Osaka Obachan. Foto door Yohei Shimada

Osaka Obachan: Japanse Dames met Pit!

De Osaka obachan is een bekend stereotype beeld in Japan. Een beetje te vergelijken met de kortpittige dames hier. Maar net even anders. Een Osaka obachan is een bijzondere dame van middelbare leeftijd die, zoals de naam al doet vermoeden, vooral te vinden is in Osaka. Een echte Osaka obachan is een pittige dame, die zegt wat ze denkt, luidruchtig is (voor Japanse begrippen), veel energie heeft, en altijd iets van een dierenprint aan of om heeft, bij voorkeur hoe meer hoe beter!

Ook zijn is over het algemeen erg vriendelijk, heeft ze op de een of andere manier altijd snoep bij zich (zelfs voor de vreemde naast hen in de trein) en heeft ze geen grotere liefde en passie dan het vinden van de ultieme koopjes.

Pittige tantes

Het is niet zo vreemd dat deze dames juist in Osaka veel te vinden zijn want deze stad staat over het algemeen al bekend als een wat ruigere en luidruchtigere stad (voor Japanse begrippen) dan vele andere Japanse steden. Mensen springen net iets makkelijker uit ban en is dus ook de perfecte plek voor deze dames met pit.

Afbeelding via TsunaguJapan.
Afbeelding via TsunaguJapan.

In Osaka zijn ze dan ook haast net zo iconisch als de Japanse salarymen in Tokyo zijn, maar dan met dierenprintjes in plaats van strakke pakken uiteraard.

Deze dames zijn zelfs zo bekend geworden dat er een heuse idol groep (Obachaaan) is opgestaan die bestaat uit maar liefst 47 Osaka Obachan.

Waarom 47

Maar waarom dan precies 47? Als toespeling op de immens populaire meidengroep AKB48 (met 48 leden) maar stiekem ook met een knipoog naar de 47 Ronin (47 legendarische ex-samuarai). De dames hebben al enkele hits op hun naam staan en ook al horen we de laatste tijd wat minder van ze, ze zijn zeker niet verdwenen!

Zelfs zonder deze idol groep waren de obachan al in grote getalen aanwezig en waren er meer dan voldoende speciaalzaken met unieke items voor elke Osaka obachan. Maar iedereen is welkom en het winkelpersoneel staat altijd klaar om je te helpen als je zelf een outfit wilt samenstellen.

Coverfoto door Yohei Shimada.
Dit artikel – Osaka Obachan: Japanse Dames met Pit! – verscheen voor het eerst op 18 februari 2016 en is voor het laatst geüpdatet voor 18 juli 2020.

Tags:
,
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie