Japans ontbijt. Afbeelding via Shutterstock. Betaalde licentie.

Ontbijt in Japan: Rijst vs. Brood

おはようみんな! Goedemorgen allemaal! De boterham met kaas al op? Volgens een enquête gedaan door gezonderworden.nl is de boterham met kaas namelijk hèt populairste ontbijt in Nederland. We eten graag meergranen, volkoren of bruinbrood en één op de drie Nederlanders kiest voor een plakje worst op de boterham. Tegenover tien procent die liever een laag hagelslag over de boter (of pindakaas!) heen gooit. Ook mag een kopje koffie of twee niet ontbreken.

In Japan doen ze het net weer even anders. Rijst, miso soep, misschien wat vis en groente en natuurlijk natto voor bij de rijst! Voeg er nog een een glas melk, koffie, of groene thee aan toe en je hebt een simpel ontbijt in Japan.

Traditioneel Japanse ontbijt

Ondanks dat een ontbijt in westerse stijl (vanwege de korte bereidingstijd) steeds populairder wordt in Japan kiezen veel gezinnen er nog steeds voor om wat uitgebreider te ontbijten. Daar wordt er meestal wat meer tijd voor het ontbijt genomen en dus een traditioneel Japans ontbijt op tafel gezet. De snelle versie van een Japans (doordeweeks) ontbijt bestaat uit het volgende.

  • Gestoomde Rijst (ご飯) – Witte gestoomde rijst is net als in zoveel Japanse gerechten een essentieel onderdeel.
  • Miso Soup (味噌汁) – een dunne soep/bouillon met ingredienten zoals zijn tofu, ui, wakame zeewier, aburaage (gefrituurde tofu), en nog veel meer. Gooi geen rijst in je soep, of soep over de rijst, dit is namelijk erg onbeschoft!
  • Natto (納豆)-  Natto is een stinkerig goedje gemaakt van gefermenteerde sojabonen maar erg populair. Je brengt het opsmaak door het in een kommetje te mengen met sojasaus. Als je wil kun je er ook nog een aantal toppings aan toe voegen. Vervolgens leg je de natto boven op je rijst en kun je eten.

Heb je wat meer tijd over, bijvoorbeeld in het weekend dan worden de volgende gerechten ook toegevoegd.

  • Nori (海苔)  – Dompel een strook nori (gedroogd zeewier) in sojasaus en rol wat rijst mee. Je zou bijna zeggen dat het een niet afgemaakte sushi is 😉
  • Tamagoyaki (卵焼き) – Is een soort opgerolde omlet. Geraspte radijs wordt er vaak naast geserveerd. Maar is echt in allerlei vormen te krijgen.
  • Geroosterde Vis – Geroosterde gezouten zalm of gedroogde makreel zijn populair voor het ontbijt.
  • Tsukemono (漬物)  – Diverse augurken en umeboshi (pruimen) worden vaak geserveerd. Een zure pruim wordt vaak toegevoegd aan een Japans gerecht. Dit is een soort van subtiele hint naar de rode zon die je ook terugziet in de Japanse vlag.

Ik zie je al denken, wat een gedoe om dat s’ochtends allemaal te moeten maken! Laat mij maar lekker met me boterham verder gaan. En al kost zo’n ontbijt natuurlijk wel meer tijd, als je onderstaande foto’s ziet lijkt me dat het zeker wel waard.

De opkomst van brood

Zoals gezegd zie je de laatste tijd echter steeds vaker dat ook in Japan de verwestering toeneemt en dat laat zich ook zien in het dieet. Zo maakt het traditionele Japanse ontbijt steeds vaker plaats voor een geroosterde boterham met jam, of een bakje yoghurt. Ook de croissant doet het maar al te goed.

Wat wel een bijzonderheid is, is de toevoeging van sla aan het “westerse” ontbijt in Japan. Over het algemeen wordt salade hier gezien als iets dat je wellicht bij je lunch of diner hebt, maar niet bij het ontbijt. Toch wordt dit in Japan wel erg vaak gedaan. Zo hebben bepaalde café’s een “westers” ontbijt menu dat bestaat uit croissant, klein beetje yoghurt, gekookt ei, en een bakje gemengde salade. Of variaties hier van.

Nog zo’n, voor ons, vreemde combinatie bij het ontbijtmenu is maissoep. Deze soepvorm is sowieso erg geliefd in Japan (je kunt het zelfs warm uit de meeste vending machines halen!) maar wordt meestal genuttigd bij het ontbijt, of lunch.

Kwestie van smaak

Het is echter nog altijd een kwestie van smaak hoe er ontbeten wordt en natuurlijk eten niet alle Japanners hetzelfde als ontbijt, net als dat niet alle mensen hier met hetzelfde ontbijten.

De een geeft de voorkeur aan de boterham met kaas, de ander kiest voor een groene smoothie, of wie weet zelfs wel een traditioneel Japans ontbijt in Nederland! Hoe ontbijt jij meestal? Laat het weten in de comments!

Dit artikel – Ontbijt in Japan: Rijst vs. Brood – verscheen voor het eerst op 21 september 2012 en is voor het laatst geüpdatet op 21 maart 2018.

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

1 Reactie

Geef een reactie