Op Avontuur in Kyoto

Deel III alweer! Wat gaat het snel he? 😉 Tijd voor een avontuur in Kyoto! We hebben Kurimu haar verhalen uit Tokyo al uitgebreid kunnen lezen; van haar bezoek aan de vele winkels en parken tot aan het authentieke eten dat ze gegeten heeft bij haar senpai. Maar nu is het toch echt tijd om verder te reizen en op avontuur in Kyoto te gaan!

 

Op Naar Traditioneel Kyoto!

Kyoto, de stad van Uchoten Kazoku, is toch wel heel anders dan Tokyo. Veel meer tempels en traditionelere huizen. Het voelt gewoon rustiger.

Een van de mooie straten en uitzichten in Kyoto. Foto door Kurimu.

Een van de mooie straten en uitzichten in Kyoto. Foto door Kurimu.

Een van de mooie straten en uitzichten in Kyoto. Foto door Kurimu.

Wat niet rustiger was, was het lopen op straat. In Kyoto is het blijkbaar normaal voor mensen om op de stoep te fietsen. Dit, en terwijl ze gemakkelijk op de weg kunnen rijden, vond ik erg vervelend in het begin. Er staat zelf op de bredere paden aangeduid waar je kan fietsen (aan de zijkant bij de stoep!!), maar bijna niemand houdt zich er aan. Wat ik hiervan heb geleerd, is dat je als voetganger gewoon in een rechte lijn door moet blijven lopen. De fietsers gaan vanzelf wel voor je opzij.

Fietsen in Kyoto, Japan kan nog best chaotisch zijn. Foto via Kurimu.

Een ander iets wat mij opviel, is dat schoolkinderen in grotere groepen naar huis lopen als in Tokyo, en je ook vaker gedag zeggen. Vooral als je lang blond haar hebt en 1,77m lang bent. Een ander leuk detail is, dat er in Kyoto over het algemeen rechts wordt gestaan op roltrappen en in Tokyo links.

Zoals ik al vertelde is Kyoto traditioneler georiënteerd, en dat merk je ook aan het gelimiteerd aantal winkels met anime en manga. Er zit een Animate in de overdekte winkel straat Teramachi Street met een Hentai shop en een paar Ufo’s (grijpautomaten-shops). Voor de rest kan je in de grote warenhuizen op zoek gaan naar de speelgoedafdelingen, waar ze ook wat verkopen.

Winkelen, wonen en eten in Kyoto allemaal in één. Foto via Kurimu.

In Kyoto hebben ze natuurlijk wel het International Manga Museum, dat mag je niet overslaan als je in deze stad bent. Het is zeker de moeite waard! Overal zie je manga, waarvan velen zijn gedoneerd door de lezers zelf. Mensen komen daar echt om te lezen. En te ervaren, want er wordt goed ingegaan op het verleden van de manga. Het museum zelf is gevestigd in een oud gebouw dat vroeger diende als basisschool, wat een knus en nostalgisch gevoel geeft. Vooral op regenachtige dagen kan het er druk zijn (alhoewel iedereen stil zit te lezen), dus houdt hier rekening mee. Het museum is niet elke dag geopend, dus check eerst even de dagen en tijden voordat je gaat!

Een ander leuk uitstapje is een bezoekje aan de officiële KyotoAnimation shop: Kyoani. Hier verkopen ze exclusieve KyotoAnimation items die in andere winkels moeilijk of helemaal niet te krijgen zijn. En, een paar meter verderop zit KyotoAnimation studio zelf! Je kan er niet zomaar naar binnen, maar het is leuk als aandenken om te weten dat er bent geweest.

Kyoani KyotoAnimation Center. Foto door Kurimu.

Geisha’s en Tempels

Een van de toeristische hotspots moet toch wel Gion zijn. Hier vindt je veel van de oude “clubs” en “barretjes”, waar de rijkere vroeger werden entertainend door Geisha’s. Er zij nog steeds voorstellingen met Geisha’s. Hou er wel rekening mee dat deze niet goedkoop zijn. Je ziet in Kyoto wel meer mensen in kimono lopen als in Tokyo. Vooral bij Gion kan je gemakkelijk een shop vinden waar je je kan laten aankleden in kimono met hairstyling en schoenen erbij, en lekker een aantal uur gaan rondlopen. Echt niemand zal je raar aankijken, en mensen vinden het hartstikke leuk om met je op de foto te gaan.

Gion een winkelstraat in Kyoto Japan

Zelf ben ik ook zo’n shop in gegaan en heb ik mogen ervaren hoe het is om een échte kimono te mogen dragen! Dit heb ik mogen doen via een photoshoot als geisha. Het is een geweldige ervaring en een mooi aandenken. Ik had niet verwacht dat het kon, maar ik voelde me echt een geisha! Met mijn fijne haar dacht ik dat het niet mogelijk zou zijn om het allemaal op te steken en omhoog te houden. Gelukkig kreeg ik een grote pruik op met zwart haar en prachtige haaraccessoires. De foto’s die zijn gemaakt tijdens deze shoot zijn dan ook een van mijn favoriete aandenkens aan Kyoto.

Kurimu in echte kimono als een ware Geisha. Foto door Kurimu.

Natuurlijk zijn er ook nog de tempels en shrines! Als je hiervan houdt, zit je Kyoto helemaal goed. Ik weet niet hoeveel tempels Kyoto precies heeft, maar het zijn er veeeeel! Zelfs in de buitenwijken van Kyoto kan je veel charmante shrines vinden. Op het grote treinstation van Kyoto zit een VV kantoor. Daar spreken ze goed Engels en kan je gedetailleerde kaarten van Kyoto krijgen. Ik raad dus aan om daar eerst naartoe te gaan voordat je op pad gaat.

DSC01344

Tempels die ik onder andere heb bezocht zijn die, waar een shot van de films “Lost in Translation” en “Memoires of a Geisha” zijn opgenomen. Probeer ook zeker een aantal Shinto shrines die wat meer in de buitenwijken liggen, te bezoeken. Deze shrines worden minder bezocht door toeristen, maar ze leven volgens mij echt alleen op giften. En je krijgt er zeker een Hiiro no Kakera gevoel van. Mysterieus en magisch.

DSC01333

 

Al veel te snel was het tijd om deze stad weer achter ons te laten en ons klaar te maken voor een bezoek aan onze laatste halte; Nara!

***

En tot zover het einde van deel III en alweer het einde van het bezoek aan Kyoto 😀 Wat vonden jullie ervan? Zelf kan ik niet wachten tot ik ook ooit eens naar Kyoto kan. Ik zie mezelf al helemaal lopen door de straten terwijl de zon ondergaat en je vanuit je ooghoek een klein restaurantje ziet en verderop het licht van een tempel. Of sla ik nu wel heel erg door? 😉 Maar goed! Heb je een vraag of opmerking? Dan kun je die natuurlijk altijd achterlaten ^^

 

 

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

3 Comments

 1. corina

  januari 31, 2015 at 2:03 pm

  hoi, bedankt voor je verhaal over kyoto. wij verheugen ons nu al op de rondreis die we volgend voorjaar door Japan gaan maken en waarbij we 3 dagen in Kyoto verblijven. als we de weg kunnen vinden naar Gion dan wil ik graag een foto in Geisha kleding. weet je misschien nog het adres waar je deze prachtige foto hebt laten maken of website ofzo?

  • Kurimu

   februari 1, 2015 at 5:25 pm

   Hey Corina. Wat leuk dat je een bezoek gaat brengen aan Kyoto. Ik weet zeker dat het een bijzondere ervaring voor je gaat worden! Op de grotere stations in Kyoto is altijd wel iemand aanwezig die je met handen en voeten de juiste richting op kan sturen als je naar Gion toe wilt reizen. Het centraal station van Kyoto (Kyoto Eki Mae) heeft op de 1e verdieping in het gebouw ook een toeristen-informatiecentrum. Hierbij een link naar de website van de fotostudio waar ik ben geweest:
   http://www.yumekoubou.info/english/

   Je bent welkom om me een persoonlijk bericht te sturen via onze Facebook pagina of mijn persoonlijke Twitter account, mocht je meer info willen over de stad.

   Veel voorpret en plezier toegewenst!

   • Corina

    februari 1, 2015 at 7:20 pm

    Leuk! Bedankt voor je informatie. Ik laat nog van me horen. Groet

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X