The Sushi Times op Osharecon 2016: Tokyo Nights

Osharecon: een evenement en conventie over J-Fashion, werd vorig jaar voor het eerst gehouden. Ook dit jaar was er weer de kans om je te laten inspireren over verschillende Japanse street fashion stijlen door een aantal fashion shows en workshops, gecombineerd met concerten. Natuurlijk waren Romy en Petra van The Sushi Times van de partij om verslag te leggen!

P3190005

Deze keer werd het gehouden op een nieuwe locatie: ‘t Veerhuis te Nieuwegein. Dit was goed te bereiken via tram of bus en er waren ook gratis parkeerplekken. In tegenstelling tot vorig jaar, waar alles in dezelfde zaal plaats nam, waren er nu verschillende zalen beschikbaar voor elke activiteit. Door deze afscheiding waren de workshops een stuk beter verstaanbaar dan bij de eerste editie, zelf als je achteraan zat! Had je trek of dorst: Bij het maid en butler café Honey Garden was genoeg lekkers te halen. Er was ook nog een bar aanwezig van de locatie zelf.

Naast Osharecon waren ook andere evenementen gaande zoals een sportwedstrijd en een presentatie/seminar. Bovendien was de bar (waar je langs moest lopen op weg naar Honey Garden en de Osharecon workshops) open voor iedereen. Een ervaren J-Fashion drager zal weten dat je al snel aandacht, blikken en vragen kan krijgen van vreemden. Op een conventie hoop je juist dat je je meer op je gemak kan voelen. Ook het geluid van enthousiast schreeuwende sport-supporters droeg niet echt bij aan de J-Fashion conventie sfeer. 

P3190018 P3190041

Niet te missen was natuurlijk de dealer room. Ook deze editie waren er aardig wat stands van Nederlandse designers die hun creaties verkochten. Het was super om allerlei originele items en verschillende stijlen te zien: van stoere punk/rock tot de meest lieve stofjes en Japan-geinspireerde accessoires. Mocht je dus niet een workshop volgen of show bekijken, dan kon je hier je hart ophalen. Helaas was het daardoor wel erg snel vol, de kraampjes stonden vrij dicht tegen elkaar aan en de Bring & Buy was zelfs naar een andere ruimte verhuisd. Wat wij enigszins niet bij het thema vonden horen was de stand met anime figuren en Pokemon knuffels. Wel leuk natuurlijk, maar dit heeft niets met J-fashion te maken. Van ons had dit er dus wel uit mogen blijven.
P3190008 P3190049 Gelukkig was er genoeg ruimte bij de Main Stage, waar de fashion shows en concerten plaats vonden. Als eerste aan de beurt was de Lolita Fashion Show, deze was vrij kort vooraf pas aangekondigd maar aangezien de lolita fashion community in Nederland nog steeds groeiende is, was er geen tekort aan publiek. De Nederlandse ontwerper en winkel Summer Tales Boutique heeft ons verrast met een aantal nieuwe, nog niet eerder vertoonde, jurken en outfits en gaf daarna een uitleg van de verschillende sub-stijlen.

Een andere fashion show die werd gehouden was gericht op de nieuwe kledinglijn van artist/ singer/ en nu ook fashion designer Satsuki, met de naam: Sacred Traditional Kingdom Melody (S.T.K.M.). Doordat de kledinglijn nog super-nieuw was, was er nog niet veel verkrijgbaar. Gelukkig wisten de modellen dit op een leuke manier op te lossen door de wel aanwezige ontwerpen met hun eigen kleding te combineren.
DSC07217 DSC07234

Natuurlijk kon een presentatie van diverse andere mode stijlen uit Japan niet ontbreken. Tijdens de Harajuku Fashion Show waren o.a. Mori, Shironuri, Sukeban, Decora, Punk en zelfs helemaal origineel bedachte outfits om te laten zien dat je juist veel plezier kan hebben als je je outfit helemaal samen stelt zoals jij dat wilt.

Jammer genoeg was de Gyaru fashion show pas helemaal op het laatst aan de beurt, om 6 uur ‘s avonds, toen veel bezoekers al weg waren, hierdoor waren er nog maar weinig bezoekers die de coole en cute outfits van de Gyaru stijl kwamen bewonderen.

Naast de fashion shows was er nog meer vermaak. Je kon je bijvoorbeeld vooraf inschrijven voor verschillende workshops, namelijk de Deco Pocky workshop waarbij je van Pocky een schattige eetbare creatie kon maken en als tweede de Deco Nails workshop, waar je een set nagels op en top kon decoreren en stijlen. Er was een Shironuri make-up sessie waarin op een leuke manier werd verteld wat de verschillende vormen zijn en welke stijlen van kleding je er bij kan dragen, het zag er erg bijzonder en mooi uit!

P3190066

DSC07167

Een deur verderop was er het maid café van Honey Garden. Ze hadden hun ‘café’ lief aangekleed met roze tafellopers en vrolijke bloemen. Ook droegen de serveersters J-Fashion geinspireerde outfits. Aan de andere kant van het gebouw was er de activity lounge, waar een aantal games waren opgesteld en je bij Oranda no Panda een workshop naaldvilten kon volgen. 

Zowel het maid café en de activity lounge waren een beetje verstopt waardoor er,  zelfs met duidelijke plattegronden en bewegwijzering, niet heel veel mensen kwamen. Erg zonde want ook die plekken bieden vaak veel vermaak en leuke dingen!

Een opvallend iets op Osharecon is dat ze J-Fashion activiteiten combineren met concerten. Hierdoor deden ze zeker wel hun ondertitel ‘Tokyo Nights’ eer aan, aangezien er deze keer zelfs vier artiesten/bands optraden!

De optredens begonnen vroeg. In de namiddag begon Marasaku Mahou waar zij bij toeval het favoriete liedje van Love Live! song. Het is helemaal niet gek dat er zoveel optredens waren, aangezien een groot gedeelte van de J-Fashion die we kennen ontstaan is door het uitgaansleven in Japan. Omdat echter al een groot gedeelte van de bezoekers s middags al vertrokken was, hadden de artiesten ‘s avonds  een vrij klein publiek, maar dat gaf het wel weer iets van een underground en intiem sfeertje.

P3190097

Ondanks de verbeteringen ten opzichte van de vorige keer, hing er niet de superenthousiaste en creatieve open sfeer die je zou verwachten bij een J-Fashion conventie. Ook al waren bijna alle tickets uitverkocht, het leek alsof er minder bezoekers waren en jammergenoeg ook iets minder diversiteit in de outfits.

Osharecon heeft na het evenement zelfs aangekondigd dat dit de laatste keer was. Dat vinden we erg jammer aangezien er wel verbeteringen waren en het echt nog wel een vervolg verdient. Wie weet dat een andere Nederlandse conventie de diversiteit van J-Fashion kan doorpakken voor de komende jaren!

Benieuwd naar alle foto’s die gemaakt zijn? We hebben er nog veel meer staan op de Facebook pagina!

Petra is het liefste creatief bezig en wanneer ze niet aan de gang is met een nieuw kawaii project, schitterend kostuum, of nieuwe lolita co-ord samen te stellen, schrijft ze erover voor The Sushi Times.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X