Japanse Onsen. Header voor het artikel over Onsen Etiquette.

Onsen Etiquette: Hoe gedraag je je in een onsen (Japanse warmwaterbron)

Ah, een ontspannen bezoek brengen aan een onsen. Heerlijk wegdromen in het warme water en genieten van dit eeuwenoude, en toch nog zeer moderne, Japanse gebruik. Dat klinkt als muziek in de oren niet waar? Een bezoek aan de onsen is vaak ook echt een lekkere en bijzondere ervaring maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Het is namelijk geen kwestie van kleren uit en het water inspringen!

Zo mogen mensen met tatoeages vaak niet eens naar binnen, en moet je je eerst helemaal wassen en schoonmaken voordat je überhaupt het bad kunt betreden. Maar geen zorgen wij loodsen je door alle etiquette en gebruiken heen.

Voordat we beginnen moet je eerst weten dat niet zomaar iedereen een onsen in mag. Het klinkt krom maar er zijn bepaalde eisen en regels voor een hoop bezoekers, en die worden bepaald door de onsen zelf. Zo zijn sommige onsen alleen voor mannen, alleen voor vrouwen, of mogen er geen kinderen komen. Maar ook:

Verboden toegang voor…

… Mensen met tatoeages

Als je een tatoeage hebt is het goed om (bij het reserveren) na vragen of je naar binnen mag. Tatoeages in Japan worden namelijk nog vaak geassocieerd met Yakuza (de Japanse maffia), en andere personen die over het algemeen als asociaal en gevaarlijk worden beschouwd. Het komt dan ook regelmatig voor dat mensen met tatoeages geweigerd worden.

Wanneer je als toerist een onsen in wilt gaan wordt er soms wat soepeler omgegaan met je lichamelijke versiersels maar kijk niet vreemd op als je de toegang geweigerd wordt, of als je gevraagd wordt je tatoeage (indien het een kleine is) af te plakken. Sommige onsen bieden hiervoor speciale pleisters aan die je ter plekke kunt kopen. Maar vraag het altijd na om teleurstelling te voorkomen!

Via Japan Daily.
Via Japan Daily. Overigens interessant artikel waar deze afbeelding bij hoort dus neem even een kijkje.

Wil je garantie dat je kunt genieten van een onsen ook al heb je een tatoeage? Boek dan een privé onsen. Dit zijn vaak kleine baden, helemaal afgesloten voor de rest van de bezoekers, die je voor een x-aantal uur komt afhuren. Je hebt deze dan helemaal voor jezelf en hier zijn tatoeages vaak geen enkel probleem. Ze zijn echter wel wat duurder.

…. Mensen die menstrueren

Komt die vervelende menstruatie je lastig vallen tijdens je vakantie in Japan? Dan heb je dubbel pech als het op een onsen bezoek aankomt. Je mag dan namelijk onder geen beding gebruik maken van de faciliteiten, ook niet wanneer je een tampon gebruikt. Vanuit hygiënisch oogpunt en als respect naar de mede-bezoekers is het absoluut ‘not done’ om tijdens je menstruatie een bezoek te brengen. Voorkom gênante en vervelende situaties door je hier gewoon aan te houden.

Overigens is zwanger een onsen betreden geen enkel probleem, al is het dan wel extra belangrijk dat je niet te lang in het water blijft liggen en je lichamelijke conditie/gevoel goed in de gaten houdt.

De onsen binnen gaan

Val jij netjes binnen de regels van de onsen? Dan kun je deze betreden en begint het echte werk. Zomaar in een bad springen gaat niet in een onsen, er komt eerst nog wat voorbereiding bij kijken.

De kleedkamer in

Ten eerste is het van belang dat je de juiste ruimte binnen gaat. Sommige onsen scheiden de mannen en de vrouwen, anderen hebben gemengde baden, weer anderen bieden meerdere varianten. Zorg dan ook dat je de juiste ruimte binnen loopt. Niet altijd even makkelijk want soms staat het in sierlijk kanji aangegeven. Bij twijfel, even vragen, afkijken waar andere mensen heenlopen, of zo onopvallend mogelijk even een kijkje nemen of je de goede deur te pakken hebt voor je zelfverzekerd naar binnen stapt.

Helemaal naakt

Eenmaal bij de juiste kleedkamer kleed je je geheel uit en berg je je kleding op. Vaak zijn er hier mandjes voor maar geen kluisjes. Bedenk dan ook goed of je je waardevolle spullen mee wilt nemen. Alles moet je achterlaten, dus als je denkt te kunnen filmen of je telefoon bij de hand te houden? Helaas.

En wanneer we zeggen dat je alles moet achterlaten bedoelen we ook alles. Geen bikini’s, geen zwembroeken aan, je gaat poedeltje naakt verder. Het enige wat je mee mag nemen is een klein handdoekje, daar zullen we zo meer over vertellen.

Ook sieraden die mogelijk in het water kunnen komen gaan af, aangezien sommige onsen die kunnen aantasten. Ook piercings moeten waar mogelijk verwijderd worden.

Jezelf helemaal schoonmaken

Je zou denken dat je in bad gaat om schoon te worden, maar baden in Japan wordt vooral gedaan ter ontspanning en het is dan ook de bedoeling dat je, voordat je het bad in gaat, al helemaal schoon bent. In een Japanse onsen heb je dan ook altijd naast/in de kleedruimte een apart gedeelte waar je je kunt wassen. Dit doe je met emmers water, en zeep terwijl je zit op een klein krukje.

Onsen-4-washing-cubicles_-_20071009

Over het algemeen wast men zichzelf door eerst even nat te maken en daarna goed in te soppen. Je laat de kraan hierbij niet lopen maar in plaats daarvan gebruik je deze alleen om de houten emmertjes mee te vullen of je even kort af te spoelen.

Heb je lang haar? Dan ben je verplicht dit heel goed vast te binden op je hoofd zodat het nergens het water kan raken. Bij voorkeur was je je haar eerst uitgebreid voordat je het vast zet met een staart of knot. Mocht er een haar uitvallen is deze in elk geval schoon.

Met handdoek in de aanslag

Daarna ben je er eindelijk klaar voor om de onsen te mogen betreden! Hiervoor ga je vaak eerst weer naar nog een aparte ruimte en mag je je gang gaan. Het kleine handdoekje wat je eerder hebt mee kunnen nemen kun je gebruiken om tijdens het lopen je edele delen wat bedekt te houden. Dit is echter niet nodig maar mag als je het prettig vindt.

De handdoek mag echter niet het water in! Veelal wordt deze opgevouwen en op het hoofd gelegd (heb je meteen een zweetdoekje) maar je mag hem ook aan de rand van het bad leggen. Valt je handdoek per ongeluk in het water? Wring deze dan NIET uit in het bad, maar altijd daarnaast.

Eenmaal in het bad

Hé, hé! Eindelijk in het heerlijke water! Maar ook hier zijn er nog een paar dingen die we je graag willen meegeven.

Geen lawaai

In een onsen vind je geen spetter spektakels, bommetjes, of andere gillende toestanden. Het zijn plekken voor rust en dus hoor je rekening te houden met de andere bezoekers. Gesprekken op normaal volume zijn absoluut toegestaan en ook de enkele lachbui is geen enkel probleem. Overigens wordt er hier met kinderen soepeler omgegaan en heb je daar soms wel wat “last” van. Stoor je je echt enorm aan kinderen? Dan kun je ook op zoek naar een adult-only onsen.

Blijf niet te lang

Dit is geen regel in de onsen (tenzij je een privé onsen heb gehuurd) maar voor je eigen gezondheid. De temperatuur van de onsen kan behoorlijk oplopen. Van een comfortabele 38 graden tot een ruime 45. Wanneer je in erg hete baden zit is het aan te raden niet te lang achter elkaar er in te blijven maar af en toe ook even af te koelen. Een half uurtje per ronde is, zeker als je het niet gewend bent, meer dan genoeg. En wordt je duizelig? Dat is een teken dat je direct uit het bad moet!

Een borreltje erbij

In de meeste onsen is dit geen optie en het is wellicht niet altijd slim maar heb je de kans om in een privé onsen te badderen? Neem dan een ijskoud flesje saké mee, of Japans biertje. Met de hitte van het bad is het absoluut niet slim om veel te drinken maar één borreltje ter verfrissing tijdens zo’n overheerlijk bad kan je bezoek echt naar een volgend niveau tillen. Nog niet meerderjarig* of geen fan van alcohol? Een ijskoude calpis of groene thee doet ook wonderen!

Let wel: Hier mag je drinken vanaf 18 jaar, in Japan mag dit vanaf je 20ste.

Na afloop

Na afloop kun je je, indien gewenst nog even afspoelen, droog je je af, trek je je kleding aan en vertrek je weer. Maar niet zonder nog een lekkere maaltijd! Want bij de meeste onsen vind je ook nog een restaurantje waar ze eten serveren. Vaak zijn dit gerechten gemaakt met streekproducten dus neem altijd even de tijd om te kijken wat er nog op de menu kaart staat.

Maar dan is het toch echt weer tijd om naar huis te gaan, en uiteraard snel een volgend bezoek aan een onsen te plannen!

Coverfoto: Onsen in Japan. Foto door onbekend. Via WikiMedia.
Dit artikel – Onsen Etiquette: Hoe gedraag je je in een onsen (Japanse warmwaterbron) – verscheen voor het eerst op 20 september 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 20 maart 2022.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie