maakt het bestelproces een stuk makkelijker.

Houdt ook rekening met de stof van het kostuum. Weet je dat alles stretch is? Dan heb je wat extra speling bij de keuze van je maat en hoe je wilt dat de cosplay valt. Is het van chiffon of een niet-rekbaar katoen, dan heb je minder speling.

Tip: zorg dat iemand anders je helpt bij het opmeten van de maten en wees nauwkeurig met meten, én het doorgeven ervan aan de verkoper.

Een winkel kiezen

Maten bij de hand kun je gaan shoppen voor je kostuum naar keuze. Je hebt tal van sites waar je terecht kunt van grote tot kleine en allemaal hebben ze zo hun voor- en nadelen en verschillen in assortiment. Moeite met het vinden van een goede site? Bekijk dan hier enkele van onze suggesties.

Welke winkel je ook bij belandt, het allerbelangrijkste is dat je héél erg goed naar de reviews kijkt. De meeste websites kun je goed bekijken op bijvoorbeeld Trustpilot, soms is een google opdracht zoals “shopnaam + review/experiences” nodig om te weten te komen wat er speelt. En zit je op een site zoals Aliexpress of Ebay? Dan moet je naar de individuele verkoper reviews kijken, en niet naar de review die de site in het algemeen heeft.

Deze vertellen je al een hoop over een bepaalde winkel en kostuum. Let hierbij niet alleen op de reviews van het product zelf maar ook de reviews en score die de seller in het algemeen krijgt. En heeft een bepaalde nog geen reviews? Dan moet je goed voor jezelf afwegen of je het risico en de gok wilt nemen of het goed komt.

Persoonlijke tip: Stel dat een seller op Aliexpress 99% tevredenheid heeft over het algemeen, maar op een specifiek product niks, dan kun je naar mijn idee het risico wel nemen. Alles onder de 95% is voor mij persoonlijk echter al een “te lage” score om de gok te wagen. Met name omdat een kant-en-klaar cosplay kostuum vaak geen twee tientjes kost.

Kijk naar de afbeeldingen

Kijk ontzettend goed en nauwkeurig naar alle afbeeldingen die er bij het product staan. En let met name op details zoals naden, afwerking, pasvorm op de pop, en probeer waar mogelijk een goed idee te krijgen van de stoffen die gebruikt worden. Hierbij scheelt het al een hoop als je wat ervaring hebt met diverse stoffen en weet hoe ze er in echt uit zien en vallen.

Een hoop cosplay kostuums worden met “goedkopere” stoffen gemaakt zoals zeer synthetische nepsatijnen. Niet alleen ogen ze vaak goedkoop, de pasvorm is hier ook niet al te best van. Probeer hier dan ook een goede inschatting van te maken aan de hand van de afbeeldingen. Bij twijfel refereer je naar de reviews, of probeer je onderstaande tip.

Communiceer

Heb je eenmaal goed gekeken naar de reviews en de betrouwbaarheid van de seller maar twijfel je nog? Of heb je wellicht een specifieke vraag en/of eis voor je kostuum? Stuur dan altijd eerst een bericht naar de verkoper en wacht het antwoord af. Krijg je pas ontzettend laat, of zelf helemaal geen reactie, dan is dit al een duidelijke rode vlag om er niet te bestellen.

Krijg je je juist wel snel en uitgebreid een goede reactie? Dan is dit in elk geval een goed teken. Het zegt lang niet alles maar het is in elk geval een stap in de goede richting.

Betaal op de juiste manier

Eenmaal helemaal zeker van je zaak en ben je klaar om te bestellen? Dan rest je nog het betalen. Online heb je tal van manieren om dit te doen. In Nederland is iDeal bijvoorbeeld een zeer bekende methode. Deze is in het buitenland echter niet erg bekend en overigens ook niet altijd de beste manier. Andere betaalopties bieden je namelijk regelmatig meer bescherming als het gaat om online aankopen.

Betaal je bijvoorbeeld met behulp van PayPal en/of een creditcard dan heb je hiermee extra bescherming op je aankoop in het geval je zending niet aankomt, of je bestelling niet is zoals je had verwacht. Je kunt dan aanspraak maken op je extra rechten en (een gedeelte van) je aankoopbedrag terug krijgen.

Hierbij is het ook belangrijk om je te beseffen dat het bedrag wat je nu betaald misschien niet het enige is dat je moet betalen. Wanneer je op een site buiten de EU besteld en het bedrag is meer dan €22,- loop je namelijk het risico dat je importkosten en btw moet betalen over je bestelling. Dit kan er al snel voor zorgen dat je cosplay kostuum ineens tientallen euro’s duurder is dan verwacht. Een aantal sites bieden hier alternatieven voor en soms heb je gewoon geluk en hoef je niet te betalen, maar houd er rekening mee dat het je kan gebeuren.

Geef feedback

Eenmaal betaald kan het wachten op de postbode gaan beginnen. De meeste degelijke websites zullen je op de hoogte houden van de voortgang van je bestelling en kun je dus prima de dagen aftellen dat je je pakketje ontvangt. Eenmaal ontvangen is het belangrijk dat je meteen je bestelling controleert en even probeert. Eventuele defecten of andere punten waar je ontevreden over bent kun je dan zo snel mogelijk aankaarten.

En tenslotte, vergeet vooral niet om feedback – zowel goede, als slechte – te geven op de site waar je je cosplay kostuum gekocht hebt. Hiermee help je andere cosplayers weer bij het maken van hun keuze.

Dit artikel – Online Cosplay Kostuums (en toebehoren) kopen – verscheen voor het eerst op 19 juli 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 19 maart 2021.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie